null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'De migratienoodrem'

Waarom Hongaren toelaten in het Verenigd Koninkrijk als Hongarije geen Syriërs wil toelaten?

Arnon Grunberg

Beste David Cameron,

Sinds de Nederlandse Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, verklaarde dat u zijn bondgenoot was als het om migratie ging, heb ik moeite u serieus te nemen.

Asscher wilde Brussel ervan overtuigen dat vrij verkeer van personen nadelen had. In de praktijk kwam het erop neer dat hij Brussel ervan wilde overtuigen dat Nederlandse banen alleen mochten worden vergeven aan Nederlanders.

Wat niet veel verschilt van de mening dat banen in Kortrijk alleen vergeven mogen worden aan Kortrijkenaren.

Het verschil tussen een forens en een migrant is minder groot dan men denkt.

Sommige mensen schijnen iets tegen forenzen te hebben.

Ik ben weleens in Paraguay geweest, bij de mennonieten, en daar hoorde ik dat de mennonieten in Bolivia gebruikmaken van tractoren met vierkante wielen. Omdat het zondig zou zijn als je te snel ging.

De afkeer van migratie lijkt een variant op het geloof dat snelheid zondig is.

Zoals God niet afhankelijk is van het geloof van de mensen, zo bent u niet afhankelijk van de ernst waarmee een schrijver u beschouwt. En dan ook nog een schrijver die niet in Groot-Brittannië geboren is en die er ook niet woont.

Niettemin wil ik u een kleine dienst bewijzen nu de Brexit nadert. Althans het Britse pond valt, en dat zou een teken kunnen zijn dat de markten menen dat de Brexit eraan zit te komen. De markten weten over het algemeen meer dan het individu.

Toen, in 2013, ging het om het weren van Oost-Europeanen. Uw vriend Asscher vreesde een tsunami van Bulgaren. Hij had het misschien zelf niet over een tsunami, maar het kwam in de buurt.

Intussen spreekt heel Europa en de rest van de wereld voornamelijk over vluchtelingen uit Syrië, Egypte en Afghanistan. Alsof ze niets anders hebben om over te spreken. Ze spreken ook over Trump, en die spreekt zelf ook graag over migranten.

De Bulgaren hebben een kort moment van roem meegemaakt.

Men vreesde niet de vluchteling, men vreesde de Bulgaar. Met dank aan Lodewijk Asscher en David Cameron. Je kunt beweren dat een Bulgaar als zondebok wel origineel is.

undefined

null Beeld

Intussen hebt u met de EU een akkoord gesloten dat erop neerkomt, als ik het vrij mag vertalen, dat uw land alleen nog pro forma lid blijft van de EU. Volgens mij is uw land al langere tijd alleen nog pro forma lid van de EU, maar nu is het dan officieel. Het komt neer op een open relatie tussen u en de EU.

In ruil voor deze open relatie vraagt u uw volk – nou ja uw volk, het volk – om ja te stemmen als er op 23 juni een referendum in Groot-Brittannië zal plaatsvinden: lid blijven van de EU of geen lid blijven?

Op zichzelf nog wel een redelijk relevante vraag. Een open relatie is meer dan geen relatie, hoewel ik geloof dat als de relatie tussen de EU en Groot-Brittannië eindigt Groot-Brittannië een minnares van de EU wil blijven. Ook leuk natuurlijk.

Het probleem schijnt te zijn dat veel mensen in uw eigen partij trek hebben in een Brexit, onder hen bevindt zich de populaire burgemeester van Londen, Johnson.

U hebt al verklaard, volgens de Neue Zürcher Zeitung, dat u alleen aan het welzijn van uw land denkt, dat u niet herkozen wilt worden. Als de Neue Zürcher Zeitung uw woorden goed samenvat, waar ik maar van uitga, betekent dat dat politici die wél herkozen willen worden niet aan het welzijn van hun land denken. Of toch niet uitsluitend.

Misschien moeten politici niet herkozen kunnen worden, maar ik geloof dat je ook daarmee niet alle problemen van de democratie oplost.

NRC Handelsblad schrijft: ‘Cameron bedong vrijdag onder meer dat eurolanden meer rekening moeten houden met landen zonder euro.’

Prachtig. Vooral omdat het niet vager kan.

Als ik ruzie had met mijn vriendin zei ik altijd: ‘Ik zal meer rekening met je houden.’ Of: ‘Ik zal meer rekening houden met je gevoelens.’

Misschien kan Brussel een persbericht doen uitgaan: ‘De EU zal meer rekening houden met de gevoelens van de Britten in het algemeen en die van David Cameron in het bijzonder.’

Je moet een geste waarderen.

Volgens diezelfde krant is het meest controversiële onderdeel van het akkoord tussen u en de EU de ‘migratienoodrem’. Een prachtig woord.

Het komt erop neer dat migranten uit Oost-Europa, althans uit Oost-Europese EU-landen, tijdelijk kunnen worden uitgesloten van sociale voorzieningen.

Ik zie het schrijven al voor me: ‘U komt niet meer in aanmerking voor een uitkering, want u bent een Bulgaar en er zijn momenteel te veel Bulgaren in het Verenigd Koninkrijk.’

De migratienoodrem.

En het gaat dus toch om Bulgaren. En Polen. En Roemenen.

Is er iets naars gebeurd tussen u en Oost-Europeanen?

Er zijn mensen die alleen dieren eten die ook andere dieren eten. Dus carnivoren eten mag, herbivoren niet.

Je zou nog kunnen zeggen: waarom zouden wij Hongaren toelaten in het Verenigd Koninkrijk als Hongarije geen Syriërs wil toelaten?

Maar het is wel een collectieve straf.

Enfin, u denkt alleen aan het welzijn van uw land. Ik denk alleen aan het welzijn van David Cameron. Althans vanavond.

Hartelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234