null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'De ondergang van Nederland'

Ik geef u nog een jaar of vijf, misschien een decennium. Daarna wordt het tuinieren

Arnon Grunberg

undefined

Beste Geert Wilders,

Toen ik nog bevriend was met de voormalige Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, en hij nog Kamerlid was, heb ik u zien lopen door het gebouw van de Tweede Kamer, het hart van de Nederlandse democratie. Ach, hartje. Het is maar Nederland. Er liepen twee beveiligers achter u aan.

Al lopende groette u Van der Steur vriendelijk en ik had zelfs het idee dat u mij groette. Wat ik billijk vond. Er zijn van die mensen die je het liefst uit de weg gaan, alleen maar omdat je er andere opinies op nahoudt dan zij. Het kan niet vaak genoeg gezegd, je moet iedereen groeten en met iedereen spreken, je weet nooit wat je ervan leert.

U weigert met de meeste mensen te spreken, omdat u geloof ik niet wil dat de mensen van u leren.

Mijn voormalige vriendin Aaf heeft u weleens geïnterviewd en uit de summiere mededelingen die ze daarover heeft gedaan in haar columns, begrijp ik dat u charmant kunt zijn. Geen kwaad woord over u zal uit haar pen komen. Wat ik het Van der Steur-effect noem. Toen Van der Steur mij onder handen had genomen, durfde ik ook niets meer over hem te schrijven.

Afgelopen herfst verwees ik op deze plek Trump naar de vuilnisbak van de geschiedenis, en dat is me duur te staan gekomen. Ik bedoel, hij zal daar belanden, maar het duurt nog even. Ik zal u dus niet één-twee-drie naar de vuilnisbak verwijzen. Ik geef u nog een jaar of vijf, misschien een decennium. Daarna wordt het tuinieren.

Een vriend van mij wiens opinie ik hoogacht, meent dat u eigenlijk alleen maar volksvertegenwoordiger wilt blijven omdat u niets anders kunt. U wilt niet regeren. Dat denken de Israëli’s ook. Ze hebben hun handen van u afgetrokken, want u wenst geen verantwoordelijkheid te nemen. Hier en daar oproer veroorzaken, dat vindt u prettig.

En daarnaast wilt u de mensen graag charmeren, althans sommige mensen, en dat voor iemand die altijd kwaad is en die teert op de ondergang van Nederland. En dan vooral de stelling dat tussen het land en zijn ondergang maar één persoon staat: Wilders zelf.

Nu denk ik, en ik ben niet de enige, dat u uit bent op de ondergang. U bent gefascineerd door de ondergang van Nederland en u bent bereid alles te doen om die ondergang te bespoedigen. Wat dat betreft had uw partij beter de Partij voor de Ondergang kunnen heten. U praat hoe dan ook met meer kennis van zaken over ondergang dan over vrijheid. Het is een onderwerp waar u duidelijk affiniteit mee hebt. Hoe dat komt, weet ik niet. Misschien drukt de sterfelijkheid zwaar op u. De gedachte nooit echt iets gepresteerd te hebben. De internationale pers te hebben gehaald en toch weten dat je in de vuilnisbak van de geschiedenis zult belanden, over niet al te lange tijd. Dat vreet aan een mens.

undefined

null Beeld

'Ik geef u nog een jaar of vijf, misschien een decennium. Daarna wordt het tuinieren'

Gisteren was ik jarig en een vriend van mij had een vrouw meegenomen die ook meende dat de islam het grootste gevaar is dat ons bedreigt.

Dat zijn van die mensen die dan vragen: ‘Heb je de Koran weleens helemaal gelezen, van a tot z?’

Boeken, literatuur, het kan ze allemaal niets schelen. Er bestaat maar één boek voor hen: de Koran.

Op liefde voor de literatuur heeft geen mens u kunnen betrappen, behalve op liefde voor de Koran. Haat is liefde. Dat weet u niet?

Die mevrouw had ook Theo van Gogh persoonlijk gekend. Nu heb ik Theo van Gogh ook persoonlijk gekend, maar dat is niet iets waarop ik me voortdurend laat voorstaan, ik ben geen namedropper.

En dan zeggen ze vaak: ‘Het is dus voor mij persoonlijk.’ Omdat ze Theo van Gogh hebben gekend, is de islam persoonlijk.

Als ik het antisemitisme persoonlijk zou moeten nemen, zou ik gek worden. Het is al vaker gezegd: antisemitisme is een probleem van de antisemieten.

En op zeer selectieve wijze terroristische aanslagen persoonlijk nemen, lijkt mij een bijzondere vorm van paranoia.

Ja, u wordt bedreigd.

U hebt ook verklaard dat u dat extra zetels oplevert.

Obama werd ook bedreigd. En niet zozeer door moslims. Het schijnt dat geen Amerikaanse president zo vaak bedreigd is als Obama.

Dus hoe moet het met u verder?

Na vijftien maart, als de verkiezingen zijn geweest en u niet in de regering komt omdat u daar helemaal geen trek in heeft, dan gaat u weer een tijdje op ludieke wijze oppositie voeren.

Ik neem u serieus, we moeten u serieus nemen, u bent medeverantwoordelijk voor het vergiftigen van het debat in Nederland, u wilt de bestaande orde afbreken, net als Poetin, u bent meer dan een clown. Wat jammer is.

Maar dat komt omdat veel mensen de clown die u bent niet willen herkennen.

Wie is schuld? De politicus of de mensen die op hem stemmen?

We overleven u wel en als u over een jaar of vijf, zes – misschien in Amerika – rozen gaat kweken, dan kom ik bij u langs en drinken we thee.

Hoe eerder u begint met rozen kweken, hoe beter voor alle betrokkenen.

Uw

Arnon Grunberg »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234