null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'De stem van het volk'

Als mannen hun vrouw kunnen bedriegen, kunnen ze ook hun kiezers en fractiegenoten bedriegen.

Arnon Grunberg

Waarde Jeremy Corbyn,

Mijn linkse vrienden – voor zover ik vrienden heb, over vriendschap moet je altijd twijfelen – waren enthousiast over u. Ik meen me een gesprek te herinneren waarin iemand beweerde dat de revolutie met u zou beginnen en dat het nu gedaan was met die vreselijke derde weg van Clinton en Blair. Bill Clinton welteverstaan, over de derde weg van Hillary spreekt niemand. Gezien haar tegenstander, de heer Trump, moet je concluderen dat zij de eerste, tweede en derde weg is. In eigen persoon. Over haar andere tegenstander, Bernie Sanders, heeft niemand het meer. Het zijn slechte tijden voor mijn linkse vrienden die dromen van revolutie. Voor mijn rechtse vrienden die dromen van restauratie zijn het nog veel slechtere tijden. Wat restauratie en conservatisme beweert te zijn, is feitelijk xenofobie en nationalisme van het boertige soort.

Over de brexit moeten we het dus hebben. De brexit die niet doorgaat. Vroeger organiseerde het paleis zelf paleisrevoluties, tegenwoordig wordt het volk ingezet om het vieze werk op te knappen. Cameron is door het volk aan de kant geschoven, je kunt ook zeggen dat hij zichzelf aan de kant heeft geschoven. Men schrijft een referendum uit in de verwachting dat de stem van het volk overeenkomt met die van de parlementariërs en als dat niet zo mocht zijn, kan men de stem van het volk altijd nog negeren. Je zou er bijna populist van worden, ware het niet dat het volk soms echt niet weet wat het wil.

Nu heeft het volk genoeg van u. Nou ja, het volk, uw partijgenoten. Patrick van IJzendoorn schrijft in de Volkskrant dat 80 procent van de fractie van de Labourpartij het vertrouwen in u heeft opgezegd – 80 procent, dat is nogal wat. Met 52 procent kun je nog zeggen: ‘Dat is een krappe meerderheid’, maar 80 procent, dat is een kleine revolutie. Als 80 procent van de lezers het vertrouwen in mij opzegt, zou ik mij moeten aanmelden als stadsdichter van Knokke, want een stadsdichter kan zonder al te veel vertrouwen zijn gedichten schrijven, mits verder niemand aanstoot aan die gedichten hoeft te nemen.

undefined

null Beeld

Aan u schijnt men wel aanstoot te nemen, maar u bent dan ook geen stadsdichter, hoewel u dat natuurlijk alsnog kunt worden. Ene Dan Hodges, volgens de Volkskrant een Blair-adept, schijnt u in The Mail on Sunday ‘de vampier Corbyn’ te hebben genoemd.

De Nederlandse Geert Wilders heeft het vooralsnog niet over vampiers gehad, hij heeft ooit Job Cohen een poedel genoemd, maar ik vermoed dat de Nederlandse Wilders zelf vampier wil zijn. Hij wil ons bloed helemaal alleen drinken. In Engeland drinken ze liever bier.

Men schijnt al langer een reden te hebben gezocht, althans de zogenaamd gematigde vleugel van uw partij, om u te verwijderen. Wat ook een rotwoord is, ‘gematigd’, alsof u extreem zou zijn. Ik denk dat u diep vanbinnen een gematigd mens bent, daarom was uw campagne om in de EU te blijven ook zo gematigd. Er zijn mensen die beweren dat u stiekem voor de brexit heeft gestemd. Als ik dat zou opschrijven, zouden sommige mensen mij van salonpopulisme beschuldigen. Ik bedoel dat politici campagne voeren tegen de brexit en vervolgens stiekem voor de brexit stemmen, van zoiets mag je een politicus toch niet verdenken?

De mens blijft een raar wezen. Als mannen hun eigen vrouw kunnen bedriegen, kunnen ze ook hun kiezers en fractiegenoten bedriegen, waarmee ik niet wil zeggen dat vrouwen hun partner nooit zouden bedriegen.

Voornoemde Patrick van IJzendoorn citeert uw biograaf Rosa Prince, mooie naam overigens: ‘Al vijftig jaar konkelt en zweert hij samen om op te klimmen in de politiek en zijn radicaal-linkse ideeën te verspreiden die hij als tiener had omarmd.’

Als ik u was, zou ik niet blij zijn met Rosa Prince, maar volgens haar zweert u in elk geval samen voor een goed doel: om uw radicaal-linkse ideeën te verspreiden. Het valt wel mee met uw radicalisme. Zolang links het eigendomsrecht niet wil afschaffen, hoeven we ons nergens druk om te maken.

En wij weten dat veel linkse voormannen hun huisjes niet willen verliezen, dus het zit wel goed met het eigendomsrecht.

Overigens geloof ik dat het met uw talent voor samenzweren reuze meevalt; zo schijnt u uw partijgenoten te hebben toegeroepen dat het onpatriottisch is om tegen Jeremy Corbyn te zijn. Nee, ik vrees dat mijn linkse vrienden die in u een held zagen een nieuwe held moeten zoeken. Aan de andere kant kan uw eerlijkheid ons ook iets vertellen over de ware aard van het meeste idealisme. Het echte ideaal van de idealist is om zelf held te zijn.

Intussen schijnen sommige kiezers in uw land spijt te hebben dat ze voor de brexit hebben gestemd. Spijt, een heerlijk spuugbakje. Als ik u was, zou ik ook spijt betuigen. Spijt is altijd goed. Ga door het stof, denk aan Prediker: liever een levende hond dan een dode leeuw.

Om Oscar Wilde maar eens te citeren: het probleem met het socialisme is dat je er zoveel avonden mee kwijt bent.

Dat lijkt me ook het probleem van Jeremy Corbyn.

Maar we komen er met z’n allen wel uit.

Hartelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234