null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'De voorspellende droom'

Het plan was als volgt: ik lok Matthijs naar een naaktstrand. Daar bekeer ik hem tot de homoseksualiteit. En als dát me gelukt is, bekeer ik hem tot het jodendom.

Waarde Matthijs van Nieuwkerk,

Ongewild ben ik in contact gekomen met je ietwat naargeestige hoofdredactrice, die naar de naam Dieuwke Wynia luistert. Bestaat ze echt? Of is dat een pseudoniem van je? Enfin, het begon er allemaal mee dat ik in mijn column in de Volkskrant schreef dat ik geen voet in jouw programma wilde zetten, tenzij jij met mij naar een naaktstrand zou gaan waar ik je zou genezen van jouw fobietjes.

Zoals je weet heb ik tot nu toe geen voet in je tamelijk akelige programma gezet en dat wil ik graag zo houden, maar tegelijkertijd wil ik de medemens die in nood verkeert, ook graag de helpende hand bieden.

Een mooi aanbod van dat naaktstrand zou ik denken, menigeen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zou zich geen twee keer bedenken. Maar jij wel. Hoe komt dat toch? Heb je ook al een naaktstrandfobie? Hoeveel fobieën kan een mens hebben?

Enfin, als dank voor mijn genereuze aanbod kreeg ik jouw hoofdredactrice op mijn dak, die volgens mij niet echt bestaat, maar dat doet er allemaal niet toe. Ze beweerde dat ik een leugenaar ben, maar ook dat doet er niet toe.

Laat ik, voor wij – allicht voor altijd – uit elkaars leven verdwijnen, even uitleggen hoe dit genereuze aanbod tot stand is gekomen.

Ergens in januari van dit jaar dineerde ik met de actrices Halina Reijn en Carice van Houten. Aardige dames, als ze joods waren had ik ze allebei tegelijk een huwelijksaanzoek gedaan, maar ze zijn niet joods en ik mag van mijn moeder alleen met een joodse man of vrouw trouwen. Voor zover ik weet kom jij daarom ook niet in aanmerking. Maar wie weet kun je je nog snel laten besnijden, om het goed te maken zullen we maar zeggen.

null Beeld

De twee voornoemde actrices wilden dat ik mee ging werken aan een boek. Ik zei: ‘Dat wil ik wel, maar laten we dan naar een naaktstrand gaan.’

Van mijn moeder mag ik wel met niet-joden naar een naaktstrand, maar niet vaker dan twee keer per jaar.

Carice en Halina hadden wel oren naar dat naaktstrand. Na een paar dagen echter kreeg ik te horen dat het niet doorging. Vanwege de vriend van Carice, die jouw zoon bleek te zijn en naar de oer-Hollandse naam Kees bleek te luisteren.

Kees wilde niet dat Carice naar een naaktstrand ging.

Ik zei nog tegen Carice: ‘Neem Kees mee. Geen probleem. Kees is altijd welkom. Kees is vast een doodgoeie jongen.’

Maar dat wilde Kees ook niet.

Een tikkeltje egoïstisch van die Kees van je, maar goed: dat soort mensen moeten er ook zijn. Ik zegen Kees bij dezen, en ik wens hem veel goeds en een nageslacht toe.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het me niet om Carice ging, maar om Kees. Je hebt je voorgenomen om voor je 45ste een joodse homo te worden of je hebt je dat niet voorgenomen.

Ik dacht, als Kees niet wil, neem ik de vader van Kees wel.

En wie is de vader van Kees? Matthijs. Jij dus. Voor het geval je niet meer weet wie je bent.

Ik zal nog eerlijker zijn, dat programma van je is naargeestiger dan je hoofdredactrice, het is een belediging voor iedereen die de lagere school heeft afgemaakt, maar het is geen – ik herhaal: géén – oorlogsmisdaad. Jij bent geen – ik herhaal: géén – oorlogsmisdadiger. Het zou heel goed kunnen dat je een akelig mens bent, maar akelige mensen moeten er ook zijn. En ik had op 30 september 2015 de voorspellende droom dat jij en ik, Matthijs, twee joodse homo’s zouden worden.

En als je een voorspellende droom hebt, dan moet je er ook voor zorgen dat die uitkomt.

Een vierde van de droom is al werkelijkheid: ik ben joods. De rest leek me een fluitje van een cent.

Dus ik dacht: Kees schrijf ik af, maar ik geef Matthijs een laatste kans, want die man heeft het al moeilijk genoeg.

Menig presentator die Dieuwke Wynia als eindredactrice heeft, zou dagelijks aan automutilatie gaan doen. Jij doet dat voor zover we weten niet, maar makkelijk zul je het ook niet hebben met haar.

Het plan was als volgt: ik lok Matthijs naar een naaktstrand. Daar bekeer ik hem tot de homoseksualiteit. En als dát me gelukt is, bekeer ik hem tot het jodendom.

Daarna ga ik verder met Kees. Ik bedoel, die ga ik ook bekeren.

Als je eenmaal aan het bekeren bent geslagen, ga je ermee door.

Maar Dieuwke W. heeft onze plannen geblokkeerd. Heeft ze iets tegen joden? Of heeft ze iets tegen homo’s? Of denkt ze dat ze jouw moeder is? Kun je geen goede therapeut voor haar inschakelen?

Matthijs, je moet de voorspellende dromen ook weer niet te serieus nemen. In je naargeestige programma zul je me nooit zien, maar als je bekeerd wil worden, hetzij tot het jodendom, hetzij tot de homoseksualiteit, hetzij tot allebei tegelijk, kun je je tot 1 november met een goede excuusbrief bij mij melden.

Als de brief mij aanstaat, zal ik je verzoek om bekeerd te worden ernstig in overweging nemen.

Meer woorden wens ik niet aan deze kwestie vuil te maken.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234