null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Dolksteek'

Vergeleken met Trump is vrijwel iedereen een wonder van evenwicht en matiging

Arnon Grunberg

Beste Mike Pence,

Het schijnt dat running mates er nauwelijks toe doen. Qua stemgedrag van de kiezers. Een presidentskandidaat wint niet omdat zijn running mate zo populair is. Hij wint omdat zijn wil tot macht sterker is dan die van zijn tegenstander. Zullen we het daarop houden?

De vicepresident is kortom een symbolische functie. Al schijnt iemand als Dick Cheney, van wie we de laatste tijd maar weinig horen, zijn best te hebben gedaan om er meer van te maken dan iets symbolisch.

In uw geval zou ik willen beweren dat de presidentskandidaat zelf er nauwelijks toe doet. Hij is een symbool, maar van wat? Van onlust.

Maar daarmee zou ik me misschien schuldig maken aan onderschatting van het onwenselijke.

Ik geloof niet dat er veel discussie over hoeft te bestaan of Donald Trump onwenselijk is. Of je nu een socialist bent of een doorgewinterde kapitalist, in beide gevallen lijkt me de conclusie onvermijdelijk. Maar Trump is er, en omdat behoorlijk wat mensen hem steunen, moeten we hem serieus nemen. Zo werkt democratie.

De macht van het getal is sterker dan de macht van de rede, al zullen er wijsgeren zijn die beweren dat de macht van het getal samenvalt met die van de rede.

Vandaag sprak ik iemand, ik weet niet meer wie, die me vertelde dat men vreest dat Donald Trump zelfmoord gaat plegen als zou blijken dat hij onmogelijk van Hillary Clinton kan winnen.

Men, daarmee zal wel bedoeld zijn: het Republikeinse establishment.

Misschien kunt u hem in de gaten houden, voor zover hij zich in de gaten laat houden. Zelfmoord lijkt me geen oplossing. Laten we dat als uitgangspunt nemen: geen moord, geen zelfmoord.

Democratie is het systeem waarbij machtswisselingen kunnen plaatsvinden zonder al te veel bloedvergieten.

In De Standaard las ik dat u beweerd zou hebben dat Trump voor u had gekozen omdat hij op zoek was naar ‘een beetje evenwicht op het stembiljet’.

Het is maar wat je onder evenwicht verstaat. U bent eerst christen en dan conservatief, hebt u Amerika en de rest van de wereld laten weten.

Niets tegen religie, maar ben je niet eerst Amerikaan en dan pas christen?

Zo evenwichtig zult u niet zijn, maar vergeleken met Trump is vrijwel iedereen een wonder van evenwicht en matiging.

Waar religie het nationalisme verdringt, wordt het ene kwaad bestreden met een minstens zo groot kwaad. En hier spreekt iemand die allesbehalve een militante atheïst is.

Ik ben in de eerste plaats schrijver, maar daar laat ik me niet op voorstaan. Daarmee geef ik vooral aan wat ik allemaal niet ben en ook niet wil zijn.

Een man die speeches schreef voor George W. Bush – een mooi beroep, speeches schrijven voor andere mensen – schreef in The New York Times dat u in twijfel zou moeten trekken of Trump ooit geschikt zal zijn om president van Amerika te worden. In het openbaar uiteraard.

Een dergelijke dolksteek in de rug – hoe zou je het anders moeten noemen? – zou Trump kunnen doen besluiten zich terug te trekken.

Mij lijkt dat uitgesloten. Met alle respect voor deze Matt Latimer, maar als Trump een dolksteek in de rug krijgt, zal hij pas echt tekeergaan. Temeer daar hij een man is die al voorbereid is op dolksteken in de rug. Met andere woorden, hij is iemand die panisch vreest een dergelijke dolksteek toegediend te krijgen. En als de dolk dan echt in zijn rug zit, zal de dolle stier pas goed loskomen.

Deze Latimer denkt zelfs dat u van Hillary zou kunnen winnen als u zich tegen Trump keert. Je moet niets uitsluiten, maar ik denk dat u ook zonder Trump genoeg problemen zult hebben om onder zijn schaduw uit te kruipen.

Overigens suggereerde uw Trump dat Hillary misschien zou kunnen worden neergeschoten. Nadat hij eerder de Russische geheime dienst had opgeroepen haar computer te hacken. Later verschool hij zich achter humor.

Vroeg of laat zullen we ons daar allemaal achter verschuilen. Er zit weinig anders op.

In The Huffington Post las ik dat u in 2001 nog had beweerd dat sigaretten helemaal niet dodelijk zijn. Vermoedelijk hebt u in die tijd veel geld ontvangen van tabaksfabrikanten. Maar het kan zijn dat u zelf een fanatiek roker bent en gewoon geen zin had om te sterven. U wilde roken zonder te sterven.

Dat is een beetje als op Donald Trump stemmen zonder in de afgrond te willen vallen.

Het kan, maar de kansen zijn klein.

The Atlantic vroeg zich af of u ook christenen uit het Midden-Oosten die vervolgd worden de toegang wilde ontzeggen tot de VS.

In vroeger tijden hielp het nog weleens om christen te zijn.

Mijn moeder zat in 1939 op een boot die voor anker lag in Havanna. Alleen de christenen mochten aan land.

Tegenwoordig is zelfs de bekering tot het christendom geen garantie voor een beter leven. Dat was het vroeger, vrees ik, ook zelden.

De waarlijk witte christenen zullen de minder witte christenen stiekem altijd bedriegers vinden. Uitzonderingen daargelaten.

Ik hoop dat u een beetje geniet van deze maanden van betrekkelijke roem, want daarna begint de grote vergetelheid die vroeg of laat niemand zal overslaan.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234