null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Een waarlijk moderne paus'

Onder uw bezielende leiding zal de kerk een kerk worden voor ex-katholieken.

Lieve paus,

Ik heb aan uw twee voorgangers geschreven, en ik vind dat u nu ook een eigen brief verdient. Zeker nu u voet op Amerikaanse bodem hebt gezet. Weliswaar ben ik nog geen Amerikaan, maar juist u, als nieuwe paus, zou veel affiniteit moeten hebben met mensen die iets willen worden wat ze nog niet zijn. Ik bedoel, u bent paus geworden omdat u dat wilde worden, neem ik aan. Ooit was u iets anders. Ongeveer zoals ik Amerikaan wil worden. Ook Duitser wens ik te worden, maar dat is weer een ander verhaal. En ik geef toe dat het uitzonderlijker is om paus te zijn dan Amerikaan of Duitser. Het verlangen om paus te worden moet wel branden en dergelijke brandende verlangens noemen wij ook wel ‘roeping’.

En met ‘nieuwe paus’ bedoel ik dat u een paus bent die nieuwe wegen is ingeslagen, al zijn het maar schijnbaar nieuwe wegen. De kerk wordt onder uw leiding geleidelijk aan toleranter of moderner of welke woorden je er ook voor wenst te gebruiken. U bent kortom een waarlijk moderne paus. Uw voorganger was een ouderwetse paus. Ik denk dat u de Gorbatsjov onder de pausen bent, waarmee ik niet wil suggereren dat u stiekem de kerk zult doen instorten. De kerk is geen Sovjet-Unie.

Zelfs mensen die weinig hebben met katholicisme en de paus vinden u sympathiek. Toen u een tijd geleden de voeten van gevangenen in Rome had gewassen, zei een kennis van me in New York: ‘Dat is zo sympathiek van de paus, hij is echt een lieve man.’

Ik ga binnenkort schrijflessen geven in de gevangenis en dan zal ik ernstig overwegen om ook de voeten van de gevangenen te wassen, want ik kan wel wat aandacht en liefde gebruiken. Wie niet?

In The New York Times las ik dat de katholieke kerk in Amerika het tegenwoordig vooral van de latino’s moet hebben. De blanken laten het weer eens afweten. Als het moet, willen ze u nog wel sympathiek vinden, maar naar de kerk gaan, ho maar.

En zoals ik in voornoemde krant las: mensen die niet naar de kerk gaan, geven doorgaans ook geen geld aan de kerk.

Ja, een waarheid als een koe. Mensen die geen boeken kopen, geven doorgaans ook geen geld aan de schrijver. Maar wie het bedelen beu is, kan altijd een religie beginnen, zeker in een vrij land als Amerika. Dan leef je van giften die van de belasting aftrekbaar zijn als ik me niet vergis, en dat is ook een leven.

Overigens is net Grote Verzoendag begonnen. Ik vind het wel toepasselijk om op Grote Verzoendag aan de paus te schrijven, zo doet iedereen inkeer op eigen manier.

Overigens overweeg ik nog altijd serieus om me te bekeren, zeker nu mijn ouders niet meer leven. Maar de kans dat ik me tot de katholieke kerk bekeer, acht ik klein. De moslims hebben me toch meer nodig dan de katholieken, zeg ik in alle bescheidenheid.

Toen ik over Park Avenue liep vanmiddag, op weg naar een apotheek, kwam een oudere latino voorbij die heel hard riep: ‘Ja, paus, wij houden van je.’

Ik zou dat niet zo op straat roepen, maar soit. De man leek me niet helemaal goed bij zijn hoofd, maar een waarlijk moderne paus is blij met alle liefde.

Over het seksschandaal in de kerk hoor je overigens vrijwel niemand meer. Dus dat verhaal is opgelost of uitgedoofd. Het heeft onder veel katholieken een nare smaak achtergelaten, naar het schijnt. Er zijn geloof ik meer ex-katholieken dan katholieken in Amerika, maar onder uw bezielende leiding zal de kerk een kerk worden voor ex-katholieken. Zoals Gorbatsjov van de Sovjet-Unie een arbeidersparadijs maakte voor ex-communisten. Daarna kwamen Jeltsin en Poetin. Over paradijzen gesproken.

In de krant las ik ook dat de menigte die u opwachtte zong: ‘Ho ho, hey hey, welcome to the U.S.A.’

Ook werd er gezongen: ‘We love Francis, yes we do. We love Francis, how about you?’

Waarmee weer is geïllustreerd dat het verschil tussen een popster, de paus en een wereldberoemde voetballer minimaal is. Ik bedoel, Amy Winehouse of Maradonna hadden op soortgelijke wijze ontvangen kunnen worden. ‘Ho ho, hey hey, welcome to the U.S.A.’ doet het altijd goed.

U bent bekommerd om het klimaat. Dat is goed. Over het klimaat hoor je namelijk ook weinig de laatste tijd. Toen ik recentelijk in een Parijse bioscoop was, zag ik wel een voorfilmpje waarin de Franse regering reclame maakte voor een conferentie over het klimaat, die in Parijs zal plaatsvinden. De conferenties gaan gewoon door.

Zoals ze ooit over het Weense congres zeiden: ‘Het congres marcheert niet, het congres danst.’

De aarde warmt op, de conferenties gaan door, kunnen we tegenwoordig zeggen. Troost is zeldzaam, wie wil kan echter troost zoeken in een conferentie.

Ik overweeg naar Central Park te gaan als u de New Yorkers daar toespreekt. Ik heb in ieder geval begrepen dat er iets in Central Park staat te gebeuren. Ik zal er zijn als het niet regent.

Mag ik bij u op audiëntie komen? Een moderne paus en een moderne schrijver moeten het toch met elkaar kunnen vinden?

Uw Arnon Grunberg

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234