null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Excellentie'

Arnon Grunberg

Voor de wet is iedereen gelijk in het mensenparadijs Oezbekistan

'Voor de wet is iedereen gelijk in het mensenparadijs Oezbekistan'

Waarde Islam Karimov,

Sinds een uur of twaalf ben ik in uw land, Oezbekistan, en omdat ik vermoedelijk in een politiestaat terecht ben gekomen wil ik uw land prijzen. Waarmee niet gezegd is dat alle lof ironisch zou zijn. Je kunt alleen een ironicus zijn als je het ook weleens niet bent.

Toevallig kreeg ik vandaag een e-mail waarin werd gesproken over een politieke gevangene in Oezbekistan, Erkin Musaev; hij is gemarteld en op basis van valse beschuldigingen veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens spionage.

Mijn voorzichtigheid komt dus niet voort uit achtervolgingswaan.

En in een artikel uit 2013 in The New York Times lees ik dat uw overigens voortreffelijke land de gewoonte heeft om elke herfst burgers te dwingen tot het plukken van katoen. In het werkelijk uitmuntende Oezbekistan is dwangarbeid net zo gewoon als Sinterklaas in Nederland.

Nu zijn er ook in Nederland mensen die uitkeringsgerechtigden willen aanzetten tot het verrichten van iets wat we ‘milde dwangarbeid’ moeten noemen. De overigens voortreffelijke Nederlandse commentator Frank Kalshoven – ik meen dat hij econoom is, maar helemaal zeker weten doe ik dat niet – stelde voor om uitkeringsgerechtigden schoenen te laten poetsen. Ik stel voor om Kalshoven aan te stellen als economisch adviseur van de voortreffelijke Islam Karimov, u dus. U bent zo uitmuntend dat ik het niet altijd aandurf om u rechtstreeks aan te spreken. Het schijnt dat Poetin met het idee speelde, of met het idee speelt, om Berlusconi als minister van Economische Zaken aan te stellen, een prachtig idee. U bent buitengewoon maar u bent geen Poetin, daarom moet u het voorlopig doen met Kalshoven als economisch adviseur. Laat het volk gedwongen katoen plukken in de herfst, en gedwongen schoenen poetsen in de lente, dan hebben ze wat afwisseling. U weet hoe het volk is, je geeft ze alles, ik bedoel je geeft ze Islam Karimov, je laat Kalshoven helemaal uit Nederland overkomen als economisch adviseur, en nog willen ze afwisseling. Verder vind ik schoenen poetsen meer iets voor de lente dan voor de winter of de zomer, maar ik geef toe dat ik zelf mijn schoenen laat poetsen door een schoenmaker dus misschien heb ik geen recht van spreken.

Toen ik vanochtend in de hitte – het was slechts 36 graden en twee Hongaren die op de motor onderweg waren verzekerden me dat we geluk hadden omdat het ook wel 40 graden kon worden – de grens was overgestoken en ik mij even alleen te midden van enkele Oezbeken bevond, prezen uw burgers uw land. Althans voor zover ik ze kon verstaan. Ik zei dat ik op weg was naar Tadzjikistan en toen zeiden ze dat Oezbekistan een fantastisch land was, maar het kan ook zijn dat ze bedoelden dat Oezbekistan in vergelijking met Tadzjikistan een voortreffelijk land was. Wij weten het niet.

In het land waar ik geboren ben, Nederland, is het de gewoonte geworden om het woord ‘excellent’ te misbruiken. Universiteiten, de overheid, bedrijven, iedereen wil excelleren en excellent zijn. Hoe naïef kan men zijn, één stap in Oezbekistan en het is duidelijk dat er slechts één persoon excellent is: Islam Karimov. Nou ja Frank Kalshoven is goede tweede, maar daarna komt echt heel lang niets.

En u doet veel voor uw burgers. In de voornoemde New York Times las ik dat u in 2013 uw dochter Gulnara in elkaar had geslagen en dat haar politieke toekomst nu onzeker was.

Allereerst moet u geprezen worden om het feit dat u niet alleen politieke gevangenen laat martelen, maar dat u gewoon eigenhandig uw dochter in elkaar slaat. Gelijke monniken, gelijke kappen. Voor de wet is iedereen gelijk in het mensenparadijs Oezbekistan.

Overigens kom ik net uit Kazachstan en ik moet zeggen dat de vrouwen in Oezbekistan mooier zijn dan die in Kazachstan, waarmee ik niets ten nadele wil beweren over Kazachstan. Integendeel. Ik ben plan van te trouwen in Kazachstan, maar ik weet nog niet met wie, met mijn huidige geliefde, een dochter van een boer uit Kazachstan, of met uw dochter. Alles is mogelijk.

Uw dochter schijnt ook modeontwerpster te zijn geweest en onder de naam Googoosha schijnt ze als zangeres uw land te hebben verluchtigd met liederen.

Als u dat voortreffelijk vindt, vind ik het ook voortreffelijk.

Hoeveel dochters hebt u eigenlijk?

Overigens ben ik er net achter dat de verkoop van benzine in uw door God gezegende land illegaal is; wij moeten illegaal benzine aanschaffen om de reis voort te kunnen zetten. U doet veel voor de reiziger, u doet alles om hem dat verloren gegane gevoel van authenticiteit weer terug te geven.

In het hotel zag ik drie Italiaanse toeristen en ik weet zeker dat zij helemaal uit Italië zijn gekomen om eindelijk eens illegaal benzine te kunnen kopen. Want in het Westen is veel illegaal, maar benzine kun je naar hartenlust kopen.

Mijn allermooiste heer Karimov – u bent niet alleen voortreffelijk maar ook erg mooi, wat dat betreft lijkt u erg op de gemiddelde Nederlandse schrijver, maar ik wil u verder niet beledigen – mijn allermooiste president Karimov, ik breng u mijn nederige groeten over, hopelijk bent u tevreden met uw economisch adviseur.

De Nederlanders zullen altijd van u blijven houden en de Belgen ook.

Uw

Arnon Grunberg ’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234