null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Het communisme dat FIFA heet'

U hebt gewoon de ongelijkheid van de genetische loterij eigenhandig gecorrigeerd – u had de pech niet zo goed te kunnen voetballen als Messi.

Arnon Grunberg

Waarde Sepp Blatter,

Gaat u nu terug naar Visp? Ik ben daar nooit geweest, maar ik ben er weleens met de trein langsgekomen. De route Bern-Brig voert langs Visp, en van Brig kom je via Domodossola en Stresa in Milaan terecht. Enfin, het is lang geleden dat ik in Domodossola heb overnacht, maar het was één van de leukere overnachtingen in Noord-Italië. Helaas kan ik me zelfs van het station van Visp niets herinneren. Daarentegen staat het station van Domodossola me levendig voor de geest. Er liep een kruier rond die een beetje op u leek. Ik heb het over 2001. Een oudoom? Een oudere broer? In ongenade geraakt nadat hij met een schaap in bed was gevonden?

Ik denk dat u een hotelletje in Visp kunt beginnen, als het allemaal wat rustiger is geworden. Hotel Blatter, vier sterren, mit Sauna und Fitnessanlagen. En als de FIFA dan bij u wil komen vergaderen, krijgt ze korting.

Uw dochter Corinne heeft het zwaar, gaf ze te kennen in een vraaggesprek dat de Volkskrant met haar voerde. En dat was nog vóór het hele FIFA-schandaal losbarstte. Maar wat ben je tegenwoordig als organisatie of als mens als er géén schandaal aan je vastzit?

Ze beweerde dat ze vaak gebeld werd door hijgers en daarvan gaf ze uw vijanden de schuld.

Uw dochter zegt over u: ‘Hij is eraan gewend dat mensen hem haten en lastigvallen.’

De waarheid gebiedt me te zeggen dat ik er ook aan gewend ben dat mensen me haten, maar daar staat veel liefde tegenover, en de meeste haat is feitelijk gemankeerde liefde. U moet zich samen met uw dochter maar aan die gedachte vastklampen.

Volgens het blad Forbes heeft Messi in 2014 circa 65 miljoen dollar verdiend. Menige bankier zal een tikkeltje jaloers zijn op het salaris van Messi.

U had het corruptieschandaal bij de FIFA moeten verkopen als een poging tot egalitarisme. De bestuurders van al die kleine landjes van de FIFA verdienen beslist geen miljoenen dollars per jaar aan het mede mogelijk maken van Messi. Zij nemen wat ze nodig hebben. Zij brengen de aloude communistische strijdkreet in de praktijk: ‘From each according to his ability, to each according to his need.’

Het hedendaagse communisme is vooral een Engelstalige aangelegenheid. Ook het communisme heeft zich aangepast aan de internationale taal van de globalisering, maar het lijkt me prima als uw communisme Zwitsers-Duits spreekt. Sterker nog, zowel voor u als voor het communisme dat u binnenkort met mijn hulp en die van uw dochter gaat uitdragen, is dat het beste.

undefined

null Beeld

Waar andere mensen dus corruptie zagen, ziet de weldenkende mens communisme. Ik denk dat onze vriend Poetin u daarin gelijk wil geven.

Ik geef u even enkele zinnen die het goed zullen doen bij de pers: ‘De FIFA heeft onder de dekmantel van het voetbal geprobeerd het arbeidersparadijs op aarde te stichten. Zoals Amerika ooit het communisme bestreed in Vietnam, zo bestrijdt het nu het communisme dat FIFA heet. Wij zijn het nieuwe Vietnam. Ik, Sepp Blatter, ben feitelijk een Vietnamese bootvluchteling, al kom ik dan uit Visp. En behalve mijn vriend Poetin, mijn dochter Corinne en Arnon Grunberg heb ik verder niemand meer.’

Ik zal u later nog uitleggen waarom het verstandig is mijn naam te noemen, maar als u daar echt geen zin in hebt, is de naam Gérard Depardieu ook in orde.

Het is dus zaak te blijven herhalen dat u een revolutionair en een communist bent. Als mensen dan vragen: ‘Hoe zit het met het arbeidersparadijs?’, dan verwijst u naar Messi.

Een eenvoudige jongen uit Salta werd één van de rijkste mannen ter wereld.

Voilà.

De kritische journalist zal vragen: ‘Maar is het kapitalisme niet ook een geïndividualiseerd arbeidersparadijs?’ Daar heeft die journalist niet helemaal ongelijk in, maar zo kritisch en intelligent zijn de journalisten allang niet meer.

U stoomt kortom met volle kracht vooruit als communist. Uw corrupte medewerkers verdedigt u door erop te wijzen dat ze hebben gekregen wat ze nodig hadden. En als u zelf volledig corrupt mocht blijken te zijn, dan zegt u dat u alleen maar hebt genomen wat uw dochter nodig had.

Dat u de ongelijkheid van de genetische loterij eigenhandig hebt gecorrigeerd – u had de pech niet zo goed te kunnen voetballen als Messi. Dat u feitelijk Robin Hood bent.

Ik zou vanaf nu ook naar buiten treden als Sepp Robin Hood Blatter, en een tweede hotel in Visp zou ik Robin Hood noemen.

In het onvolprezen tijdschrift Voetbal International, dat weldra Communisme International zal gaan heten, lees ik dat het eiland Curaçao op u gestemd heeft. Als het allemaal fout gaat in Visp, is een strandtent op Curaçao allicht nog een mogelijkheid.

Volgens Curaçao was er geen alternatief. ‘Ja, ene prins Ali,’ zei de voorzitter van dat land. ‘Maar wie is prins Ali?’

Enfin, ‘Wie is prins Ali?’ lijkt me een vraag die u maar in een thriller moet beantwoorden.

Tegenwoordig kan ook een communist thrillers schrijven. Wij weten dat het verschil tussen het communisme en thrillers in de praktijk soms flinterdun is. Uw leven is daar het bewijs van.

Met de beste wensen,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234