null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Koning van Oostenrijk'

Overal ter wereld wordt van alles opgeheven, maar België nog even niet. Dat lijkt me voor u aangenaam.

Arnon Grunberg

Lieve Filip van België,

Anders dan het Nederlandse koningshuis waarmee ik een gecompliceerde maar steeds betere band onderhoud, is het Belgische koningshuis voor mij toch een soort van verre kennis. Laat ik over het Nederlandse koningshuis en koningshuizen in het algemeen dit zeggen: ik ben nooit een monarchist geweest, maar sinds de PVV van Geert Wilders in Nederland het anti-monarchisme salonfähig heeft gemaakt, ben ik de monarchistische kant opgeschoven. Alles waar de PVV tegen is, daar kun je alleen maar vóór zijn.

Mijn excuses dat het zo lang duurde voor ik u kon schrijven. Ik moest mij eerst tot Donald Trump wenden die ik ten onrechte, zo bleek, naar de vuilnisbak van de geschiedenis heb verwezen. Die vuilnisbak is over ons hoofd leeg gekieperd en ook leden van de koninklijke familie zijn daar niet immuun voor. Maar ik wilde u nog bedanken dat u mij hebt uitgenodigd voor een lunch in Frankfurt am Main in Hotel Hessischer Hof. Een uitstekend hotel met een fijne bar. Samen met nog een dertigtal anderen. Ik wil mij niets wijsmaken. Soms denk je dat je uitverkoren bent en sta je gewoon op een reservelijst.

null Beeld

Het spijt me dat ik samen met Charlotte Van den Broeck wat eerder weg moest, maar dat zult u me niet kwalijk nemen.

Bij mij aan tafel zat Geert Bourgeois, die later tijdens de opening van de boekenbeurs in Frankfurt stelde dat literatuur de voortzetting is van economie, met andere middelen. Ik parafraseer, maar daar kwam het wel op neer. Misschien heeft hij nog gelijk ook. We moeten dat vergeten. Dat is de vrome leugen van de literatuur, dat we met zijn allen doen alsof we dat vergeten zijn. Ik geloof dat dichters het minste last hebben van die leugen. Wat is de vrome leugen van het koningshuis? Nu we intiemer zijn geworden, moeten we de licht impertinente vragen niet overslaan.

Gezeten aan de feestelijk gedekte tafels in Hotel Hessischer Hof was er van economie geen sprake, alles leek aristocratisch te verlopen.

Later op de dag was er nog een ‘fotomoment’ waaraan wij gezamenlijk deelnamen. Ik stond achter uw vrouw. Vanwege de gelegenheid had ik door een Nederlandse ontwerper iets laten maken waardoor je mijn navel kon zien, ook dat zult u me niet kwalijk nemen. Uiteindelijk was er weinig van mijn navel te zien. En u en uw vrouw leken mij qua navels wel wat gewend te zijn. Toen ik lang geleden voor het eerst iets schreef voor The New York Times, we hebben het over de jaren 90, moest ik het woord ‘tepel’ weghalen. Dat kon niet in een family newspaper. Intussen zal er iets veranderd zijn. In tijden van Trump schuift veel op.

Enfin, het fotomoment hebben we met zijn allen overleefd en ik denk daar vaak aan terug, al was het maar omdat het op één van die foto’s lijkt alsof ik een snor heb door de schaduw die de hoed van uw vrouw op mijn gezicht werpt. Ik bekijk die foto zo om de veertien dagen en vraag me dan af of ik een snor moet nemen. Het is een vraag die u zich vast ook weleens gesteld heeft. Iemand als Geert Bourgeois zal zich zo’n vraag nooit stellen, voor hem is ook de snor de voortzetting van de economie met andere middelen. Geen snor is economischer.

Ik dwaal af, ik wilde slechts zeggen dat ik vaak aan u en uw vrouw denk en uitsluitend met warme gevoelens.

Hoe gaat het met België? Toen ik recentelijk in Brussel was, viel mij op dat het militaire voertuig daar in het straatbeeld net zo gewoon is als pakweg in Tel Aviv. In Parijs is het niet anders.

De laatste keer dat ik in een gepassioneerde discussie over België belandde, was in New York met een Belgische diplomaat en het ging toen over de Belgen die België wilden opheffen. Over die Belgen hoor ik nog maar weinig. Je hoort uitsluitend over Europeanen die de EU willen opheffen en als u het mij vraagt willen de Amerikanen die op Trump hebben gestemd stiekem Amerika opheffen.

Zullen we het wat België betreft dan maar houden op: geen nieuws is goed nieuws? Overal ter wereld wordt van alles opgeheven, maar België nog even niet. Dat lijkt me voor u aangenaam. Hoewel ik ook vind, nu ik me bekend heb tot het monarchisme, dat een koning het elders mag proberen. Dat u bijvoorbeeld tevens koning van Oostenrijk kunt worden. Die Oostenrijkers lijken me wel toe aan een koning. En als de EU implodeert en de eurozone iets wordt wat bestaat uit Duitsland en enkele satellietlanden, dan zitten we hoe dan ook vast aan een soort nieuw Heilig Rooms Rijk. Dan kunnen we Oostenrijk-Hongarije wel weer nieuw leven inblazen.

Ik fantaseer wat over de toekomst.

Uw vrouw was buitengewoon charmant. Heb ik dat al vermeld?

Kunnen we er een traditie van maken, zo een keer in de vier jaar samenkomen in een hotel voor een gemoedelijke lunch? Ik ben niet alleen schrijver, ik geef ook adviezen. Trump heb ik iets te snel in de vuilnisbak gedeponeerd, maar soms komen mijn voorspellingen uit.

Het ga u goed.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234