null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Met de neus dichtgeknepen'

Als je geen apocalyp-tische fantasieën koestert, dan zit er weinig anders op dan u te steunen

Arnon Grunberg

'Als je geen apocalyp-tische fantasieën koestert, dan zit er weinig anders op dan u te steunen'

Lieve Hillary Clinton,

Ik moet bekennen dat ik geen grote fan van u ben – wie wel? – maar in de politiek gaat het erom wat het minst erge alternatief is. Stemmen doe je altijd met je neus dichtgeknepen. Nu heb ik al een tijd niet gestemd. Dat komt omdat ik niet meer in Nederland woon en ik nog altijd op mijn Amerikaanse paspoort wacht. In principe zou ik nog voor de Nederlandse parlementsverkiezingen kunnen stemmen, maar ik vind dat ik mijn democratische plicht op andere manieren uitoefen. Dit terzijde.

Aan de andere kant, een Amerikaanse vriendin merkte op dat het in de staat New York toch niet op je stem aankomt omdat New York geen zogenaamde swing state is. Een staat die bij de ene verkiezingen op de Republikeinen stemt en bij de volgende op de Democraten. U weet daar alles van. Eigenlijk worden Amerikaanse presidentsverkiezingen uitgevochten in zogenaamde swing states.

Enkele uitzonderingen daargelaten stemt de staat New York altijd op de Democratische presidentskandidaat.

Begin januari, toen ik met mijn petekind en zijn moeder in Davos was, u bent er volgens mij ook weleens geweest, voorspelde ik dat Trump de kandidaat van de Republikeinen zou worden en u de kandidaat voor de Democraten. En dat u Trump in november zou verslaan. Maar met een kleine marge.

Nog niet zo lang geleden, vorige zomer, dachten mensen dat het tussen u en Jeb Bush zou gaan en ik meende een commentaar te hebben gelezen van een door mij gewaardeerde Amerikaanse columnist die schreef: ‘Niet weer Bush versus Clinton.’ Of woorden van soortgelijke strekking.

undefined

null Beeld

Ik herinner me ook gelezen te hebben dat Trump wel zou verdwijnen als mensen (lees: Amerikaanse kiezers) eindelijk aandacht zouden besteden aan de Amerikaanse voorverkiezingen. Maar Trump verdween niet. Dat kan betekenen dat mensen (lees: Amerikaanse kiezers) geen aandacht besteden aan die voorverkiezingen. Ik denk dat veel mensen dat inderdaad niet doen. Ze hebben wat anders aan hun hoofd. Hun hypotheek, hun werk, hun kinderen, hun affaires, hun geld. En dan is er ook nog sport. Schoonouders. Nee, als je het leven zo samenvat, wordt de dood aantrekkelijk.

Maar het kan ook betekenen dat mensen wel aandacht besteden aan die voorverkiezingen en dat ze de show van Trump waarderen. Zoals een vriend van mij opmerkte: het futurisme herleeft in de persoon van Trump. Hij weet dat zelf niet, maar dat hoeft ook niet.

Wat herleeft in u als het futurisme zijn comeback maakt in de persoon van Donald Trump?

Bill Clinton? Nee. Van een bevriende Nederlandse columnist hoorde ik dat uw man oud is geworden en toen ik recente foto’s van hem bekeek, moest ik toegeven dat ik hem er inderdaad niet goed vond uitzien. Hoe gaat het met zijn hart?

In The New York Times werd u vergeleken met een tanker die plotseling tegen Somalische piraten moest vechten. Ik vind Trump geen Somalische piraat, ik vind Trump helemaal geen piraat, maar het hedendaagse futurisme wordt snel voor piraterij aangezien.

Diezelfde krant publiceerde twee lange en inzichtelijke artikelen hoe we de kleine, vrolijke oorlog tegen Libië mede aan u te danken hadden. In een bijzin werd opgemerkt dat u de voorverkiezingen van 2008 tegen Obama misschien had gewonnen als u indertijd als senator niet voor de Iraakse invasie had gestemd.

2003, weet u nog? Bush versus Saddam.

Ik geef toe dat ik liever onder George W. Bush leefde dan onder Saddam, wat veel tegenstanders van die oorlog indertijd vergeten leken te zijn (zowel linkse als rechtse idealisten zijn vergeetachtig van aard). Maar tegelijkertijd moeten we concluderen dat die invasie geen onverdeeld succes is geweest.

Enfin, Libië. Aanvankelijk liet Amerika de Fransen weten dat het geen shitty war in wilde worden getrokken, maar mede dankzij uw geloof in zogenaamde smart power maakte Obama een andere afweging.

IS zit tegenwoordig ook in Libië, maar ik neem u weinig kwalijk. Vooral geen verontwaardiging. De hedendaagse kiezer lijkt te denken dat een politicus eerst übermensch moet worden, en dan politicus. Politici zijn zondiger dan gewone mensen, anders waren ze geen politicus geworden, maar in veel gevallen moeten we voor vergiffenis kiezen. Iemand moet het vuile werk doen.

Uw team maakt zich nu op voor de strijd tegen Trump. Sanders stribbelt nog tegen, maar geen weldenkend mens gelooft dat Sanders u zal verslaan.

De strijd tegen Trump zal volgens The New York Times een smerige strijd worden. Nu zijn presidentsverkiezingen vaker smerig. Hallo, Bush versus Gore, Florida 2000. Wat een spektakel. Een smerig spektakel, mag je dat zeggen?

Voornoemde krant bericht dat Amerikaanse vrouwen niet zo bijster enthousiast zijn over het vooruitzicht van een vrouw als president. Maar met Trump als tegenstander kan dat veranderen.

We moeten Trump niet onderschatten. Zij die eerst werden aangezien voor clown, hebben wel vaker democratieën vernietigd en laten we eerlijk zijn, het instituut democratie is een beetje ziek, altijd ziek geweest, maar recentelijk zieker dan voorheen.

Dus of je nu in een swing state woont of niet, als je geen apocalyptische fantasieën koestert, dan zit er weinig anders op dan u te steunen.

Met de neus dichtgeknepen, maar zoals ik al zei: dat zijn we gewend.

Hartelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234