null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Necrofiele oprispingen'

Heden ten dage zal menig politicus verklaren dat Thomas Mann een skikampioen uit Liechtenstein is.

Arnon Grunberg

Waarde Mark Rutte,

Wat was het leuk u na afloop van ‘Zomergasten’ de hand te schudden. Het Media Park in Hilversum is niet de meest opwekkende omgeving. Zoals ik aan een kennis schreef: ‘Wie nog niet aan zelfmoord denkt, zal dat na het veelvuldig betreden van het Media Park automatisch gaan doen.’ Aan de andere kant: als je het Media Park veelvuldig kunt betreden zónder aan zelfmoord te denken, dan kun je ook wat.

Laat ik beginnen met het voor u misschien minder goede nieuws. Ik vond uw persvoorlichtster of assistente eigenlijk intrigerender dan u. Ik heb haar helaas niet de hand mogen schudden, maar ik wil me ook aan niemand opdringen. Dat hebt u gemerkt. Ik zat in de hal van het Media Park, nou ja, van de studio, op een ongemakkelijke stoel naar een groot televisiescherm te staren om zo uw optreden te bewonderen, en ik kon maar één ding denken: u bent een soort Pierre Bokma, maar dan beperkter. Eén rol speelt u uitstekend. Maar ik sluit niet uit dat u met de juiste regisseur ook wel een seriemoordenaar kunt spelen waarvoor u dan een gouden kalf wint. U weet misschien nog niet wat u na uw politieke carrière gaat doen. Ik zeg: acteren.

Maak een gefictionaliseerde documentaire over uw eigen leven waaruit blijkt dat u eigenlijk een necrofiele seriemoordenaar bent. U hebt nog nooit echt iemand gedood, maar u hebt zo uw fantasieën en die zijn vrij. Godzijdank. U bent hetero noch homo maar gewoon een ouderwetse necrofiel, en zoals het een ware necrofiel betaamt maakt u geen onderscheid tussen mannen- en vrouwenlijken. Als het een tijdje onder de grond heeft liggen rotten, dan kan het u bekoren, al is het een dode geit. Niets mis met necrofielen. Om te beginnen bent u geen islamitische necrofiel, u bent gewoon een witte man die omwille van zijn ambt zijn necrofiele oprispingen onderdrukt. Dat zou veel Nederlanders moeten bevallen, misschien wel emotioneren.

undefined

null Beeld

Over uw moeder zei u dat ze alles best vond, dat kan ik me niet echt voorstellen van moeders, maar het pleit wel voor haar.

Niettemin zou ik in de toekomst graag met u mee willen als u midden in de nacht een kerkhof betreedt om wat lijken op te graven. Vrijheid die geen vrijheid is voor necrofielen is geen vrijheid, en het echte liberalisme is ook voor necrofielen uitgevonden.

Wat ik overigens aardig vond, is dat u Duits zo’n mooie taal vond. Ik kan me niet voorstellen dat uw campagneteam tegen u heeft gezegd: ‘Mark, verklaar op tv dat Duits zo’n prachtige taal is. Daar gaan we stemmen mee winnen.’

Nee, de opvatting dat Duits een prachtige taal is, moet diep uit uw binnenste komen. En als u dat dus echt vindt, kunt u ook de moeite nemen het wat beter te leren spreken, dan kunt u als het echt ingewikkeld wordt met Angela ook Duits blijven spreken. Dus in plaats van Voskuil voor de vierde keer te lezen, kunt u beter wat extra Duitse lessen nemen en dan zal ik me er met man en macht voor inzetten dat u ergens in 2021 of wellicht al eerder een rolletje in ‘Tatort’ krijgt.

Ariejan Korteweg beweerde in de Volkskrant dat uw optreden ‘improvisatietoneel met vaste afspraken’ was. Improvisatietoneel met vaste afspraken lijkt me een mooie paradox.

U bent gewoon een goed acteur en buitengewoon charmant. Of u echt van De Toppers houdt of van Vladimir Horowitz doet niet ter zake. Je vraagt ook niet aan een acteur of hij echt een slechterik is. Je neemt het toneel zoals het op je afkomt en als je het toneelstuk toevallig moet recenseren, dan kun je nog altijd zeggen: ‘Het was improvisatietoneel met vaste afspraken.’

Mijn moeder was trouwens dol op u.

En we hebben allebei een bijzonder oude vader gehad. Dat schept een band voor als ik u ga regisseren in de gefictionaliseerde documentaire ‘Mark Rutte, het ware verhaal: Mijn leven als seriemoordenaar.’

Wel vond ik het triest dat u Nederland aanprees als een ‘wondertje’. Het moest een wondertje worden, het was het nog niet. Ik begrijp best dat je voor de kiezer op de knieën moet, als schrijver ga je ook ver, je gaat naar boekhandels, je beantwoordt vragen, je blijft beleefd, maar er zijn grenzen.

Overigens zou ik graag willen dat uw persvoorlichtster meespeelt in de gefictionaliseerde documentaire.

Die man van de Rijksvoorlichtingsdienst die u bij u had, zou ik ontslaan. Geen talent, geen interesse. Ik zou daar iemand anders voor in de plaats zetten.

Ik vind u geen groot politiek talent, geen groot redenaar, wel een charmant acteur. Maar vergeleken met uw voorgangers, en vergeleken met de alternatieven, valt u mee.

In elk geval weet u wie Thomas Mann was. Kom daar nog maar eens om. Heden ten dage zal menig politicus verklaren dat Thomas Mann een skikampioen uit Liechtenstein is.

Ook een mooi land, Liechtenstein. Een wondertje eigenlijk. Ik zou de gefictionaliseerde documentaire over u willen laten eindigen in Liechtenstein. U beklimt een berg. ‘Ik kan er niets aan doen,’ zegt u. ‘Ik blijf een optimist.’

Alles is mogelijk. Uw tweede of derde leven moet nog beginnen.

Uw

Arnon Grunberg

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234