null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Schlonged'

U doet uitspraken over moslims die, als men het woord 'moslims' vervangt door 'Joden', doen denken aan de NSDAP

Arnon Grunberg

Beste Donald Trump,

Van de zomer konden wij in kranten lezen dat uw voorsprong op de andere Republikeinse kandidaten zou zijn verdwenen als de herfst eenmaal begonnen was. Ook dit jaar begon de herfst. Klimatologisch viel het allemaal misschien mee of tegen, maar de herfst begon. Inmiddels is het jaar zo ongeveer voorbij en volgens de laatste opiniepeilingen hebt u nog altijd een ruime voorsprong op uw tegenstanders. De kans bestaat dat u de Republikeinse presidentskandidaat wordt. U staat, volgens de opiniepeiling die hier voor me ligt, op 39 procent. Daarna komt Cruz met 18 procent. Dat u de presidentsverkiezingen wint, acht ik onwaarschijnlijk, maar dat u populair bent geworden met uitspraken die eigenlijk alleen als satire kunnen worden uitgelegd, kan niemand zijn ontgaan.

De satire en de politiek ontlopen elkaar nauwelijks meer. En dat dat een recente ontwikkeling is, wil ik niet beweren. Natuurlijk bent u een clown, weliswaar een clown met veel geld, maar de geschiedenis leert dat wij clowns serieus moeten nemen. Vooral clowns die de politiek in gaan.

Toch blijf ik optimistisch. Mijn beste vrienden vinden dat ik te positief over Amerika denk, dat ik de Amerikaanse zonden te makkelijk wegwuif, maar als ik alleen al naar de vorige eeuw kijk, geloof ik dat barbaarse zeden in Europa populairder waren dan in Amerika. Bijvoorbeeld de gewoonte om Joden op grote schaal te vergassen. Dat was echt iets Europees.

En ja, de moord op de oorspronkelijke bevolking in Zuid- en Noord-Amerika ben ik niet vergeten, maar die hoeven wij de huidige Amerikaanse bevolking niet méér aan te rekenen dan pakweg de huidige Spaanse bevolking. Zoals we ook de Duitsers van tegenwoordig niet moeten vergelijken met de Duitsers uit 1933.

Dus hoe gevaarlijk bent u?

Gevaarlijk. Het zal u deugd doen, maar ik kan u dat plezier niet ontnemen. Vriendelijke intellectuelen spreken al met heimwee over George W. Bush, die weliswaar een tamelijk desastreuze oorlog in Irak begon, maar die ook niet te beroerd was om te herhalen dat de moslims niet ‘onze vijanden’ waren.

U daarentegen hebt een duidelijke vijand: de Democraten en de moslims. Het verschil tussen die twee is minimaal. Zoals in Europa de vijanden van de EU en de euro net zo lief de moslims als vijand hebben als de Europeanen die vóór de EU zijn, de zogenaamde kosmopolieten.

En toch, Amerika is een emigratieland en zal dat blijven. Je kunt niet ongestraft een groot deel van het electoraat van je vervreemden door te beweren dat de meeste Mexicanen verkrachters zouden zijn.

Ik vrees Le Pen en het religieuze nationalisme dat in Oost-Europa broeit meer dan u. Maar dat u sentimenten salonfähig maakt die niet salonfähig zouden moeten worden, wil ik niet ontkennen. U speelt met vuur. Men verwacht dat de brandweer tijdig zal uitrukken. Men verwacht dat het electoraat als puntje bij paaltje komt uiteindelijk voor brandweer zal spelen. Misschien verwacht u dat stiekem zelf ook wel.

En toch, stel dat Hillary Clinton de Democratische kandidaat wordt en u de Republikeinse, dan zal Clinton winnen maar niet met een ruime meerderheid. Helaas. Het zal een kleine overwinning worden. En het gif zal zich verspreiden. Ontgiften zal nog jaren duren.

Het is opmerkelijk hoe u alles waarvan ik dacht dat het typisch was voor Amerika, in de goede zin van het woord, met de voeten treedt. Een onverschillig soort respect voor andermans religie. De vriendelijke maar verder tot niets verplichtende gedachte dat de US dollar vroeg of laat van iedereen een Amerikaan zal maken.

Nee, u wilt de familieleden van terroristen doden, u wilt moslims niet meer toelaten tot Amerika. U hebt een vijand nodig en u vindt een vijand. U doet uitspraken over moslims die, als men het woord ‘moslims’ vervangt door ‘Joden’, doen denken aan de NSDAP.

Verder schijnt u een woord tegen Hillary Clinton te hebben gebruikt dat, net als het woord ‘fuck’, in de serieuze Amerikaanse media niet gebruikt kan worden.

Het gaat om het woord ‘schlonged’. ‘Schlong’ is Jiddisch voor penis.

Volgens Hillary bent u de best mogelijke reclame die ISIS zich kan wensen, waarin ze niet helemaal ongelijk heeft. Maar dat staat los van het woord ‘schlonged’. Overigens zijn er meer politici die wandelende reclame zijn voor ISIS. U bent waarlijk niet de enige.

U gaat verliezen, dat is de vraag niet. Maar u bent hard op weg om de Republikeinse partij te demonteren. Je zou bijna denken dat u een geheim wapen bent van de Democraten.

Overigens werkt u ook mee aan de verdere ontmanteling van de democratie. Waar het verkiezingsdebat meer en meer verwordt tot clownsact, wordt de democratische legitimiteit verder ontmanteld.

Volgens een columnist in een Nederlandse krant lijkt u op Pim Fortuyn. Fortuyn was minder komisch dan u. Deze columnist schrijft dat u de vergeten, laagopgeleide kiezer aan u bindt. Tegen het establishment zou deze kiezer zijn. Terwijl u zelf eerst en vooral establishment bent, zou ik zeggen.

De kiezer wordt weer bedrogen. Indien niet door het establishment, dan wel door het anti-establishment. Maar de kiezer wil bedrogen worden. Al hoopt hij geloof ik stiekem wel dat de clown geen echte pyromaan zal blijken te zijn.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234