null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Spook van het nationalisme'

Je zou bijna denken dat u IS gaat smeken: 'Nog wat aanslagen, alstublieft.

Arnon Grunberg

Beste Marine Le Pen,

In een video op de site van Le Monde zag ik hoe u het verkiezingssucces van uw partij vierde. U zei dat het Franse volk trots kan zijn.

Iedere politicus wil een trots volk. Althans iedere politicus beweert dat te willen. Maar in dit geval kan de ironie ons toch moeilijk ontgaan zijn. U bent trots dat uw partij in vergelijking met de vorige Franse, regionale verkiezingen ongeveer verdrievoudigd is. Daarvoor hebt u wel uw vader de mond moeten snoeren, maar wie schaakt, offert graag een pion om de koningin van de tegenpartij van het bord te kunnen vegen.

Een politicus is iemand die trots is op zijn volk als ze op hem stemmen. Stemmen ze niet op hem, dan wil hij een ander volk.

Een vrije variatie op een uitspraak van Brecht.

Ach, schrijvers zijn niet beter. Kopen de lezers zijn boek, dan is hij trots op de lezers. Kopen ze zijn boek niet, dan wil hij andere lezers.

U sprak over het terugwinnen van verloren gegaan territorium van de Franse Republiek, u sprak over Calais waar u bijna 50 procent van de stemmen haalde.

Verloren gegaan territorium: het is retoriek die je eerder in het Midden-Oosten zou verwachten, maar het Midden-Oosten komt steeds naderbij. En we mogen niet vergeten dat de slagvelden honderd jaar geleden niet zozeer in Irak of Syrië lagen, maar in het heerlijke Franse land, waar nu onbekommerd de Thalys en de TGV razen. Nou ja, onbekommerd.

Het is dus kortzichtig te denken dat oorlogsretoriek een Arabische aangelegenheid zou zijn. De status quo ante komt dichterbij, zo zouden we het ook kunnen zeggen. We keren terug naar het oude normaal, toen het spook van het nationalisme een graag geziene gast was in Europa en dat spook voor elke feestdag werd uitgenodigd.

Men is er intussen vrijwel verzekerd van, althans dat zeggen de experts, dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2017 tussen u en een ander zullen gaan. Hollande of allicht Sarkozy.

Hollande heeft zijn voetvolk opgeroepen om zich terug te trekken in die regio’s waar de socialisten op de derde plaats kwamen, om te verhinderen dat u die verkiezingen tijdens een tweede ronde zou winnen. U daarmee munitie gevend dat het systeem verrot is en dat u de enige, echte partij bent die het volk vertegenwoordigt. De andere Franse politici zouden slechts elkaars belangen vertegenwoordigen, waarbij het verschil tussen traditioneel links en traditioneel rechts minimaal is.

undefined

null Beeld

Dat laatste is overigens waar, maar is dat een reden om op hol te slaan?

In de Süddeutsche Zeitung las ik het commentaar dat mocht u de verkiezingen winnen in 2017, aan het Europese project een einde zal komen. Met rechtsradicalen en nationalisten in Hongarije en Polen kan de EU nog leven, maar zo’n partij in het hart van de Unie is wat te veel gevraagd. Er zit iets in.

Nee, niet de Griekse crisis brengt het Europese project om het leven, maar de democratie.

Nu zijn er mensen die beweren dat u de verkiezingen van 2017 niet zult winnen, zoals iedereen ervan overtuigd is dat Trump niet de volgende president van Amerika gaat worden. Van dat laatste ben ik ook overtuigd, maar ik geef u een voorzichtig kansje toch de volgende Franse president te worden.

Experts zeggen dat u dankzij de aanslagen van 13 november 2 tot 3 procentpunten hebt gewonnen. Dat zou weleens de doorslag kunnen geven in presidentiële verkiezingen. Verkozen met hulp van IS. Je zou bijna denken dat u IS gaat smeken: ‘Nog wat aanslagen, alstublieft.’

In naam van de goede zaak mag je best je handen vuil maken, niet? Zo denkt toch iedere rechtgeaarde revolutionair.

En ach, misschien valt u in de praktijk mee. Een Frans-Duitse oorlog zie ik niet zo snel meer gebeuren. Maar feit blijft dat Poetin de verkiezingsuitslag met grote jubel en vreugde zal hebben ontvangen. Poetin rukt op in Europa, vermomd als chauvinisme, nationalisme en xenofobie.

Peter Vermaas schreef in NRC Handelsblad dat u meer mannelijke dan vrouwelijke kiezers aantrekt, dat uw kiezers vaak ouder zijn dan 65 en minder dan 2.000 euro per maand verdienen.

Als dit zo doorgaat, hebben we de ondergang van Europa niet alleen te danken aan de terroristen van IS die het nationalisme in Europa de helpende hand toestaken, maar ook aan bejaarden en mensen met de laagste inkomens.

U bent ook populair onder arbeiders en boeren. En verder, staat in het stuk van Vermaas, doet u het vooral goed in het noorden van Frankrijk, waar de mensen nog lijden onder de sluiting van de mijnen. Een elegante manier om te zeggen dat eigenlijk iederéén op u stemde of dat wel had willen doen.

Overigens blijkt u, lees ik nu, ook onder jongeren populair, maar twee derde van de jongeren bleef afgelopen zondag thuis.

Je kunt stemmen verplicht maken maar dat lijkt me een slecht idee.

Een tweede huisje in Australië of Canada is misschien geen slecht idee.

Over twee jaar weten we of u een wolf in schaapskleren bent of de voortgang van de traditionele politieke partijen in Frankrijk, met een ietwat andere retoriek.

Groet u uw vader van mij, eerlijke antisemieten in Europa zijn vooralsnog vrij zeldzaam.

Groet,

Arnon.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234