null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Theresa May'

Toeslaan als je tegenstander uitgeteld op de grond ligt, dat zou ik niet dapper willen noemen

Arnon Grunberg

'Toeslaan als je tegenstander uitgeteld op de grond ligt, dat zou ik niet dapper willen noemen'

Beste Theresa May,

Het is zo leuk dat u op de verjaardag van mijn moeder verkiezingen organiseert. Dat had zij vast ook fijn gevonden.

Janan Ganesh schrijft in The Financial Times dat er na 8 juni geen noemenswaardige oppositie meer zal bestaan in het Verenigd Koninkrijk. Ja, misschien in Schotland, omdat de Schotten echt geen zin hebben in de brexit en nog steeds iets voor onafhankelijkheid voelen.

Ganesh meent ook dat de kansen op het voorkomen van de brexit geslonken zijn. Ik heb altijd gedacht dat de brexit door zal gaan, officieel dan, maar dat wat eruit zal komen niet op een brexit zal lijken. Dat denk ik nog steeds. Hoewel Ganesh schrijft dat een zeer, zeer slecht akkoord met de EU op lange termijn erger zal zijn dan geen akkoord. Hij ziet het somberder in.

Vooralsnog houd ik het erop dat de harde brexit net zo ver weg is als de muur die Trump tussen Mexico en de Verenigde Staten wilde bouwen. U wilt geen muur bouwen, u hebt de zee.

Eerst had u gezegd dat er geen vervroegde verkiezingen zouden komen, nu komen ze er toch, want het gaat zo slecht met Labour dat dat een kans is die u niet kunt laten liggen. Zoals iemand in de uitverkoop een hemdje ziet en denkt: ‘Het is niet mijn kleur, maar voor dat bedrag neem ik het maar mee naar huis.’

Nog een woord over uw rivaal, Jeremy Corbyn. Er zijn mensen die van mening zijn dat het zo slecht met progressieve partijen in Europa gaat, en daarbuiten, omdat ze niet links genoeg zouden zijn. Veel van die mensen hebben Corbyn toegejuicht. Corbyn was namelijk echt links. De leden van Labour stonden niet voor niets achter Corbyn. Maar met het instinct van de ware politicus, oftewel het instinct van de hyena, ziet u in Corbyn een zieke hond die u kunt doodbijten. En dat laat de ware politica zich geen twee keer zeggen: als er een opponent kan worden doodgebeten, dan hapt ze toe.

U hebt toegehapt. U gaat dat op 8 juni doen.

En dan te bedenken dat uw voorganger, de inmiddels vrijwel vergeten Cameron, op 23 juni 2016 een referendum over de EU hield, om zijn anti-Europese tegenstanders de mond te snoeren en zijn eigen positie te versterken. Jezelf uitgummen is misschien ook een vorm van versterking.

En de UKIP, de partij die bestond omdat ze tegen de EU was, is aan het imploderen. Succes kan levensgevaarlijk zijn. Maar ik weet niet of Cameron dat in zijn achterhoofd had toen hij een referendum organiseerde. Hij noemde wel, volgens The New York Times, uw beslissing om vervroegde verkiezingen uit te schrijven ‘dapper en juist’. Toeslaan als je tegenstander uitgeteld op de grond ligt, dat zou ik niet dapper willen noemen.

null Beeld

Maar goed, Cameron leeft dus nog. Misschien is hij zelfs gelukkig, dat mogen we niet uitsluiten.

Diezelfde krant wees op het lot van Gordon Brown, de opvolger van Blair, die te lang wachtte met het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. En toen verloor. Dat wenst u niet mee te maken. Nog een reden om uw burgers op 8 juni te laten stemmen.

Even terug naar uw tegenstanders, zonder wie u niets zou zijn.

Een parlementslid van Labour wordt in de Financial Times geciteerd. Hij becommentarieert de vervroegde verkiezingen met de woorden: ‘Hello, Titanic.’

Humor is ook wat waard.

Een ander parlementslid suggereert dat het voor Corbyn ook een verlossing zal zijn uit zijn lijden. De vervroegde verkiezingen als een relatief vriendelijke vorm van euthanasie. U kunt altijd zeggen: ‘Het zijn de kiezers die bijten. Ik heb ze slechts uit hun hokken gelaten.’

Dat is waar en de kiezer zelf denkt altijd: ‘Ik bijt eindelijk eens terug.’

In een redactioneel commentaar schreef de FT dat een grote nederlaag van Labour op 8 juni ervoor zal zorgen dat Corbyn vertrekt en er een sterkere oppositie komt. In 2021? Ik plan mijn agenda ver vooruit, maar voor 2021 heb ik nog niets staan.

Dan blijft de vraag wat u gaat doen, nu u na 8 juni tot 2022 de tijd zal hebben om een brexit te organiseren, of zoals u het zegt: om van de brexit een succes te maken.

Wat toch een beetje klinkt alsof iemand van de Apocalyps een succes wil maken.

De ondergang verkopen als succes.

Nou ja, ondergang.

Wat u moet doen, is ervoor zorgen dat het meeste bij het oude blijft en het toch lijkt alsof er naar de kiezers is geluisterd.

Een jaar geleden wist u ook nog niet dat u een brexit moest verdedigen. De geschiedenis is meedogenloos voor de één, maar werpt de ander ook van alles in de schoot.

We kennen nu het programma voor de komende tijd: u gaat eerst van de verkiezingen een succes maken, dan gaat u van uzelf en uw partij een succes maken en dan kijkt u wat u voor leuks kunt doen na 2022.

We houden de prijzen van het onroerend goed in Londen in de gaten. Want het verlies van de één, is de winst van de ander. Dat lijkt me een keurige samenvatting van alles waar uw partij voor staat.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234