null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Vogelverschrikker'

Ik ken vrijwel niemand die zo wanhopig op zoek is naar vijanden als u.

Arnon Grunberg

Beste Geert Wilders,

Wij hebben elkaar lang niet gesproken, en de waarheid gebiedt te zeggen dat ik u had afgeschreven – voorbarig, zo is gebleken. Eigenlijk bent u dus een metaforische Lazarus. Zoals u wellicht weet – ik vrees dat het met uw kennis van de Bijbel armoedig gesteld is – is Lazarus door Jezus uit de dood opgewekt. Zo staat het in het evangelie van Johannes en dat zou iedere christen moeten weten, voor zover u christelijk bent. Ik heb tot nu toe weinig christelijks aan u kunnen ontdekken, maar soit.

Via de onvolprezen website van NRC Handelsblad zag ik een reclameboodschap van u waarin u zich tegen wat u noemt ‘gelukszoekers’ uit Noord-Afrika keert. ‘No way, you will not make the Netherlands home,’ zegt u. Dat zal die ‘gelukszoekers’ afschrikken.

Overigens ging u nog niet zo lang geleden tekeer tegen de Polen en de Bulgaren. Als ik me niet vergis, wilde u een Polen-meldpunt beginnen in Nederland. Alsof er niet al genoeg meldpunten zijn in Nederland. Maar nu geen woord meer over de Polen. Ik ken vrijwel niemand die zo wanhopig op zoek is naar vijanden als u. En dat terwijl de gemiddelde ‘gelukszoeker’ uit Afrika – ik blijf het woord gelukszoeker tussen aanhalingstekens zetten, ook uit respect voor u, ik bedoel: wat bent ú dan? – echt geen idee heeft wie Geert Wilders is. Ik denk dat ze nog eerder weten wie Ruud Gullit was of Marco van Basten, hoewel van Ruud Gullit weinig is overgebleven en van Marco van Basten ook niet veel.

Kunt u het niet uitstaan dat Wilders geen merknaam is in Noord-Afrika? Maar waarom gaat u niet in sportkleding handelen? Wilders, goedkope en betaalbare trainingsbroeken. Volgens mij kunt u daarmee meer verdienen dan wat u nu ophaalt als volksvertegenwoordiger annex vogelverschrikker.

Nog even over die gele das die u draagt in dat filmpje waarin u ‘gelukszoekers’ uit Afrika oproept niet naar Nederland te komen. Je zou bijna denken dat het cabaret is trouwens. Satire. De grens tussen satire en serieuze politiek is in Nederland flinterdun geworden, vooral ook onder uw aanvoering. Waarom geel?

undefined

null Beeld

U hebt de ambitie ontwikkeld om de vogelverschrikker van Nederland te worden. Is dat iets wat u als kind al wilde? Of zag u ergens toen u de 30 gepasseerd was dat u het meeste talent had om als vogelverschrikker door het leven te gaan? Bent u zo ook aan een vrouw gekomen? Hebt u een vrouw gezocht die opgewonden raakt van vogelverschrikkers? Daar is niets mis mee. Je hebt ook vrouwen en mannen trouwens die opgewonden raken van houten benen, of lijken – necrofilie heet dat laatste. Om misverstanden te voorkomen: de gemiddelde necrofiel is ook een gelukszoeker.

Veel vragen, maar neem de tijd voor de antwoorden. U mag in simpel Nederlands antwoorden, dat vind ik helemaal niet erg.

Even nog over die gele das die u in dat filmpje draagt waarin u Afrikanen oproept niet naar Nederland te komen. Is dat in het kader van Geert de Vogelverschrikker of bent u stiekem kleurenblind geworden? Geel was altijd de kleur van de Duitse FDP, maar ik kan me niet voorstellen dat u de FDP wilt navolgen. Die partij bestaat nauwelijks meer. Ach, misschien zit er ook een Lazarus in de FDP.

Nu nog even over die ‘gelukszoekers’ waar u zo tegen bent, komt dat omdat u zelf een ongelukszoeker bent? Die conclusie ligt eigenlijk wel voor de hand. Geert de Vogelverschrikker zoekt het ongeluk en vindt het. Zielig.

Maar tegenover al die ‘gelukszoekers’ heb je natuurlijk ook een paar ongelukszoekers nodig. Een paar vogelverschrikkers die zeggen: geef mij maar het ongeluk.

In de peilingen staat u bovenaan. De Nederlanders willen een vogelverschrikker als premier. Waarom ook niet? Dat is democratie. Ik denk dat als we vijftig jaar verder zijn de Partij voor de Dieren wordt aangevoerd door een Duitse herdershond en dat Nederland als eerste land ter wereld zal worden geregeerd door een huisdier.

Ja, ook dat is vooruitgang. Althans zo kun je het noemen. En dan zeggen mensen: ‘Het begon allemaal met Geert de Vogelverschrikker. Toen die premier werd, gingen mensen denken: waarom geen kat of hond?’

En als je eenmaal een poes als premier hebt, dan is de weg vrijgemaakt voor een wilde duif.

Enfin, ik zou veel geel blijven dragen en het is ook goed om flink met de armen te wapperen. Uw stemgeluid is voor een vogelverschrikker uitstekend. Daaraan hoeft niets te worden veranderd. Kapsel kan ook zo blijven. Uw schoeisel daarentegen kan beter, ik zou toch voor geel schoeisel gaan. Gele das, gele schoenen, dat is de weg omhoog. Misschien ook een neusring.

Ik denk dat het aantal ‘gelukszoekers’ dat naar Nederland wil komen aanzienlijk zal afnemen als u een neusring neemt. Volgens mij vindt uw vrouw dat stiekem ook heel opwindend en u kunt best premier worden van Nederland met tongpiercing en neusring. Nederlanders zijn een vooruitstrevend volkje, dat vinden ze leuk. Misschien nog wat zilverwerk door de teelballen. Dat zal vooral helpen tegen Afghaanse asielzoekers, die houden niet zo van zilverwerk door de teelballen heb ik me laten vertellen.

De onweerstaanbare opkomst van Vogelverschrikker Geert lijkt me een feit.

Succes ermee.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234