null Beeld

De mails die een bom legden onder de SP.A van Caroline Gennez: advocaat Barteld Schutyser reageert

Frank Vandenbroucke is volgens een peiling van de VRT en De Standaard de populairste Vlaamse socialist, ver boven zijn partijvoorzitster Caroline Gennez, die in de top dertig van populaire Vlaamse politici van plaats zeventiende naar plaats drieëntwintig zakt. En toen hadden de mensen nog niet eens de beruchte mails gelezen die vorige week uitlekten en waarin zowat elk SP.A-kopstuk genadeloos geroskamd werd.

Annemie Bulté

De mails leggen bloot hoe Caroline Gennez met enkele getrouwen de Vlaamse ministerportefeuilles verdeelde en met hen overlegde over hoe Frank Vandenbroucke moest worden kaltgestellt. De mail die het meest choqueerde is van de hand van ene Barteld Schutyser. 'Ik verneem plots wie bij ons de regering samenstelt,' reageerde Louis Tobback. 'Dat is niet onze voorzitster. Ook niet de loge en zelfs niet de maffia. Het zijn de grote Milan Rutten en de grote - hoe heet de man ook alweer? - Barteld Schutyser die dat doen.'

Ja, wie is die Barteld Schutyser eigenlijk? Een veertiger met een lidkaart bij de SP.A, ooit kabinetsmedewerker van Johan Vande Lanotte, advocaat administratief recht bij het gerenommeerde bureau DLA Piper, en al meer dan tien jaar één van de beste vrienden van Caroline Gennez. En dan nu: zijn grote doorbraak als decision maker.

Bart Schutyser «Eerlijk gezegd, de hele heisa rond die mail is much ado about nothing. De meeste mensen waarover het in de mail gaat kén ik nauwelijks - met Freya Van den Bossche heb ik misschien al vijf woorden gewisseld. Ik heb die mail geschreven als privépersoon aan een goeie vriendin, in een informele taal en op eigen initiatief. Milan Rutten (directeur communicatie SP.A, red.) had een mail gestuurd over de organisatie van het congres, en ik heb daarop geantwoord over de manier waarop Caroline Gennez dat best zou aanpakken. In de stijl van: voilà, dat is mijn gedacht. Oké, een beetje gechargeerd misschien, maar dat is de aard van het beestje. Ik ben een West-Vlaming, ik ben altijd rechtdoorzee.»

HUMO Met een wel zeer intrigerend zinnetje: 'Caroline moet zich op duidelijke dreigingen à la 'de waarheid over Agusta' voorbereiden.' Is de hele waarheid over het Agusta-schandaal dan niet gekend?

Bart Schutyser «Op mijn erewoord: ik weet het niet. U moet begrijpen in welke context die mail is geschreven. Ik wilde Caroline voorbereiden op de reactie van Frank Vandenbroucke op het moment dat hij hoorde dat hij geen minister zou worden. Ik dacht dat hij razend kwaad zou worden en - wie weet - zou dreigen om oude koeien over Agusta uit de sloot zou halen. Er doen daarover nog altijd een paar indianenverhalen de ronde in de partij, maar wat ervan aan is weet ik niet.»

HUMO Blijkbaar is de Agusta-affaire nog altijd niet verteerd. Er loopt nog altijd een proces van Luc Wallyn tegen de partij om zijn aandeel van het proces te betalen, en de oudere garde van de SP.A heeft het Frank Vandenbroucke nooit vergeven dat hij spontaan bekentenissen is gaan afleggen bij het gerecht, en er en passant enkele partijgenoten als Willy Claes en Carla Galle bij lapte.

Bart Schutyser «Ik denk dat die episode nog altijd haar sporen nalaat, ja. Maar van dat proces wist ik bijvoorbeeld niets af, en van de Agusta-affaire nog minder. U moet weten: ik was destijds achttien en volgde die zaken nog niet op de voet. Nu wél, omdat ik af en toe eens mijn gedacht zeg tegen iemand die, als ik niet oppas, er ook nog wat mee doet (lacht). Dan moet het toch een béétje verstandige klap zijn.

Ach, ik ben gewoon een tiep die zijn gedacht zegt in een informele sfeer en die ook een beetje geestig schrijft. En iedereen denkt: 'Oeioei! Die tiep neemt de beslissingen!' Maar nee! Ik wist een aantal dingen: dat Frank een probleem was, wie de ministers zouden worden, welke bevoegdheden de SP.A zou krijgen. Waarom? Ik ken Caroline al meer dan tien jaar. Ze is één van mijn beste vrienden. Ik geef haar weleens advies, maar zeggen dat ik haar bevelen kan geven, dat is toch iets heel anders. Ik neem géén beslissingen.»

HUMO En toch, als u schrijft: 'We hebben drie mandaten. Frank moest weg, daarover zijn we het eens. Ik moest met een opvallende vice komen...'

Bart Schutyser «Die 'ik' in de mail, daar bedoel ik natuurlijk niet mezelf mee, maar Caroline! Kijk, ze moet aan Peter (Vanvelthoven) en Kathleen (Van Brempt) uitleggen waarom zij geen minister worden. Ik heb haar spontaan advies gegeven in de zin van: zo zou ik het motiveren, als ik in jouw plaats was. Meer niet.»

HUMO 'Frank moest weg, daarover zijn we het eens.' Dat wekt de indruk dat het opzijschuiven van Vandenbroucke niet, zoals eerder gezegd, door een brede partijbasis gedragen wordt.

Bart Schutyser «Die 'we', dat zijn niet 'ik en Caroline Gennez', dat zijn de SP.A'ers. Het was toen al, weliswaar in beperkte kring, bekend dat er een probleem was met Frank. Oké, ik heb het misschien wat hard uitgedrukt. Maar iedereen weet dat Caroline die beslissing niet op haar eentje heeft genomen. Ik heb alleen gezegd: 'Oké, hoe gaan we dat dan aanpakken?»

HUMO Een andere pijnlijke passage gaat over Bert Anciaux, die per se een schepenmandaat in Brussel moet krijgen. 'Als het Pascal niet lukt om dat voor Bert te regelen moet Steve (alweer) naar Di Rupo.'

Bart Schutyser «Daarvoor moet u de situatie in Brussel kennen: er is daar een bestuursakkoord waardoor Pascal Smet schepen zou zijn geworden in 2010. Dat mandaat wordt nu bemand door een PS'er. Nu weten we dus: Pascal wordt minister in de Vlaamse regering voor vijf jaar, en Bert Anciaux - of je 'm nu leuk vindt of niet - staat op straat. Hij heeft nog een jaar uittredingsvergoeding, en dan heeft hij níéts meer. Oké, hij is van politieke partij veranderd, maar hij kan nu toch niet nóg eens overstappen? Hij weet ook wel dat de SP.A voor hem een eindpunt is. Als dit niet lukt, is zijn politieke carrière voorbij.»

HUMO En daarom moet Steve (alweer) naar Di Rupo?

Bart Schutyser «Och ja, ik maak ook heel wat veronderstellingen in die mail. Het is een publiek geheim dat Steve Stevaert een goeie relatie heeft met Elio Di Rupo. Ze zeggen dat die dingen zo geregeld worden, maar ik ben daar natuurlijk niet bij, hè. Ik denk trouwens dat het niet gaat lukken, want Bert ligt niet zo goed bij de Franstaligen: in hun ogen is hij een halve Vlaams Belanger.»

HUMO Nog eentje, over Freya Van den Bossche: 'Godzijdank is ze zwanger.'

Bart Schutyser «Allez vooruit, u bent een vrouw, u zal mij wel een vreselijke seksist vinden.

Kijk, ook dáár heb ik een paar veronderstellingen gemaakt: stel dat ze niet content is met de vice, stel dat ze onderwijs wil... En die 'godzijdank': dat is mijn stijl. Ik ga haar zelf niet bellen - ik ken haar zoals gezegd nauwelijks. Maar het schijnt dat ze er vrij nuchter op reageert. Hoe hard hij ook mag klinken, uit die mail spreekt toch ook een bekommernis voor die mensen.»

HUMO En Caroline Gennez? Hebben jullie nu ruzie?

Bart Schutyser (aarzelt) «Goh, Caroline en ik zijn zeer goeie vrienden. Zij zegt: 'We hadden nu eenmaal een verhouding waarin jij als klankbord een aantal dingen vrijuit tegen mij mocht zeggen, en in dit geval was het misschien een beetje straf.' Maar als vriend kan je nauwelijks een loyaler iemand vinden dan haar. Anders zou ik haar klankbord ook niet zijn, hè: als privépersoon steun je een publiek persoon omdat je er respect, bewondering en vriendschap voor voelt. Ik word daar niet voor betaald, noch door haar, noch door de partij.»

HUMO Ze zit nu wel in de problemen door uw mail.

Bart Schutyser (zucht) «U moest eens weten hoe ík me voel: als iemand bij wie er is ingebroken en wiens kleren ze aan stukken hebben geknipt. Ik voel mij echt gepákt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234