null Beeld

De man die de regering mee ten val bracht: Vincent Van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne (36) poseert op z'n vouwfiets en racet vervolgens ondanks een lekke band zwierig door de gangen van zijn kabinet. Q is altijd wel te porren voor een geintje, ook al heeft hij zichzelf in een paar jaar tijd omgekat van woelwater tot Staatsman. De ontslagnemende Open VLD-minister van Economie heeft het zelfs om de haverklap over 'verantwoordelijkheid nemen', wat hét woord van deze verkiezingscampagne lijkt te worden. Hij vindt dat Open VLD door uit de regering te stappen haar 'verantwoordelijkheid neemt'. Waarom Open VLD dat dan niet vroeger deed? Omdat ze haar verantwoordelijkheid wilde nemen natuurlijk. Maar ter zake.

jl/tp

HUMO Hoe voelt dat, een regering ten val brengen?
Vincent Van Quickenborne «Goh. We hebben daar heel goed over nagedacht. We hadden ook ruim vooraf gewaarschuwd, publiek en in privégesprekken, dat het ons menens was. De afspraak was dat we tegen Pasen een oplossing voor BHV zouden hebben, en die afspraak moest worden nagekomen: dat heb ik tegen premier Leterme gezegd.»

HUMO Ook nadien geen milliseconde getwijfeld aan die beslissing, toen u de chaotische gevolgen zag?
Van Quickenborne «De situatie is inderdaad complex, maar ik heb geen seconde spijt gehad, nee. De andere regeringspartijen hadden beter moeten nadenken toen ze in november hun akkoord gaven om BHV tegen Pasen op te lossen.»

HUMO We hebben het opgezocht: in de regeringsverklaring was geen sprake van een BHV-oplossing tegen Pasen.
Van Quickenborne «Toch wel.»

HUMO Premier Leterme sprak op 25 november letterlijk over een akkoord in de lente. De lente duurt tot 21 juni.
Van Quickenborne «Jean-Luc Dehaene heeft uitdrukkelijk gezegd dat het met Pasen rond moest zijn. We hebben daar op zijn verzoek zelfs nog twee weken extra aangebreid.»

HUMO Dehaene wilde tegen Pasen zijn voorstellen klaarkrijgen. Dan konden de echte onderhandelingen starten - en daarvoor was er dus nog twee maanden tijd.
Van Quickenborne «Die BHV-carrousel draait al drie jaar, hè! Dat soort akkoord krijg je pas rond met een strakke deadline, en Pasen was die deadline. Punt uit. Er was geen millimeter vooruitgang geboekt.

Weet u wat het echte probleem was? Dat men niet geloofde dat Alexander (De Croo, partijvoorzitter) de daad bij het woord zou voegen.»

HUMO Had Open VLD een probleem van geloofwaardigheid?
Van Quickenborne «De héle politiek heeft een probleem van geloofwaardigheid. Wij hebben woord gehouden.»

HUMO Een deel van uw liberale achterban, bij het VBO bijvoorbeeld, reageerde woest toen u de stekker uittrok.
Van Quickenborne «Alle sociale partners zeggen hetzelfde: politici, beslis over BHV, want er zijn belangrijker dossiers, pensioenen en justitie bijvoorbeeld. Ze hebben gelijk, maar als er onder politici zelfs geen vertrouwen bestaat om BHV op te lossen, dan is dat er zeker niet om die grote dossiers aan te pakken. Deze regering had geen zin meer. Het land stopt ook niet op 13 juni, hè. Na de verkiezingen zal er een nieuwe regering komen.»

HUMO Na alles wat nu is gebeurd, zou het wel eens langer dan ooit kunnen duren voor die nieuwe regering er is.
Van Quickenborne «In 2007 won een kartel de verkiezingen met onhaalbare beloftes. Misschien loopt het nu anders. Of denkt u dat alles zich telkens opnieuw op dezelfde manier herhaalt, zoals in die film 'Groundhog Day'?»

HUMO Na de verkiezingen zal met dezelfde Franstalige politici over dezelfde thema's moeten worden onderhandeld. Waarom zou het dan wél lukken?
Van Quickenborne «Nu zegt u in feite dat verkiezingen er helemaal niet toe doen. De kaarten zullen hoe dan ook anders liggen.»

HUMO Bent u eigenlijk trots op wat er nu gebeurt?
Van Quickenborne «Wat wij gedaan hebben, was noodzakelijk om alle politici tot inkeer te brengen. Na de verkiezingen zal dit land er fundamenteel anders uitzien of het zal er niet meer zijn. Zo staan de zaken. De oude industriële fabriek België moeten we vervangen door drie frisse kmo's. Als de Franstaligen dat weigeren, zullen er in Vlaanderen bijzonder weinig politici bereid zijn om voort te doen met België.»

HUMO Hebt u het advies van Guy Verhofstadt gevraagd voor u uit de regering stapte?
Van Quickenborne «Ik heb er niet met Guy over gesproken, maar Alexander heeft als voorzitter af en toe contact met hem. Het partijbestuur heeft die beslissing unaniem genomen. Door Europese verplichtingen kon Guy niet op die vergadering zijn, maar we hadden zijn toestemming echt niet nodig.»

Het volledige interview leest u in Humo 3636 van 11-05-2010

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234