null Beeld

De man die fortuin maakte in de IT: 'Ik ben ook een uitstekende behanger!'

Ondernemers, ze zijn een speciale soort. Als iemand dat bewijst, is het wel Nour Addine Ayyoub (51), één van de Vlaamse ondernemers die de VTM-serie ‘Succesrijk!’ volgde. Nour Addine – de zoon van een Marokkaan die naar België kwam om in de metaalsector te werken – is geboren in Antwerpen, maar kocht in 1994 een enkel ticket naar Zuid-Afrika. Daar runt hij nu Zailab, dat software voor callcenters verkoopt. Dat doet hij voor de uitdaging, want werken hoeft hij eigenlijk allang niet meer te doen.

Stefanie De Jonge

HUMO En het begon blijkbaar allemaal met een vriendinnetje wier vader een computer had?

Nour Addine Ayyoub «Het was nog één van die toestellen waarbij het scherm en het toetsenbord aan elkaar hingen. Telkens wanneer ik met haar mee naar huis ging, kroop ik achter die computer. Er lag ook een boek over programmeren, en ik was er meteen mee weg.»

HUMO Je perfectioneerde je talent met de eerste cursus programmeren die de VDAB op touw zette. Je had er eigenlijk een diploma voor nodig, maar dat had jij niet.

Ayyoub «Nee, maar omdat ik me inschreef, gingen ze ervan uit dat ik dat wél had. Ik volgde de opleiding samen met universitairen, onder wie een kernfysicus, en ik eindigde als beste van de groep.»

HUMO Hoe komt het dat zo’n slimme jonge als jij zijn humaniora niet heeft afgemaakt?

Ayyoub «We waren thuis met zeven, en sliepen met vier op één kamer. Ik wilde een kamer voor mezelf, dus moest ik het huis uit en een job zoeken. Ik ben naar een interimkantoor gestapt en kon meteen beginnen als behanger. Ik ben ook – al zeg ik het zelf – een ongelofelijk goeie behanger (lacht).

»Daarna ben ik aan de slag gegaan als bediende bij General Motors. Ik moest er goederen registreren in de computer. Ik had er amper drie uur werk per dag, omdat ik zo snel kon typen, met dank aan de lessen dactylo die ik had gevolgd in het middelbaar – niet omdat ik wilde leren typen, maar omdat er veel meisjes in die les zaten (lacht). Ik begon voor de lol dan maar de mainframe te programmeren en ontdekte dat het heel makkelijk was de paswoorden te omzeilen. Ik ben dat meteen bij de baas gaan melden. Dat heeft me bijna mijn baan gekost, maar het verhaal deed de ronde en voor ik het wist kreeg ik allerlei jobaanbiedingen als IT’er.»

HUMO Toen je 26 was, besloot je naar Zuid-Afrika te vertrekken wegens Zwarte Zondag, de verkiezingsoverwinning van het toenmalige Vlaams Blok.

Ayyoub «Ik werd altijd met open armen door mijn klanten ontvangen, maar na Zwarte Zondag veranderde dat. Opeens besefte ik dat één op de vier Antwerpenaren niet blij was met mijn aanwezigheid. Ik heb een ticket naar Zuid-Afrika geboekt en de rest is geschiedenis.»

HUMO Je hebt je broers en twee zussen ook naar Zuid-Afrika laten komen.

Ayyoub «Mijn oudste broer is hier ook programmeur geworden, de jongste heeft hier gestudeerd, de derde broer zit in de immosector en mijn jongste zus werkt voor mij. Mijn ouders voelen zich nog steeds goed in Antwerpen, maar ik heb achter mijn villa al een appartementje voor hen klaarstaan voor het geval zij ook willen komen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234