null Beeld

'De manier waarop wij daar stonden, was niet meer van deze tijd' Hoe zou het eigenlijk zijn met de VRT-omroepsters?

Sinds vorige zomer is het maar pover gesteld met onze nachtrust – niet toevallig sinds we niet meer elke avond op uiterst professionele wijze ingestopt worden door een stel zoetgevooisde vrouwenstemmen. Maar hoe verging het Saartje Vandendriessche, Eva Daeleman, Geena Lisa Peeters en Andrea Croonenberghs sindsdien eigenlijk, toch stuk voor stuk omroepveteranen van het post-Paul Codde tijdperk? Kortom, hoe zou het eigenlijk zijn met de laatste omroepsters?

Tom Raes

'Het gebeurde weleens dat je 's avonds telefoon kreeg van iemand die wou laten weten dat je een lelijke jurk aanhad'

‘Vrij goed, dank u,’ zo valt het antwoord samen te vatten. Van de vier is enkel Andrea Croonenberghs vandaag niet meer aan de slag aan de Reyerslaan, zij baat nu een B&B uit in Antwerpen en staat nog steeds op de planken: ‘Het enige dat voor mij veranderd is, is dat ik niet meer omroep.’ Daeleman, die een interviewstop heeft ingelast, zit bij MNM. En zowel Vandendriessche als Peeters werken achter de schermen bij de VRT: de eerste is redactielid bij Eén-producties als ‘Van Gils & gasten’ en bedenkster van programmaformats, de tweede coacht als schermmedewerkerscoördinator zowel vertrouwde schermgezichten als de aanstormende nieuwe generatie VRT-koppen.


Lees ook: 'Afscheid van de VRT-omroepsters: Onze Man Huilt' »

HUMO Dames, hoe kregen jullie destijds zelf het droeve nieuws te horen?

Saartje Vandendriessche «We werden met z’n vieren samengeroepen. We wisten ergens wel al waar het om zou draaien: er werd al een tijdje gespeculeerd over de toekomst van het omroepen.»

Geena Lisa Peeters «Zo gaat dat bij een communicatiebedrijf: in de gangen wordt ook steevast druk gecommuniceerd (lacht). Maar ergens wist ik al: ‘Dit doe ik niet tot mijn pensioen.’ Onbewust was ik er al op voorbereid dat het zou eindigen.»

Andrea Croonenberghs «Ik voelde het ook wel aankomen, vooral omdat het duidelijk was dat er bij de VRT zelf geen goesting meer was om het omroepen opnieuw uit te vinden. Anders was het al veel eerder gebeurd. Niet dat omroepen op zich iets van een andere tijd was, maar de manier waarop wij daar stonden, was dat naar mijn aanvoelen wel.»

Vandendriessche «Hip was het al even niet meer: het bovenlichaam van iemand die je wat droogjes kwam vertellen wat je gaat zien. We waren met de VRT zowat de enige omroep in heel Europa die nog vasthingen aan omroepsters tussen de programma’s.»

HUMO Hoe reageer je dan? Opgelucht?

Peeters «Ik ga niet liegen: op het moment dat het uitgesproken werd, kwam het toch nog altijd hard aan.»

Vandendriessche «Ik had een haat-liefdeverhouding met omroepen. Ik had het tien jaar gedaan, en ik was er wel uit dat ik stilaan meer wou dan tekstjes vertellen waarin je al bij al weinig van jezelf kwijt kon. Maar toch was het een vrij emotioneel moment, herinner ik me. Het voelde vooral ráár: ik had het tien jaar gedaan, en in die tijd was het ook een deeltje van mijn identiteit geworden.»

HUMO Andrea, jij had eerder al laten verstaan dat het voor jou stilaan mocht ophouden.

Croonenberghs «Ja, toen het nieuws dan kwam, was het voor mij wel een opluchting. Ik voelde me er al langer niet meer goed bij. Ik deed op de VRT ook alleen nog het omroepen: er kwam niets anders meer uit de bus. Ik heb jarenlang in goedlopende fictiereeksen gespeeld, presentatiewerk gedaan en offscreen commentaar ingesproken. Het was moeilijk om daar níét bij stil te staan, zeker omdat de mensen me constant vroegen waarom ze me nooit meer zagen acteren of presenteren. Nu, ik ben altijd professioneel gebleven, dat vond ik maar normaal.»

undefined

null Beeld

HUMO Was omroepster zijn een etiket waar je maar moeilijk vanaf kwam?

Vandendriessche «Dat kon het zijn, ja. Omroepsters moesten mooi zijn, en voor de rest moesten ze niet al te veel kunnen: dat was de perceptie.»

Croonenberghs «Ik heb het persoonlijk altijd maar als een klein deeltje van mijn bezigheden gezien, maar blijkbaar willen sommigen je dan toch in dat vakje duwen. Als je dan ook actrice bent, kan dat in de weg gaan staan.»

Peeters «Je mag ook niet vergeten dat je niet alleen omroepster was wanneer je in die studio stond. Je was het élke dag: ook als je bij de bakker stond aan te schuiven. Voor ik begon met omroepen, was ik al zangeres. Dat ben ik blijven doen, en dan kwamen er soms reacties als: ‘Ik wist niet dat die omroepster ook kon zingen.’»

Vandendriessche «Ik heb eigenlijk nooit echt kunnen achterhalen of het een springplank voor je carrière was, of een rem. We waren stuk voor stuk vrouwen die zoveel meer konden, en ook deden – maar voor veel mensen bleven we in de eerste plaats die omroepster, die bij wijze van spreken bij hen in de huiskamer binnenkwam en hen rechtstreeks aansprak.»

Peeters «Mensen praatten daardoor heel vertrouwd tegen je, omdat ze je bijna gewoon geworden waren. ‘Ja, da’s die van ons, hè.’»

Vandendriessche «Wat er dan ook voor zorgde dat er erg goed gelet werd op wat je aanhad en op hoe je haar zat. Daar kreeg je eerder commentaar op dan op wat je had staan vertellen (lacht).»

HUMO En toen kwamen de sociale media erbij, met een wildgroei aan meningen tot gevolg.

Croonenberghs «Daar heb ik eerlijk gezegd niet zo heel veel van gemerkt: ik heb zelf nog maar sinds een jaar of drie een Facebookaccount. Maar helemaal nieuw is dat niet: vroeger gebeurde het ook al dat mensen hun mening over jou lieten weten, toen deden ze het gewoon per brief. En het gebeurde ook weleens dat je ’s avonds opgebeld werd door iemand die je wou laten weten dat je een lelijke jurk aanhad. Maar niet alleen dat: ook veel fanmail, zelfs tot hardnekkige aanbidders toe.»

HUMO Saartje, jij kreeg kort na de bekendmaking ook nog eens te horen dat ‘Vlaanderen vakantieland’, waarvan jij het schermgezicht was, ook opgedoekt zou worden.

Vandendriessche «Op die manier heb ik twéé keer in de klappen gedeeld. Maar ik heb het nooit als een nadeel gezien. In het begin maak je je wel even zorgen, natuurlijk: ‘Wat als er niet meteen iets anders in de plaats komt?’ Maar ik had sowieso niet het gevoel dat mijn rol was uitgespeeld bij de VRT, en dat bleek ook: ik ben vrij snel bij Eén achter de schermen gaan werken.»

HUMO Andrea, jij bent vandaag als enige niet meer aan de slag bij de VRT. Mis je het huis van vertrouwen niet?

Croonenberghs «Als ik heel eerlijk ben: nee. Ik ben dankbaar dat ik er meer dan een kwarteeuw heb mogen werken, ook al waren de laatste jaren dan niet bepaald stimulerend. Toen het omroepen afgeschaft werd, is er wel nog even gekeken of ik achter de schermen aan de slag kon, maar ik ben geen mens om in een kantoor te gaan zitten waar iedereen naar z’n eigen scherm zit te turen. Ik word al ongemakkelijk van het idee. Ik wou presenteren, zingen en acteren. En als dat niet kon, dan stopte het voor mij.»

HUMO Specifieke herinneringen die je altijd zullen bijblijven?

Vandendriessche «Voor mij vooral het moment dat ze me belden om te zeggen dat ik aangenomen was – en hoe ik toen geroepen heb. Ik hoor mijn vader nog vragen wat er scheelde (lacht). Er zijn véél goeie momenten geweest, maar ook veel mindere. Als je je eens slecht voelde, moest je namelijk ook op tv – zelfs als je even tevoren nog had liggen huilen en kronkelen van miserie. Toen Yasmine stierf, bijvoorbeeld: iemand zo getalenteerd en intelligent verliezen, was verschrikkelijk, maar toch moest die machine weer verder. Ik krijg het nog altijd moeilijk als ik eraan terugdenk.»

Peeters «Het omroepsysteem heeft toen twee dagen stilgelegen. De eerste keer dat ik weer het scherm op moest, blijft in mijn geheugen gegrift staan. We hebben die eerste dagen met pancartes gewerkt, om op moeilijke momenten op onze tekst te kunnen terugvallen.»

HUMO Soms was er ook controverse. Andrea werd eens op de korrel genomen omdat haar inleiding bij het jaaroverzicht politiek gekleurd zou zijn geweest – tegen de N-VA.

Croonenberghs «Terwijl de zin in kwestie niet eens van mij kwam: ik had een paar zinnen gelicht uit de perstekst van de nieuwsredactie. En toch kwam er die lawine aan reacties. Ik vond het bijna om te lachen, zo absurd. Het bleek nog eens hoe makkelijk het wel niet is om tegenwoordig in de kranten te komen.»

HUMO Missen jullie zelf eigenlijk omroepsters in beeld?

Peeters «Ik persoonlijk niet. Ik denk dat de Vlaming ondertussen wel klaar is voor een televisie zonder omroepsters.»

Vandendriessche «Het is allemaal wat minder direct nu, maar ik vind het prima. Er wordt door de presentators zelf genoeg persoonlijkheid in de programma’s gelegd.»

Croonenberghs «Nee, maar de offscreen-teksten die je nu hoort zouden best wat snediger en minder clichématig mogen zijn. En de nieuwe huisstijl is ook niet echt mijn smaak.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234