null Beeld

De meest gelezen reviews van 2010

Dat u bij ons de scherpste cd-, film-, boek-, tv- en festivalreviews vindt, dat wist u natuurlijk al. Mocht u nog verlegen zitten om cadeautips, dan helpen wij u dan ook graag verder: hierbij de top 20 van de meest gelezen reviews van het afgelopen jaar. Om u te dienen hebben wij zélfs geen goede voornemens nodig!

Redactie

20. TV: 'Goedele nu' (dinsdag op vtm)

undefined

null Beeld


Goedele rides again, en wel in een talkshow die ontroering, spektakel en rariteit met elkaar tracht te vermengen. t Is onmiskenbaar een vréémd mengsel, en tegelijk typisch Liekens.

Lees de bespreking van 'Goedele nu' »


19. Festivalitis: Muse op Rock Werchter 2010

undefined

null Beeld

Met alle respect voor de liefhebbers: ons doet een optreden van Muse altijd weer denken aan een David Copperfield-show, maar dan zonder dat iemand onverhoeds het luchtruim kiest of zichzelf doormidden zaagt. Entertainend hoor, die gigantische videomuur en die wervelende lichtshow, maar wij komen toch nog altijd in de eerste plaats voor de muziek.

Lees de bespreking van Muse op Rock Werchter »

18. Film: Jan Verheyen - 'Zot van A'

Jan Verheyen

null Beeld

undefined

Lees de volledige review »

undefined

17. Film: Roman Polanski - 'The Ghost Writer'

undefined

null Beeld

Worst case scenario: stel nu eens dat Roman Polanski binnen afzienbare tijd per geheime CIA-vlucht vanuit zijn chalet in de Zwitserse Alpen, waar hij sinds december onder huisarrest staat, naar de Verenigde Staten wordt getransporteerd. En stel nu eens dat een laffe, hypocriete en mediageile Californische rechter hem een loodzware gevangenisstraf aansmeert. Wel, dan zou 'The Ghost Writer' weleens de zwanenzang van de artiest kunnen zijn.

Lees de volledige review »

16. CD: Arcade Fire - 'The Suburbs'

undefined

null Beeld

Dát hebben wij drie jaar geleden gezworen, dat Arcade Fire ons geen tweede keer bij onze schokadeizen zou hebben! We verklaren ons nader: misleid door de jubelende kritieken en wellicht nog bedwelmd door de pracht van hun debuut 'Funeral' (uit 2005) en dat allereerste, opgemerkte optreden in de Pukkelpop-Marquee datzelfde jaar, hebben wij in 2007 blindelings de opvolger 'Neon Bible' gekocht.

Lees de volledige bespreking »

undefined

15. Film: Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1

We waren gewaarschuwd. 'De film gaat er helemaal anders uitzien dan je gewend bent,' aldus regisseur David Yates vorige week in Humo. 'Het werd tijd om het kompas uit de handen van de toeschouwers weg te slaan.' En inderdaad: we zitten niet langer in een wonderlijk hocuspocusavontuur, maar in een stikdonkere chase movie waarin Harry, Ron en Hermelien doorheen sombere landschappen op de vlucht slaan voor de steeds machtiger wordende Voldemort.

null Beeld

Lees de volledige bespreking »

14. CD: Admiral Freebee - 'The Honey and The Knife'

undefined

null Beeld

The Honey & the Knife', de vierde van Admiral Freebee, is zijn beste plaat tot dusver, en het perfecte medicijn op weg naar een nieuwe lente. Dat hij een meer dan degelijke Jagger kan neerzetten, disco-Stones erop en eraan, had de geweldig aanstekelijke single 'Always on the Run' ons al geleerd.

Lees de volledige bespreking »

undefined

13. Boek: Herman Koch - 'Het Diner'

undefined

null Beeld

In 'Het diner' (Anthos), de nieuwe Herman Koch (als u 'm niet kent van zijn vorige boeken, dan misschien wel van 'Jiskefet'), zitten we driehonderd bladzijden lang gevangen in een niet nader genoemd Nederlands restaurant. Het gezelschap: de verteller, samen met zijn vrouw, zijn broer (die onhoudbaar op weg is om bij de volgende verkiezingen de nieuwe minister-president van Nederland te worden) en zijn schoonzus.

Lees de volledige bespreking »
12. Film: Felix Van Groeningen - 'De helaasheid der dingen'

undefined

null Beeld

Laten we maar meteen met de deur in de kroeg vallen: Van Groeningen heeft Verhulst meesterlijk verfilmd. De razendsnel aan maturiteit winnende cineast - dit is zijn beste, zijn rauwste, zijn meest voldragen film - duwt je binnen in de bezopen wereld van de Strobbes, waar de ijskast onophoudelijk open- en dichtklapt, waar gezelligheid en agressie akelig dicht bij mekaar liggen, en waar de sanseveria's op de vensterbank de stille getuigen zijn van tragische zwelgpartijen.

Lees de volledige bespreking »

undefined

11. Xavier Beauvois - 'Des hommes et des dieux'

null Beeld

Opmerkelijk toch: net nu het instituut kerk davert op zijn grondvesten, verschijnt er een daverend goeie, op ware feiten gebaseerde film in de bioscoop over acht door en door integere paters die, geheel tegen de heersende trend in, the right thing trachten te doen. Ze bestaan dus toch!

Lees de volledige bespreking »

10. CD: Isbells - 'Isbells'

undefined

null Beeld

Een zanger met een engelenstem die zichzelf begeleidt op een akoestische gitaar: 't is makkelijk om de vergelijking met Nick Drake nog maar eens op te duikelen, maar soms is ze terecht. Toen wij vier maanden geleden voor het eerst een demo van Isbells te horen kregen, liepen de koude rillingen in rotten van drie over onze rug: uitgepuurde, betoverend gezongen songs waarin hoop en vertwijfeling schaduwdansen.

Lees de volledige bespreking »

undefined

9. Festivalitis: Rammstein op Rock Werchter 2010

undefined

null Beeld

Meer dan 1.000.000 (één miljoen) euro moet het gekost hebben om Rammstein naar Werchter te doen afzakken - een bedrag waarmee wij het met een dikke sigaar in onze muil en een brede smile op onze facie de rest van ons leven zouden kunnen rooien. Maar de show die ze daar in ruil voor gaven was eenvoudigweg grossartig, zij het een halfuur korter dan voorzien.

Lees de volledige bespreking »

8. Festivalitis: Pearl Jam op Rock Werchter 2010

undefined

null Beeld

Pearl Jam: ze hebben nooit modes gepapegaaid of trends geplunderd. 't Is gewoon grunge, de rauwe oerschreeuw van de jaren 90 - hij haalde Seattle uit het stof, en weerklonk in jongenskamers overal ter wereld. Nu is 't een riedel die bij een ander decennium hoort, maar never mind: als Pearl Jam spreekt, zwijgt men deemoedig.

Lees de volledige bespreking »

undefined

7. Film: Jaco Van Dormael - 'Mr. Nobody'

undefined

null Beeld

Vergeet alles wat ze u hebben aangepraat, zet uw zintuigen wijdopen, haal nog eens heel diep adem en duik in de kolkende droomrivier die 'Mr. Nobody' is: de kans is groot dat u de reis van uw leven zult maken. De beelden, de verhalen, de vondsten en de ideeën die Jaco Van Dormael veertien jaar lang diep in zijn gonzende geheugenbank heeft zitten opstapelen, komen er nu in één lange gulp uit.

Lees de volledige bespreking »

6. Festivalitis: Queens of the Stone Age op Pukkelpop 2010

undefined

null Beeld

Chef, trek als de vliegende bliksem minstens een halve ster af van alle viersterrenconcerten die we dit festival al hebben opgetekend, want wat wij net hebben gezien, is het enige concert Humo's perfect score écht verdient: de league of extraordinary gentlemen genaamd Queens of the Stone Age toonde zich eens te meer een niet stuk te beuken blok graniet en trakteerde de wei op een uur compromisloos stonerrocken om U tegen te zeggen. Allemaal samen: 'U!'

Lees de volledige bespreking »

undefined

5. Festivalitis: Iron Maiden op Pukkelpop 2010

undefined

null Beeld

Iron Maiden op Pukkelpop, was dat wel een goed idee? The Maiden? Roergangers en laatste overlevenden van de New Wave of British of Heavy Metal , die in Zuid-Amerika weliswaar al eens voor een half miljoen mensen spelen, maar in Europa, in tegenstelling tot Metallica, nog nooit de grote oversteek naar het poppubliek hadden weten te maken? The Maiden, dertig jaar en - bij sommige fans van het eerste uur - dertig kinnen later? Het antwoord, beste vrienden: een volmondig ja!

Lees de volledige bespreking »

4. CD: The National: 'High Violet'

undefined

null Beeld

't Zijn laatbloeiers, The National, onzekere types die de spotlights schuwen en het begrip rockband wantrouwen. De studio is hun smidse; ad nauseam scheppen, dumpen en herbeginnen ze er, tot ze iets vinden dat ze níét zochten - iets groters, sterkers, beters dan zij. 'Boxer' zou het Amerikaanse kwintet uit de underground tillen, na een lang- en moeizame klim à la U2 of R.E.M. - wonderlijk, in een wereld die van hype naar hype hopt. Nu is opvolger 'High Violet' klaar, hun vijfde, en lijstjesfetisjisten mogen het hun beste vinden.

Lees de volledige bespreking »

undefined

3. Boek: Haruki Murakami - '1Q84'

undefined

null Beeld

Roman na roman sloopt Haruki Murakami de muren tussen echt en verzonnen, vervreemding en vertrouwen. Hij ontkoppelt oorzaak en gevolg, zet alle logica op losse schroeven, en laat droom en werkelijkheid vervloeien. Wat niet rationeel te benaderen valt, wordt onder zijn pen puur, zinnelijk en spannend.

Lees de volledige bespreking »

2. Boek: Paolo Giordano - 'De eenzaamheid van de priemgetallen'

undefined

null Beeld

Paolo Giordano doctoreert in de fysica en won vorig jaar de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs. Klinkt weinig rock-'n-roll? De man kan anders pronken met een grote schare groupies. 't Helpt ongetwijfeld dat-ie met zijn 26 lentes de jongste Strega-winnaar aller tijden is. 't Helpt ook dat-ie de brains met de looks combineert. In 'De eenzaamheid van de priemgetallen' (Cargo) schetst hij het complexe gevoelsleven van twee uiterst eenzame diertjes. Het leven is in de ogen van Giordano sowieso een solotrip, zeker als je 'anders' bent, omdat 'je speciaal voelen de ergste kooi is die je om je heen kunt bouwen'.

Lees de volledige bespreking »

undefined

1. Boek: Dimitri Verhulst - 'De helaasheid der dingen'

undefined

null Beeld

In 'De helaasheid der dingen' (Contact) zoekt dertiger Dimitri Verhulst naar de mooiste woorden voor het lelijkste Vlaanderen. In Reetveerdegem, het Aalsterse barakkendorp dat als locus terribilis van deze autobiografische schetsen fungeert, laten vaders bulderend bierscheten, heffen straalbezopen dwergvrouwen hun rokken op en wint men drie bakken bier wanneer men er als eerste in slaagt de onderbroek van het meisje van de Bijzondere Jeugdzorg van nabij te bekijken. Als men al werkt, is het als facteur, en valt men doorgaans voor tien uur 's ochtends van zijn fiets.

Lees de volledige bespreking »

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234