Regula Ysewijn Beeld Humo
Regula YsewijnBeeld Humo

tussen hemel en helRegula Ysewijn

‘De meeste kleding is niet ontworpen voor mijn taille, boezem, billen’

Culinair historica, ‘Bake Off’-jurylid en Vlaamse Mary Poppins Regula Ysewijn heeft het druk: dezer dagen worden zowel ‘Bake Off Vlaanderen’ als ‘Junior Bake Off Vlaanderen’ opgenomen. Maar voor Humo veegt ze met plezier de berg half opgepeuzelde boules de Berlin, bokkenpootjes, aardbeiensloffen en peperkoeken huisjes aan de kant.

Noud Jansen

REGULA YSEWIJN «Zes jaar geleden verscheen mijn eerste boek: ‘Pride and Pudding’, over de geschiedenis van de Britse pudding. De officiële boekvoorstelling, op de Borough Market in Londen, benaderde voor mij de hemel op aarde. Drie jaar had ik intensief aan dat boek gewerkt, en mijn man Bruno had maandenlang op de illustraties zitten zwoegen. Maar op dat moment konden we de lancering vieren met al onze dierbaren: vrienden van over heel Europa, collega’s uit Londen, mijn ouders, noem maar op. Er werd gedronken en gelachen, en iedereen had een geweldige tijd. Het leek wel ons tweede huwelijksfeest.»

HUMO De hel op aarde, heb je die ook al ooit benaderd?

YSEWIJN «Ja. Eén van de rottigste momenten van mijn leven was toen ik besefte dat Groot-Brittannië uit de EU zou stappen. Met een piepkleine meerderheid, weliswaar – mijn Engelse vrienden drukken me dat steevast op het hart – maar toch.

»Groot-Brittannië was mijn eerste verliefdheid. Een verliefdheid die nooit is overgegaan, en die me heeft gemaakt tot wie ik ben. Sinds dat hele Brexitgedoe lijkt het wel een ander land te zijn geworden, een land waar mensen uit de EU niet meer welkom zijn, tenzij ze boven de zoveel euro verdienen. Dat voelt alsof het fundament van onder mijn bestaan is weggeslagen. Mede daarom gaat mijn nieuwste boek, dat in de herfst zou moeten verschijnen, over een zeer Belgisch thema – meer details mag ik van de uitgeverij nog niet prijsgeven. Ik speel overigens ook met het idee om een roman te schrijven.»

HUMO Lees je zelf graag romans?

YSEWIJN «Ja, al heb ik het daar lang moeilijk mee gehad. Wanneer ik een boek aan het schrijven ben, zo’n beetje altijd dus, staat alles immers in het teken van dat boek, en lees ik enkel wat ik kan gebruiken in het kader van mijn research.

»Maar bij de Antwerpse boekhandel Luddites, de enige plek waar mijn boeken zowel in het Nederlands als in het Engels te koop zijn, hebben ze me een tijdje terug een aantal tips aan de hand gedaan. Zodoende ben ik op een avond aan ‘Groetjes uit Vlaanderen’ van Mohamed Ouaamari begonnen – een Nederlandstalig boek dan nog, terwijl ik anders enkel Engels lees, want ik heb dyslexie in het Nederlands. Wat een goeie tip bleek dat te zijn! Ik heb gelachen en gehuild met ‘Groetjes uit Vlaanderen’: het was kippenvel per strekkende meter. Sindsdien lees ik voor het slapengaan enkel nog in boeken die niets met mijn research te maken hebben. Een enorme stap voor mij, want ik ben een mens van vaste gewoontes.»

HUMO Wat verschaft je artistiek genot?

YSEWIJN «Mijn man is illustrator en hij maakt prachtig werk. Maar omdat hij geen zin heeft om iedere avond naar z’n eigen werk te moeten kijken, mag ik het niet ophangen in huis, enkel in mijn studio. We kopen bijgevolg dezelfde soort illustraties, maar dan van de hand van andere kunstenaars. Ze vallen onder de noemer hedendaagse kunst, al kun je ze godzijdank niet vergelijken met het soort hedendaagse kunst waarbij het volstaat om een stoel in het midden van een ruimte te plaatsen.»

HUMO Naar welke muziek luister je het liefst?

YSEWIJN «Ik heb altijd zeer graag naar new wave geluisterd, maar ook gothic en metal kan ik smaken. Muziek met veel emotie, net als een band als Tool. Tool is zoals Marmite: je bent voor of tegen, en ik ben in beide gevallen voor. Als muziek kunst is, dan is Tool in mijn ogen Leonardo DiCaprio – ik bedoel Da Vinci (lacht). Hun muziek zit zó geniaal in elkaar.»

HUMO Op basis van je kleding had ik eerder een rockabillyfanaat in je gezien.

YSEWIJN «Snap ik: bijna al mijn kleding is gebaseerd op patronen uit de jaren 40 en 50. Speciaal voor mij gemaakt, omdat ik mijn gading niet vindt in de meeste kledingwinkels. De kleding die ze daar verkopen, is ontworpen voor één soort vrouw. En die vrouw heeft geen zandloperfiguur, zoals ik. Als geboren perfectionist aanvaard ik niet dat een kledingstuk me niet goed past: vandaar dat ik mezelf op een goeie dag de vraag heb gesteld welke stijl uit het verleden het meest geschikt is voor iemand met een smalle taille, een boezem en billen. Dat bleken de jaren 40 en 50 te zijn.

»Ik vraag me weleens af hoeveel vrouwen er wel niet met een slecht gevoel rondlopen omdat ze in een gewone winkel geen kledingstuk kunnen vinden dat mooi past. De winkels geven hun het gevoel dat ze abnormaal zijn, terwijl ze een perfect normaal lichaam hebben. Dat ergert me, en maakt me opstandig.»

HUMO Waar word je nog meer opstandig van?

YSEWIJN «Onachtzame consumptie. Ik word er kwaad van wanneer mensen niet nadenken bij de ontstellend lage prijs van sommige groenten, vlees en vis. Als je portemonnee het niet toelaat om keuzes te maken, dat is iets anders. Maar ik heb al tal van foodies en chefs ontmoet die er totaal niet bij stilstaan of het vlees dat ze kopen wel afkomstig is van dieren die al eens buiten zijn mogen komen tijdens hun leven. Je kunt anno 2021 toch niet meer doen alsof je neus bloedt? Bij ‘Bake Off’ worden er op mijn vraag enkel eieren gebruikt die niet van legbatterijen komen. En als er vlees wordt gebruikt, is dat van verantwoorde oorsprong.

»Nog erger vind ik bedrijven die zich groener of in het algemeen moreel hoogstaander voordoen dan ze in werkelijkheid zijn – greenwashing heet dat. Onlangs nog was ik bij een fancy slager – ik zal de naam hier maar niet vermelden – waar je duidelijk kon zien dat het stoofvlees níét afkomstig was van het dure rundstype waar ze bekend om willen staan. ‘Toch wel,’ beweerde het meisje achter de toonbank, waarop ik: ‘Dat geloof ik niet: ik zie met mijn eigen ogen dat dat niet kan.’ Ze kreeg een kleur en zei: ‘Ik zal even de zaakvoerder gaan halen.’ ‘Ik ga eerlijk zijn,’ gaf die even later schoorvoetend toe. ‘Onze klanten willen geen meerprijs betalen voor stoofvlees.’ Dat doet voor mij de deur dicht.»

HUMO Stoofvlees-aficionada?

YSEWIJN «Ja. Sowieso hou ik van simpele kost, liefst iets lokaals. Een goeie pot mosselen met brood en boter, bijvoorbeeld. Mosselen hebben zo weinig nodig, maar ze geven zo veel terug. En als ze op zijn, heb je nog de bouillon, om ’s anderendaags de beste tomatensoep mee te maken die je ooit zult eten.»

HUMO Wat drinken we daarbij?

YSEWIJN «Minder dan vroeger alleszins, want ik kamp nu al een jaar met migraine, en ik merk dat alcohol een trigger is. Maar ik heb niet voor niets een opleiding bierkenner gevolgd: ik drink zeer graag bier, zij het geen pils. Mijn favoriet is Rodenbach Grand Cru: een prachtig Vlaams product, erfgoed eigenlijk. In één van mijn favoriete Antwerpse cafés, het Oud Arsenaal, krijg je in de maand oktober nog steeds een kommetje verse garnalen bij je Rodenbach, zoals vroeger in elk volkscafé. Zo eenvoudig, zo lekker: daar kan de gemiddelde moleculaire kok nog een punt aan zuigen.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

YSEWIJN «Lichamelijk genot kan ik niet loskoppelen van geestelijk genot. Het summum, wat dat betreft, is het glorieuze moment waarop de hele chaos die ik maanden- of zelfs jarenlang gecreëerd heb – stapels boeken, overal notities en post-its – eindelijk tot een afgewerkt resultaat hebben geleid: Een Boek. De intense vreugde die ik dan voel, valt met niks anders te vergelijken.»

HUMO Je liet daarnet de naam Leonardo DiCaprio vallen. Verraadde je per ongeluk je favoriete onenightstand?

YSEWIJN (klaterende lach) «Nee, nee, nee! Absoluut mijn type niet, Leonardo DiCaprio. Een onenightstand is sowieso niks voor mij, ik vind het iets vies. Maar misschien kan ik wel iemand tot een onenightstand verleiden, om er dan in de plaats de hele avond een goed gesprek mee te voeren? Queen Elizabeth I bijvoorbeeld, mijn jeugdidool. In de periode waarin zij koningin was, was het absoluut niet gebruikelijk dat je als vrouw die positie kon bekleden zonder dat een man dicteerde wat je deed. Maar zij zei: ‘Jullie kunnen voor mijn part op je kop gaan staan: ik trouw niet, en ik regeer als virgin queen.’ Als je ziet welke vrouwelijke rolmodellen er voorhanden waren begin de jaren 90, dan begrijp je toch dat ik voor haar koos? Zij leerde me als kind een belangrijke les: ik hoef me als vrouw niet op te stellen als mindere of zwakkere. Ik kan een koningin zijn in mijn eigen discipline.»

HUMO Ik vrees dat ik toch ga moeten aandringen, wat die onenightstand betreft.

YSEWIJN «Goh. Laat ik je anders zeggen wie ik knap vind: Mark Strong, maar dan wel enkel in de rol van Lord Blackwood, de schurk in ‘Sherlock Holmes’. Een fictiefiguur, want in de realiteit kan niemand tippen aan de man met wie ik getrouwd ben. Klinkt dat klef?»

HUMO Zo klef als Marmite.

YSEWIJN (lacht) «Dan is het goed.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234