De Mexicaanse griep (2): Marc Van Ranst prikt de mythes door

De Mexicaanse griep en hoe ze niet te krijgen, deel 2. Vorige week leerde griepcommissaris Marc Van Ranst ons al dat handjes wassen voor het eten niet zo belachelijk is als het klinkt. Maar tijdens een pandemie zal een betere hygiëne alléén misschien niet volstaan om de dans te ontspringen. De beste preventie is nog altijd een inenting.

Die zal wel wat kleine ongemakken meebrengen, maar niet het soort ellende dat de antivaccinatielobby ons voorspiegelt, van kanker tot moderne kwalen als ADHD en chronische vermoeidheid. Als u uw handjes níét wast en - vrijheid, blijheid - liever géén inenting wilt, kunnen we dan nog iets voor u doen als u straks met knallende hoofdpijn, spierpijn en 38° koorts uw nest inkruipt? Nou, als u een risicopatiënt bent, zullen we uw lijdensweg graag een beetje inkorten met een virusremmer. En als u gewoon eens goed wilt lachen, kunt u één van de talloze nepremedies uitproberen, van megadosissen vitamine C tot een kopje moedermelk. Santé!


HUMO Hoe lang blijf je besmettelijk als je de griep hebt?

Marc Van Ranst (tekent een Gauss-curve) «Je bent besmettelijk van de dag voor de griep doorbreekt tot ongeveer vijf dagen erna.»


HUMO Dus euh, de derde nacht slapen we apart?

Van Ranst «'Apart slapen' heb je mij niet horen zeggen. Dat is ongezellig, hè? En koud. En wie moet er dan op de zetel gaan liggen?»


HUMO Dat bepalen we bij lottrekking.

Van Ranst «Bij lottrekking, ja. Dat zal ik meteen eens op tv gaan vertellen!

»Nee: laten we vooral normaal doen. Ik zou het nog kunnen aannemen bij een griep die veel erger is, type Spaanse griep. Maar voor een griep die voor de overgrote meerderheid van de mensen niet erger is dan de griep van vorig jaar, zijn drastische maatregelen overbodig.»


HUMO Bent u ingeënt?

Van Ranst «Goh, nee.»


HUMO Er is toch niemand die meer met virussen in contact komt dan u? 't Is uw beroep!

Van Ranst «Elke verpleegster en elke huisarts komt er meer mee in contact. Ik loop niet méér risico dan een slager of een bakker of een taxichauffeur of om het even wie. Ik hoop alleen dat ik er wat meer van kén. En als ik de griep krijg, blijf ik wel een paar dagen thuis.»


HUMO Ontwijken mensen u nog niet uit smetvrees?

Van Ranst «Laten we zeggen: niet meer dan anders (lacht)


HUMO De beste remedie tegen de griep is natuurlijk een vaccinatie. Maar er circuleren schrikbarende verhalen over giftige en kankerverwekkende stoffen die in vaccins zouden zitten: aluminium, thiomersal, formaldehyde, squaleen... Weet u wat er in het nieuwe vaccin zit?

Van Ranst «Natuurlijk, en iedere burger kan dat op de website van het European Medicines Evaluation Agency (EMEA) nalezen. Nu ja, zo heel gemakkelijk vind je die informatie daar nu ook weer niet. We zullen ze ook op onze website zetten (www.influenza.be), of er in ieder geval een link naar leggen.

»In het vaccin tegen de Mexicaanse griep zit in de eerste plaats het virale deeltje - de minuscule hoeveelheid van het virus die je nodig hebt om in je lichaam een afweerreactie op gang te brengen. Maar dat is gezuiverd: dat zijn geen volledige viruspartikels, daar kun je geen griep van krijgen. Dat is nog altijd reden nummer één waarom mensen zich niet laten vaccineren: het idee dat je er ziek van zou worden. Néé dus: je afweer wordt er juist door gestimuleerd!

»Daarnaast zit er een aantal stoffen in het vaccin als adjuvans, als hulpstof om het lichaam beter te laten reageren: squaleen is daar een voorbeeld van. En nog andere dingen komen er tijdens het productieproces in. Ze worden er wel weer uitgezuiverd, maar er blijven toch fracties achter. Nu, als jij een Stella drinkt, zit er ook van alles in, hoewel daar óók kwaliteitscontrole op is. Maar bij een Stella liggen de normen veel lager - en terecht. Elke stof die in een vaccin zit, moet perfect beschreven worden. Vervolgens test men dat vaccin op proefpersonen. Ondervinden die er geen hinder van, dan wordt het goedgekeurd door de mensen van het EMEA in Londen, waar alle Europese landen in vertegenwoordigd zijn. Daar in Londen zitten de supergespecialiseerde kommaneukertjes, de anale karaktertjes, allemaal samen. Als ze ook maar iets verkeerds kunnen vinden, of ze kunnen ook maar ergens commentaar op geven, zullen ze dat zeker doen - tot groot chagrijn van de farmaceutische firma's. En dat is goed, dat stelt mij gerust.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3610 van dinsdag 10 november.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234