De miljoenenbonussen bij de banken

Crisis of geen crisis: de bonuscultuur is nog springlevend, zo klaagde zelfs ex-Fortis-topman Karel De Boeck onlangs. 'Een misdadig systeem,' jammerde De Boeck, en daar wordt hij in bijgetreden door Pieter Klok en Xander Van Uffelen, economieredacteurs bij de Volkskrant. In hun boek 'Bonus!' betogen Klok en Van Uffelen hoe de bonuscultuur de wereldeconomie midscheeps torpedeerde. En intussen hebben de banken vrolijk de draad weer opgepikt.

Tom Pardoen

Een paar weken geleden, op een druk bijgewoonde persconferentie, keek de Federatie van Financiële instellingen Febelfin nog deemoedig terug op het voorbije crisisjaar: 'We hebben onze lessen getrokken. De banken beseffen dat het anders moet.' Afgelopen weekend vonden ook de G20-top in Pittsburgh en de regering in Brussel dat er dringend moet worden gesnoeid in de bonussen voor topbankiers. Je zou denken dat iedereen het daar inmiddels wel over eens is, maar nee. Een paar maanden geleden ging een trader van het noodruftige Citigroup voor het tweede jaar op een rij aan de haal met een bonus van 100 miljoen dollar.

PIETER KLOK «In oktober 2008 kwam ik in de crèche van mijn kinderen een man tegen die bij Fortis werkt. Fortis was een paar dagen eerder genationaliseerd, en het was virtueel failliet. Ik dacht: 'Die man zit vast in zak en as!' Maar nee hoor: hij had net een royale retentiebonus opgestreken - een beloning om te voorkomen dat hij naar een concurrent zou overstappen. Toen dacht ik: 'Hier klopt iets niet.' De belastingbetaler betaalt zich blauw aan de schade die de bankiers hebben aangericht, de werkloosheid stijgt zienderogen door hun geknoei en tóch gaan die kerels lopen met enorme bedragen.»

Enkele quotes

«'Greed is good!' zei Gordon Gecko (het personage van Michael Douglas in 'Wall Street') altijd. In 'Liar's Poker' van Michael Lewis worden zulke figuren Big Swinging Dicks genoemd. Grote ego's. Gokkers. Beperkte types, eigenlijk, met de mentaliteit van sporters: alles draait rond het cijfer. Hoeveel heb jij verdiend? Hoe hoog is jouw bonus?

»Die traders zijn vaak jongens van eenvoudige komaf - kruidenierskinderen, zeg maar. Ze raken zo verdoofd door hun bonussen dat ze op den duur alleen nog geprikkeld worden door snelle auto's, grote risico's en nog hogere bonussen. Ernstig onderzoek van de universiteit van Cambridge heeft zelfs aangetoond dat alle goede traders relatief korte wijsvingers hebben. Ze hebben 200 anonieme traders onderzocht, en toen bleek dat de kortste wijsvinger élf keer zoveel verdient als de langste wijsvinger. Die lengte wordt bepaald in de baarmoeder: naarmate je wordt blootgesteld aan meer mannelijke hormonen, heb je kortere wijsvingers. Voor die testosterontypes zijn hun bonussen als de strepen op de mouw van de militair. Degene met de hoogste bonus leidt de vergadering - zo primitief gaat het eraan toe.»

«Extra regels zijn geen oplossing, want daarmee verander je de cultuur niet. De echte macht ligt bij de aandeelhouders én bij de klanten. Ik haal mijn geld weg bij banken die nu nog bonussen uitkeren: dat is de enige taal die ze verstaan. Ik snap niet waarom geen enkele bank opstaat en zegt: 'Wij zijn de enige bonusfree bank van de wereld.' »

Lees het volledige artikel vanaf dinsdag 29 september in Humo 3604.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234