null Beeld

'De mol blijft toch een soort eretitel' Na de ontmaskering van Gilles: de saboteurs blikken terug

Tenzij u de voorbije week zelf molgewijs ondergronds hebt geleefd, weet u: it was Gilles all along. We twijfelen er niet aan dat u ook massaal hebt afgestemd op de slotaflevering van ‘De mol 2016’, om te weten te komen welke opdrachten de vierde en jongste saboteur ooit precies gedwarsboomd heeft. ‘Het leukste compliment kwam van mijn vrienden: die verdachten me niet omdat ik teveel mezelf was in ‘De mol’.’

'Wie na bijna drie weken samen reizen niet doorheeft wie de mol is, moet al bijna blind zijn'

Drie kijkers die Gilles alvast vakkundig om de tuin had geleid, waren zijn voorgangers, Magda, Hugo en Marc. Zij hadden hun geld ingezet op Cathy, die uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Ex-mol Magda was helaas niet bereikbaar voor commentaar – zij zat vorige week op de noodlottige ondergrondse in het Brusselse station Maalbeek dat werd opgeschrikt door een bomaanslag, maar kwam er gelukkig met de schrik van af. Ex-saboteurs Marc en Hugo tonen zich alvast verrast over Gilles als Mol 4.0.

Marc Simons (de derde mol) «Wat een afgang zeg, toen vorige maandag bleek dat Gilles en niet Cathy de mol was (lacht). Eerlijk, ik heb Gilles nooit in overweging genomen. Ik had een profielschets gemaakt van de kandidaten en dat van Cathy benaderde voor mij het profiel van de ideale mol.»

Hugo Daemen (de tweede mol) «Ik was nooit echt overtuigd van Cathy als mol, maar als ex-mollen moet je onderling solidair zijn, hè. Dus ben ik Marc gevolgd. Al viel ik ook uit de lucht toen Gilles de mol bleek te zijn. Als kijker is het sowieso heel moeilijk om juist te raden, met al die dwaalsporen in de montage.»

Simons «In dat opzicht hebben de kandidaten het veel makkelijker. Als je na bijna drie weken samen reizen nog niet doorhebt wie de mol is, moet je al bijna blind zijn.»

undefined

null Beeld

HUMO Heeft Gilles zich goed van zijn taak als saboteur gekweten?

Daemen «Zeker. Hij heeft een paar keer zijn uiterste best gedaan om een opdracht schijnbaar te doen lukken, zoals zijn looptocht naar de metro. Die afleidingstactiek gebruikte ik zelf ook graag. Gilles bleek ook een ontzettend clevere boy: hij heeft een paar aartsmoeilijke raadsels opgelost, en dat zonder de hulp van de makers.»

undefined

'Gilles zal waarschijnlijk nooit van zijn titel van mol afgeraken, maar dat is ook niet erg. Het is toch een soort eretitel' Marc, Magda en Hugo, de drie vorige mollen

HUMO Jullie zijn ervaringsdeskundigen: zal de titel van mol Gilles nog lang blijven achtervolgen?

Simons «Hij zal er waarschijnlijk nooit van afgeraken, maar dat is ook niet erg. Het is toch een soort eretitel.»

Daemen «Gilles zal de komende weken en maanden ook overspoeld worden met aandacht. Ik weet nog dat ik in de nasleep plots besefte: ‘Tiens, ik ben al twee dagen lang niet herkend. Zou er iets mis zijn?’ (lacht) Uiteindelijk hervat het leven na ‘De mol’ ook weer zijn gewone gang – gelukkig maar.»


Een eerlijke mens

We geven de boodschap door aan Gilles Van Bouwel, en vragen er meteen bij of ook een mol bang kan zijn voor het zwarte gat.

Gilles Van Bouwel «Tja, het wordt wel even afkicken. Misschien moet ik maar eens lang op vakantie gaan, om dat hele spelletje uit mijn lijf te krijgen.»

undefined

null Beeld

HUMO De slotaflevering van maandag, met alle sabotages en tips, was eigenlijk onze favoriete ‘De mol’-episode.

Gilles Van Bouwel «De mijne ook! Ik heb zelfs zoveel opdrachten gesaboteerd, dat ze niet allemaal in één aflevering pasten. Als je de waslijst met sabotages hebt gezien, kan je hopelijk alleen maar besluiten dat ik een goede mol geweest ben. Met dank aan de makers, natuurlijk, al ben ik blij dat ik zelf ook mijn stempel heb kunnen drukken.»

HUMO Verliepen alle geplande sabotages dan zo vlot?

Van Bouwel «Nee, helemaal niet. Omdat er één factor is waar noch de makers noch ik als mol controle over hadden: de andere kandidaten. Zeker als er groepsdiscussies ontstonden, was het vaak moeilijk om in te schatten welke richting die zouden uitgaan. Neem nu de tweede aflevering, waarin afvaller Ruth terug in het spel kon komen. Ik had me erop voorbereid dat iedereen haar terug zou willen, dus dat ik de eikel zou moeten uithangen om haar uit het spel te weren. Tot plots bleek dat bijna iedereen haar naar huis wilde sturen – toen heb ik snel geïmproviseerd en me toch in het ja-kamp gepositioneerd.»

HUMO Op welke mollenstreek ben je het meest trots?

Van Bouwel «Het gelukkigst voelde ik me na onze bedevaartstocht met de fiets, waarbij ik de kapel mocht binnengaan en het foute antwoord geven. Dat is ook één van de weinige proeven waarbij het saboteren 100 procent volgens plan liep. Toen had ik echt het gevoel dat ik het spelletje onder controle had. Een fijn tegengewicht voor alle momenten waarop dat helemaal niet zo voelde (lacht). Op één van de eerste avonden, toen we ons een flink stuk in de kraag hadden gedronken, stapte Cathy plots op me af: ‘Ik denk dat jij de mol bent.’ Ik wist dat dat vroeg of laat ging gebeuren, maar toen sloeg de stress me toch om het hart. Mijn eerste reflex was om haar beschuldiging meteen te ontkennen, tot ik besefte dat dat niet zo slim was. Als ‘gewone’ kandidaat zou ik net willen dat ze me verdacht. Dus heb ik blufpoker gespeeld en gezegd: ‘Als je dat denkt, dan moet je maar voluit op mij inzetten.’»

HUMO Nog zo’n sterk staaltje blufpoker: de beruchte koptelefoontest, waarbij de deelnemers een reactie aan de mol – aan jou dus – probeerden te ontlokken.

Van Bouwel «Dat is de enige proef waarvan ik op voorhand had gevraagd of ik ’m al eens mocht oefenen. De eigenlijke opdracht was daardoor eigenlijk een eitje. De echte kandidaten hadden maar heel weinig tijd om te bedenken wat ze aan de mol zouden vragen, terwijl de makers zeeën van tijd hadden om me uit mijn lood te slaan. Zo heeft er eentje een hele liefdesverklaring aan me voorgelezen. Al had ik het helemaal moeilijk om mijn gezicht in de plooi te houden toen er eentje plots een scheet liet in de micro (lacht).»

HUMO Ben je in het echte leven ook zo’n vlotte leugenaar?

Van Bouwel «Nee! Ik beschouw mezelf net als een eerlijke mens, met het hart op de tong. Dat vond ik ook het mooiste compliment uit mijn naaste omgeving. Toen mijn vrienden en familie hoorden dat ik meedeed aan ‘De mol’, zeiden ze meteen dat ik dan vast de mol was. Maar na de eerste aflevering zijn ze daar op teruggekomen, omdat ze vonden dat ik te veel mezelf leek om de saboteur te zijn.»

undefined

null Beeld

undefined

'Toen ik na onze bedevaartstocht met de fiets de kapel mocht binnengaan en het foute antwoord geven, had ik echt het gevoel dat ik het spelletje onder controle had' Gilles

HUMO Maar ze zagen dus wel meteen een gedroomde mol in je.

Van Bouwel «Dat zal aan mijn fanatieke aard liggen, zeker? Of misschien heb ik wel een soort ‘molfactor’? Al heb ik van de andere kandidaten gehoord dat hun families hen ook meteen verdachten. Ik vermoed dus dat ze tien kandidaten hebben gekozen die allemaal een zekere molfactor hadden.»

HUMO Was je ook niet graag naar Argentinië vertrokken als potentiële mollenvanger?

Van Bouwel «Nee, het was echt mijn droom om de mol te mogen spelen. Ik vond het ook een fijn idee dat ik dan sowieso tot het einde mocht blijven en al die straffe opdrachten mocht meemaken. Trouwens, ik heb nogal graag de controle over situaties, anders krijg ik last van stress.»

HUMO Euh, moet de mol net niet héél stressbestendig zijn?

Van Bouwel «Ja, maar dat is toch een ander soort stress. Een goede mol zijn staat of valt met een degelijke voorbereiding. Die andere kandidaten vertrokken op reis zonder te weten wat hen daar ging overkomen. Dáár zou ik pas gestresseerd van raken.»

HUMO Heb je als controlefreak dan ook alle verdachtmakingen op Twitter en Facebook opgevolgd?

Van Bouwel «Ik denk dat ik ongeveer elke forumpost en elke Facebook-commentaar over ‘De mol’ gelezen heb. Het leek me belangrijk om te weten of mensen mij verdachten. Na de tweede aflevering, die met de bedevaartstocht, ben ik wel in het vizier van enkele fanatieke mollenjagers gekomen. Maar dat strekt het programma ook tot eer, vind ik: als zelfs getalenteerde speurders niet zouden kunnen deduceren dat ik de mol was, zouden we het maar flauw gespeeld hebben.»


Herbekijk de koptelefoontest:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234