null Beeld

De moord op Sally Van Hecke: 'Kroongetuigen hebben de oldtimer herkend, én de man achter het stuur'

Met uiteindelijke toestemming van het Antwerpse parket begint VTM donderdag met de uitzending van ‘Cold Case: Wie heeft Sally vermoord?’, een vijfdelige docureeks over het onderzoek dat journalist Kurt Wertelaers naar de 23 jaar oude moord op Sally Van Hecke heeft gevoerd.

Noud Jansen

Kurt Wertelaers «Sally was een aan heroïne verslaafde prostituee die in de Antwerpse Atheneumbuurt tippelde. Toen ze op 20-jarige leeftijd doodgeslagen werd teruggevonden aan het strand van Sint-Anneke, hadden de kranten het over een heroïnehoertje. Haar moeder Lydia en de rest van de familie hebben altijd het gevoel gehad dat de moord ook zo door justitie is behandeld: het was máár een heroïnehoertje.

»In de zomer van 2016 was de zaak nog altijd niet opgehelderd. Ik heb toen contact opgenomen met Lydia en ik heb haar gezegd: ‘Ik kan twee dingen doen. Ofwel maak ik voor de krant een herdenkingsverhaal en schrijf ik dat we twintig jaar na dato nog steeds niks wijzer zijn. Ofwel ga ik zelf op onderzoek uit.’ Ze heeft me mijn gang laten gaan, omdat ze niets meer te verliezen had: de zaak was in 2005 afgesloten.

»Een jaar lang heb ik op eigen houtje onderzoek gedaan, waarbij ik het destijds al snel verlaten spoor heb bekeken van de inmiddels bekende seriemoordenaar Claudy Pierret. De resultaten van mijn speurwerk, waaronder enkele bijzonder interessante elementen, heb ik in samenspraak met Lydia aan het parket overgemaakt. Daarop is het onderzoek heropend. En nu, anderhalf jaar later, loopt het nog altijd.»

HUMO Donderdag zendt VTM de eerste aflevering uit van de docureeks die u samen met journalist Karel Lattrez van het NieuwsHuis hebt gemaakt. Het parket zit daar erg mee verveeld: ze vrezen dat dat het onderzoek kan schaden.

Wertelaers «Ik weet dat er gesprekken zijn tussen VTM en het parket, maar ik zit niet mee aan tafel. Wel vind ik dat Lydia en ook Naomi, de nu 25-jarige dochter van Sally, lang genoeg op gerechtigheid hebben gewacht.»

HUMO VTM belooft dat de moordenaar wordt ontmaskerd in ‘Cold Case’. Zelf liet u daarnet de naam van Claudy Pierret vallen. Beschikt u over bewijzen dat hij de moord heeft gepleegd?

Wertelaers «Ik heb nooit gezegd dat ik de moordenaar zal ontmaskeren, en het is ook niet aan mij om mensen in verdenking te stellen. Het enige wat ik heb gedaan, is elementen aandragen die het interessant maken om in die richting te kijken. Zo heb ik op het einde van mijn onderzoek een aantal kroongetuigen teruggevonden die Sally in een blauwe oldtimer hebben zien stappen, en achter het stuur zat een man met een paardenstaart. Die kroongetuigen hebben de oldtimer herkend, én de man die ik hun op een foto heb getoond.»

HUMO Die man was Claudy Pierret?

Wertelaers «Dat zul je in de reeks zien.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234