null Beeld

De nacht van de popmuziek: 'Stuur jullie verzoekjes, Humo-lezers!'

Het idee werd destijds op hoongelach onthaald door de heren en dames marketeers (‘Een muziekprogramma voor muziekliefhebbers? Veel succes, jongens!’), maar toch is ‘De nacht van de popmuziek’ – drie uur lang opmerkelijke liveopnames – nu al aan haar veertiende jaargang toe. Hulde aan de makers van dit volstrekt unieke, schril tegen de rest van het huidige Nederlandse televisielandschap afstekende wereldprogramma.

Noud Jansen

Fenno Werkman (bedenker) «‘De nacht van de popmuziek’ is je reinste kwajongens-tv: Matthijs van Nieuwkerk, ‘popprofessor’ Leo Blokhuis en ik kapen de nacht, en doen drie uur lang iets waar amper een draaiboek aan te pas komt. Van slechts enkele fragmenten zijn we zeker, de rest is afhankelijk van de duizenden verzoekjes die we gedurende het programma binnenkrijgen.»

HUMO Welke fragmenten staan dit keer al vast?

Werkman «Ter gelegenheid van de afscheidstournee van Kiss brengen we een jaren 70-versie van ‘Rock and Roll All Nite’, en we besteden aandacht aan de dit jaar overleden Mark Hollis van Talk Talk. Maar we beginnen hoe dan ook met een oud, nooit eerder vertoond fragment van Golden Earring, die op het moment dat wij de ether ingaan een concert aan het geven zijn in de Ahoy. Het zou kunnen dat dat concert even zal worden stilgelegd om het fragment op een groot scherm te laten zien – mocht dat niet doorgaan, dan heb ik de achtduizend Earring-fans in de Ahoy toch maar mooi even een plaagstoot uitgedeeld.»

HUMO Bedoelde u dat daarnet letterlijk, van die duizenden verzoekjes?

Werkman «Ja! Ik kan me van een vorige editie herinneren dat we op één nacht 11.000 mails en 35.000 tweets binnenkregen. De redactie, die voor de gelegenheid steevast in hetzelfde Amsterdamse hotel zit waar we opnemen, werd helemaal krankjorum. Die verzoekjes komen ook lang niet alleen uit Nederland, want via de livestream worden we gevolgd in de hele wereld. Drie jaar geleden hebben er tientallen miljoenen Russen gekeken: toen ik dat doorhad, heb ik hen in hun eigen taal welkom geheten – je had de gezichten van Matthijs en Leo moeten zien.

»Ik zou het overigens zeer waarderen als ook de Humo-lezers verzoekjes zouden indienen – dat gaat via de site van de Nacht van de Popmuziek. We selecteren wel enkel de verzoekjes waar een goed verhaal aan vasthangt. Ik herinner me bijvoorbeeld een dame die iets aanvroeg van Ray Charles, omdat die ooit een privéconcert voor haar had gespeeld op zijn Amsterdamse hotelkamer – zij werkte daar destijds als poetsvrouw.»

HUMO Kunnen de kijkers eender welk nummer aanvragen waar ze een verhaal bij hebben?

Werkman «Nee, het nummer moet in onze lijst staan. Met 35.000 titels – allemaal uit mijn privécollectie, waar ik al veertig jaar aan bezig ben – is het wel een vrij uitgebreide lijst. Ik heb thuis overigens nog een pak meer materiaal liggen, maar logistiek gezien is het nu al lastig genoeg: ieder jaar op de dag van de uitzending stopt er een vrachtwagen aan mijn deur, waar ik vervolgens veertig koffers vol dvd’s in sjouw. Ik sta er altijd op om te mogen meerijden: ik val nog liever dood dan dat ik mijn dvd’s in de steek laat.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234