null Beeld

De najaarsprogrammatie van Canvas. Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Na weken nagelbijtend afwachten, is het zover: we weten wat Canvas dit najaar op het scherm zal brengen. Het ene programma is al verrassender dan het andere. Dat heb je vaak met tv-programma’s, maar deze keer is het hebberiger dan ooit. Uw lievelingsarts laat er graag zijn licht over schijnen.

'Geef die mensen alsjeblieft een kans!'

HUMO Wij kijken alvast erg uit naar de fictiereeks ‘De 16’. Die werd opgenomen met een iPhone. Dat lijkt ons erg vernieuwend. Very Canvas, zeg maar.

Dr. De Zeulder «En ook very cheap. Van mij mag het, hoor. Van Avermaet mag de volgende Tour rijden op een fiets van de Decathlon. Beyoncé kan net zo goed dansen in ondergoed van de Primark. Ik heb zelf weleens een messenset van de Action gebruikt, voor het iets grovere chirurgische werk is dat meer dan voldoende. Het is het resultaat dat telt, niet de middelen.»

HUMO Cultuur is altijd een moeilijk punt. Bent Van Looy en Sofie Lemaire brengen een live cultuurshow met de titel ‘Culture Club’. Hoe staat u daartegenover?

De Zeulder «Heel positief. Het is op vrijdagavond, en dan heeft de cultuurminnende mens wel wat anders te doen.»

HUMO Euh, wat is daar positief aan?

De Zeulder «Het is altijd hetzelfde met die culturo’s: geef ze een programma en ze branden het tot op de grond af. Het is nooit goed genoeg voor die arrogante betweters. Geef ze een grond en ze boren het erin! Geef ze een paar spaanders en ze laten er geen van heel! Laat ze dus op vrijdagavond naar hun slaapverwekkende theatervoorstellingen gaan kijken, terwijl mensen met meer verstand van Ben en Sofie zitten te genieten. Ik bedoel: geef die mensen alsjeblieft een kans!»

HUMO U zei Ben. Het is Bent.

De Zeulder «Dat was geen verspreking. Die jongen is gezegend met een voornaam die je kunt vervoegen, en dat doe ik dan ook. Ben Van Looy. Bent Van Looy. Zijn Van Looy. Waren van Looy. Enzovoort.»

HUMO Wat opvalt, is dat Bent Van Looy op de promofoto poseert met een pijp.

De Zeulder «Dat is mij ook opgevallen. En hij staat dat ding met enige voldoening te showen naast juffrouw Lemaire. Dat kan maar twee dingen betekenen: ofwel is hij net gepepen door zijn charmante collega, ofwel is de pijperij nakende. We blijven dus een beetje in het ongewisse, de ware toedracht blijft een mysterie, en dat vind ik mooi. Niet alles hoeft altijd expliciet te zijn.»

HUMO Het zou ook een toespeling kunnen zijn op René Magritte.

De Zeulder «Op ‘Ceci n’est pas une pipe’? Dat zou kunnen. Hij bedoelt dan iets als: dit is geen cultuurpaus, het is er slechts een foto van. Klopt mijn veronderstelling? Dat zal in de loop van de reeks zeker ter sprake komen, ik kijk er dus alvast naar uit.»

HUMO Volgens de netmanager is de rode draad in het aanbod ‘een zoektocht naar de gelaagdheid der dingen’.

De Zeulder «Dat vind ik een heel verstandige opmerking. Als ik zelf netmanager was, had ik me ervan afgemaakt met ‘de rode draad in het aanbod is een zoektocht naar een rode draad’. Dit is sterker, dat moet ik toegeven. Al denk ik dat die zoektocht weinig zal opleveren. De dingen zijn zelden gelaagd. Ik kan uit het blote hoofd maar één gelaagd ding opnoemen, en dat is die pijp van Was Van Looy. Het zou mooi zijn als elke uitzending op dat éne punt zou uitmonden.»

HUMO Dat pijpen, bedoelt u?

De Zeulder «Moet dat nu echt, dat platte taalgebruik? Nee, ik heb het over die gelaagdheid, u begrijpt totaal niet wat ik bedoel. Ikzelf trouwens ook niet. Het zal dus wel erg gelaagd zijn wat ik te vertellen heb. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik onbarmhartig nee zou zeggen op een pijpvoorstel. Want dat zou getuigen van intellectuele verstarring, nietwaar?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234