null Beeld

De nieuwe assistente van Witse: Viv Van Dingenen

Ik praat niet met vreemden, behalve dan tijdens de werkuren. Dit keer beoefen ik mijn oud ambacht in het plaatsje Halle aan de Zenne, in de nagenoeg verlaten Albertschool, voorheen het Onze-Lieve-Vrouwecollege. In dat gebouw, waar de natte jassen van generaties schooljongens (m/v) nog mistroostig nageuren, staan de vaste decors van de serie 'Witse'. Ik maak van de gelegenheid gebruik om uitgerekend in het bureau van die commissaris tegenover de actrice Viv Van Dingenen plaats te nemen. Zij speelt Tine Smets, de assistente van Witse.

Rudy Vandendaele

Eerder in haar beroepsleven nam ze de gedaante van Véronique Van Sevenant aan in 'Thuis': zij werd vermoord in opdracht van de infame Swerts omdat ze hem als serieverkrachter had ontmaskerd. Vervolgens verdween ze spoorloos in de woestijn. Het was me wat. En dan te bedenken dat ze daar bij 'Thuis' allang weer overheen zijn. In 'Katarakt', waaruit bleek dat de fruitteelt geen pretje is, speelde ze An Degreef, die heil zag in een bed & breakfast met uitzicht op laagstammige fruitbomen.

De avond is gevallen en voor Viv Van Dingenen zit er alweer een draaidag op. Om in de juiste stemming te komen vraag ik haar of er de afgelopen vijfenveertig jaar nog iets markants gebeurd is in haar leven.

Enkele quotes van Viv Van Dingenen

«Je afkomst werkt lang na - volgens mij blijft ze je hele leven lang een rol spelen. Maar ik ben er ondertussen wel minder gevoelig voor. Ik denk niet meer: 'Ik ben maar een arbeiderskind,' iets wat ik vaak genoeg heb gedacht, vroeger. Toen ik het diploma van logopediste had behaald, vond ik dat ik de wens van mijn vader had vervuld. Dat was een belangrijk moment: een afsluiting.»

«De relatie tussen de VDAB en acteurs is verre van geweldig. Zodra acteurs werkloos worden, valt men ze meteen lastig: ik ken een acteur die de goede raad kreeg om naar de politieschool te gaan, omdat hij weleens in een politieserie had meegespeeld. Een andere acteur moest dan weer verplicht computerles voor beginners gaan volgen. Goed voor zijn algemene ontwikkeling, maar toch: wat moést hij daarmee? Nu, als je twee jaar werkloos bent als acteur, vind ik het schappelijk dat de VDAB je vraagt of er misschien geen ander vak is dat je zou kunnen boeien. Maar de voorstellen die ze dan doen, lijken meestal nergens naar. De acteurs die in Vlaanderen regelmatig werk hebben, vormen maar een kleine groep. Dat is een feit.»

«Laten we eerlijk wezen: 'Witse' is een whodunit die vooral om de persoon van Witse draait. De overige personages zijn hulpstukken: het format vereist dat ze ten dienste van hem opdraven. Zo is deze serie geschreven. Hij is zodanig aanwezig dat wij eigenlijk in zijn schaduw staan, en daar kunnen we weinig tonen van ónze roerselen. Na een paar weken 'Witse' dacht ik dan ook: 'Is het maar zo weinig?'»

«Cynisme en chagrijn zijn heel vervelende manieren om het leven door te komen, vooral voor de omgeving van de cynische chagrijn. Ik zou nogal snel geneigd zijn hem te zeggen: 'Weiger je je aan te passen? Wil je niet dat je leven leuker wordt? Wel, dan trek ik nu een grens tussen ons, klaar. Jij blijft voortaan aan jouw kant en ik aan de mijne.'»

«Die ingebeelde navelstreng word ik alleen gewaar in stressy periodes of omstandigheden, maar dan moet ik er echt wel rekening mee houden. Vroeger woonde ik in een appartement op de tweede verdieping. Dat moest ik via een draaitrap zien te bereiken, wat een heel gedoe was met die navelstreng. Maar ik heb een systeem ontwikkeld om toch die trap te kunnen oplopen: draaien en keren. Ook m'n auto instappen levert problemen op, maar alleen mensen die mij heel goed kennen, kunnen zien dat die ingebeelde navelstreng me dan in de weg zit. Andere mensen merken er niets van, omdat ik er zo subtiel mee omga.»

«Ik kan wel genieten van iets lekkers, maar voor de rest vind ik eten totaal onbelangrijk. Ik eet als ik honger heb, en als ik geen honger hebt, eet ik niet. Mijn genot is: het gevoel dat mijn honger is gestild.»

undefined

Het volledige interview met Viv Van Dingenen leest u in Humo 3626 van dinsdag 2 maart 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234