null Beeld

De nieuwe Britse popprinses Anne-Marie geeft zich bloot: 'Ik heb mezelf nooit als 100% hetero gezien'

‘Ik hoop dat mensen die net gedumpt zijn mijn plaat opzetten en naar hun ex brullen’

vvp

'Ik heb enorm veel bij geleerd van Ed Sheeran. Vooral hoe lekker tequila kan zijn'

Ze is een vrouw van het volk. Soms zegt Anne-Marie niet ‘it wasn’t’ maar ‘it weren’t’, en ze geeft de indruk een biertje in de pub te verkiezen boven champagne op een galabal. Rond Pasen was ze in het land voor een optreden in een uitverkochte AB (om zes uur stond de rij al tot om de hoek), en na een akoestische sessie waagde ze zich aan een wedstrijdje paaseieren in de mond stoppen. Ze won, met negen stuks.

Anne-Marie «Ik heb ze niet allemaal doorgeslikt, dat was te veel. Maar proef er zelf eentje, ze zijn heerlijk (lacht). Waarover zullen we het hebben?»

HUMO Over ‘Speak Your Mind’? De plaat is er eindelijk, je zult wel opgelucht zijn.

Anne-Marie «Enorm! Ik ben de ongeduldigste persoon ooit. Dus wanneer iemand mij vertelde dat de releasedatum opgeschoven zou worden, wat meerdere keren gebeurd is, reageerde ik niet laconiek – yeah, whatever – maar kwáád (lacht).

»Maar hoezeer het ook een hobbelige rit is geweest, de plaat is er alleen maar beter door geworden. Als we ze hadden uitgebracht toen ik zat te popelen, was ze lang niet zo sterk geweest. Mijn blik is nu helderder, mijn mening genuanceerder. Ik schrijf over dingen die ik twee jaar geleden niet begreep. Toen had ik het alleen over relaties en ex-vriendjes (lacht). Dat vind ik nog altijd leuk, maar ik wilde dat ‘Speak Your Mind’ over méér zou gaan.»

HUMO Waarover dan?

Anne-Marie «In ‘Perfect’ heb ik het over mijn lijf en over de recente obsessie met lichamelijke perfectie – verschrikkelijk vind ik dat. Dat nummer doet me beter voelen over mijn onzekerheden en ik hoop dat andere mensen er ook kracht uit kunnen putten. ‘Machine’ gaat erover dat ik soms moeilijk om kan met de wereld. Soms zou ik willen dat ik een machine was, dat ik met knopjes mijn emoties kon regelen. En dan is er nog ‘Trigger’, dat gaat over wapengeweld, een thema dat mij hard raakt.»

HUMO Ik dacht dat ‘Trigger’ over een slechte relatie ging.

Anne-Marie «Iemand vroeg me onlangs: ‘Word je kwaad als iemand een andere betekenis leest in je nummers?’ Maar ik vind dat net leuk: het toont dat je met de muziek begaan bent, dat je er iets van jezelf in stopt. Al moet ik toegeven dat ik het vroeger moeilijker vond om me zo op te stellen. Toen wilde ik liever dat je alles op míjn manier hoorde (lacht).»

HUMO Er zit nog altijd meer dan genoeg hartzeer in ‘Speak Your Mind’. De eerste vier of vijf nummers gaan over break-ups. Heb je zoveel pech in de liefde?

Anne-Marie «O, ja. Ik heb slechte relaties gehad, hoor. Al zijn het er misschien minder dan je zou denken, want uit één relatie kan ik al gauw een paar nummers puren (lacht). Nog een positief effect van break-ups is dat ik altijd het gevoel heb dat ik er beter uitkom. En dat gevoel geef ik graag door. Ik zing over hartzeer, maar ik blijf ook altijd sterk. ‘Ciao Adios’ is bijvoorbeeld een erg triest liedje over iemand die nu met iemand anders heeft wat hij vroeger had met mij. Dat is toch het ergste? Maar toch ga ik niet in een hoekje zitten grienen, ik zet me daarboven. Ik hoop dat mensen die net gedumpt zijn, mijn muziek kunnen opzetten en naar hun ex kunnen brullen: ‘Ciao adios, I’m done!’»

HUMO De meeste nummers bezorgen inderdaad meer zelfvertrouwen dan tristesse. Het enige nummer waarop je je echt kwetsbaar toont, is ‘Then’.

Anne-Marie «Grappig, maar net dat nummer is niet op mijn eigen leven geënt. Het is het verhaal van een vriendin. Ik vind het ook een droevige song, maar zelfs daar blijft het punt: ‘Dat was toen, en nu kan ik ervan wegstappen.’»

HUMO Omdat het zo lang geduurd heeft, staan er weinig nooit eerder uitgebrachte nummers op ‘Speak Your Mind’. Het voordeel is dat die singles zich al bewezen hebben. Het nadeel...

Anne-Marie (vult aan) «...is dat iedereen alles al gehoord heeft, ik weet het. Maar goed, er staan nog een aantal gloednieuwe tracks op, en het zal ook niet lang meer duren voor de volgende plaat er is. Ze is bijna klaar.»

HUMO Je schakelt opeens een versnelling hoger?

Anne-Marie «Ja. Ik wilde absoluut vermijden dat het nog eens vijf jaar zou duren. Ik moet het ijzer smeden als het heet is.»


Kampioen karate

HUMO Was je altijd zo ambitieus? Als klein meisje stond je al op de theaterpodia van West End in Londen.

Anne-Marie «Misschien wel. Als kind ging ik tijdens het weekend naar een podiumschool om te leren dansen, zingen en acteren. Daar vond eens een auditie plaats voor ‘Les misérables’ en wonder boven wonder – ik was 5 jaar oud – kreeg ik de rol! Om eerlijk te zijn, was ik me maar half bewust van wat ‘een auditie’ en ‘een rol’ waren. Maar ik weet wel nog dat ik het onwaarschijnlijk leuk vond om elke avond te mogen zingen. Pas toen ik veel ouder was, werd ik er trots op, want op je 5de gecast worden in een échte West End-productie is echt wel speciáál. Eén ding wist ik toen wel al: zingen zou mijn toekomst zijn.»

HUMO Hoe is die toekomst uiteindelijk begonnen?

Anne-Marie «Door puur geluk. Ik kom uit een piepklein stadje, East Tilbury: daar reiken dromen meestal niet veel verder dan de dorpsgrens. Ik had dus geen idee dat een carrière in de muziek tot de mogelijkheden behoorde – ik zong gewoon graag. Op de unief ontmoette ik een songschrijfster die me vroeg om haar nummers in te zingen. Dat deed ik met plezier – in een echte studio! Daarna ging ik terug naar mijn studentenkamer, zonder er verder over na te denken. Toen de mensen van het label mijn stem hadden gehoord, hebben ze blijkbaar ter plekke beslist om mij een contract aan te bieden. Zo simpel was het, er zat geen plan achter.»

HUMO Was je toen al met eigen nummers bezig?

Anne-Marie «Helemaal niet. Ik studeerde zang en dans en theater: ik wist hoe ik een performance moest geven, hoe ik me moest inleven in de woorden van een ander, maar ik had er geen idee van hoe je zelf muziek moest schrijven. Toen ik daaraan wilde beginnen, kwam er veel twijfel bij kijken, en nog meer zelfreflectie. Ik moest voor mezelf uitmaken: wie ben ik en welke muziek wil ik maken?»

HUMO Hoe begin je daaraan?

Anne-Marie «Het eerste jaar was één grote leerschool. Ik was een spons: ik ging langs bij zoveel mogelijk artiesten en ik gaf mijn ogen de kost. Ik ontdekte dat niemand nummers op dezelfde manier schrijft, iedereen heeft zijn eigen methode. Dus probeerde ik uit wat ik zag de methode samen te stellen die voor mij het best werkte.»

undefined

'Ik heb mezelf nooit als 100 procent hetero gezien, ook niet als biseksueel. Het geslacht is gewoon iets bijkomstigs.'

HUMO En welke methode is dat geworden?

Anne-Marie «In één woord: eerlijkheid. Ik ben een open boek, ik laat mensen makkelijk binnen. Daardoor ben ik al vaak gekwetst geweest – luister maar naar mijn liedjes (lacht) – maar mijn voelsprieten als songwriter zijn ook erg gevoelig. Mijn houding is: wees eerlijk met mensen en vertel ze dingen die je normaal niet aan een vreemde zou toevertrouwen. Dat ik mezelf zo onbevreesd blootgeef, is mijn grootste kwaliteit als songschrijver, vind ik zelf. Ik ben áltijd eerlijk.»

HUMO Nog een bewijs van je ambitie: je bent meerdere keren wereldkampioene karate geweest. Qué?

Anne-Marie (lacht) «Ik was zo’n vervelend kind dat altijd iets omhanden moest hebben, anders sloopte ik de boel (lacht). Dus begon ik, nog tijdens mijn West End-periode, erg intensief aan karate te doen. Karate heeft jarenlang mijn leven overgenomen, ik deed het bijna elke dag. Net als muziek vond ik het vooral onwaarschijnlijk leuk, die drie wereldtitels waren mooi meegenomen. Ik vind wel: als je toch de mogelijkheden hebt, waarom jezelf dan niet tot het uiterste pushen?»

HUMO Helpt je karate-ervaring je bij je muziekcarrière?

Anne-Marie «Karate is een fysieke sport, maar vooral psychologisch heb ik er veel aan gehad. Als lastig kind dat moeilijk ergens de aandacht bij kon houden, heeft karate me geleerd om me te focussen op één ding, om te volharden en door te bijten. Zelfs wanneer er letterlijk op je gezicht gemept wordt, moet je weer opstaan en doorgaan. Hetzelfde is waar in de muziekbusiness – zonder karate was ik veel slechter met tegenslagen omgesprongen. En fysiek helpt het ook, want het kan verdorie vermoeiend zijn om elke dag alles te geven op het podium – heb je mij al eens zien rondspringen? (lacht)»

HUMO Heb je de fysieke kant ook al nodig gehad om opdringerige mannen tegen de grond te werken?

Anne-Marie (lacht) «Toch niet! Vooral omdat ik gevaar altijd veel sneller zie dan andere mensen. Karate leert je problemen in de kiem te smoren, net niet in een gevecht te belanden. Dat gezegd zijnde: als het toch uit de hand loopt, wil je mij wel aan jouw kant.»


Tequila met Ed

HUMO Terug naar ‘Speak Your Mind’: in ‘Perfect’ zeg je dat liefde niets met gender te maken heeft en in ‘Bad Girl-friend’ dat een ander meisje zoenen niet telt als vreemdgaan. Heb je weleens een relatie met een vrouw gehad?

Anne-Marie «Elke relatie waarover ik geschreven heb, is er één met een man. Maar ik heb mezelf nooit als 100 procent hetero beschouwd. Ook niet als biseksueel. Het geslacht is iets bijkomstigs, daar komt het op neer. Ik hou van wie ik hou omdat ik van de persoon hou. And whatever happens, happens. Ik wil dat mensen weten dat dat doodnormaal is, dus verwerk ik het in m’n nummers.

»Op ‘Bad Girlfriend’ ben ik trouwens erg gesteld. Het is een ondeugend nummer waarin de zangeres de bitch is en opsomt wat voor smerigs ze allemaal heeft uitgestoken in een relatie. Dat had ik nog niet eerder gehoord.»

HUMO Je windt er geen doekjes om. Zo zing je onder meer: ‘I’m laughing but I don’t think that you’re funny / I’m staying ’cause you give me all your money’.

Anne-Marie (lacht) «Voor de duidelijkheid, ik hang alleen de bitch uit als ik in een slechte relatie zit. Zeker vroeger. Als een vriendje mij bedroog, dan maakte ik er een punt van om hem óók te bedriegen. Oog om oog, tand om tand! (grijnst)»

HUMO Dan is ‘2002’ kuiser: je zingt over je eerste kus, toen je 11 was.

Anne-Marie «Maar ik wilde het nummer vooral maken zodat ik kon spelen met stukjes van allerlei nummers die op dat moment in mijn leven belangrijk voor me waren – van Britney Spears over Nelly tot Jay-Z, ’t zit vol verwijzingen. Ik ben nostalgisch, de muziek van vroeger doet me weer als een jong veulen voelen. Daarbij vond ik het een mooi idee om voor de verandering eens een lief liefdesliedje te schrijven.»

HUMO Je had alleszins de hulp van een expert. Hoe was het om met Ed Sheeran te werken?

Anne-Marie «Superleuk! Natuurlijk wist ik dat Ed een fantastische songschrijver is, maar het is nog iets anders om zijn brein live in actie te zien. Ik stond versteld! Het komt er allemaal zo natuurlijk uit... Hij schrijft met gemak vijf songs in een uur tijd, terwijl ikzelf voortdurend vast kom te zitten wanneer ik niet op exact het juiste woord kan komen. Maar dan zegt hij: ‘Even opzijzetten, maakt niet uit. Dit is ook een leuk ideetje.’ In één sessie heb ik enorm veel bijgeleerd.»

HUMO In mei vertrek je met hem op tournee, niet voor de eerste keer. Uit de vorige hoorde ik geruchten over legendarische tequila-avonden.

Anne-Marie «Haha, wat kan ik daarover zeggen? Ed had drankjes op basis van tequila bedacht. Nu kan ik tequila normaal gezien niet luchten – vréselijk goedje – maar zijn recept was iets magisch. En omdat het zo lekker was, was het makkelijk om erg dronken te worden. Verder: geen commentaar!»

HUMO Naast de arena’s van Ed Sheeran sta je deze zomer ook op Rock Werchter: heb je het gevoel dat het nu of nooit is?

Anne-Marie «Eerlijk: ja. En ik ga er zoveel uithalen als ik maar kan.»

HUMO Twee jaar geleden heb je opgetreden op het evenement Dance with the Devils, toen ons nationale voetbalelftal het opnam tegen Ierland op het WK.

Anne-Marie «Juist, ja! Dat was vlak nadat ik bij Rudimental was weggegaan en solo was begonnen. Ik weet nog dat ik zwart-geel-rode strepen op mijn gezicht had en duivelshoorntjes in mijn haar droeg. En dat iedereen dronken was (lacht).»

HUMO Straks start het WK in Rusland, en speelt België tegen jouw Engeland. Mag ik om een pronostiekje vragen?

Anne-Marie «Ik volg het eerlijk gezegd niet, daar heb ik te weinig tijd voor – ik heb zelfs geen tv. Maar jij zult me wel vertellen dat België veel beter is, zeker?»

HUMO Minstens dubbel zo goed.

Anne-Marie «Dan zal België winnen! Ha ja, ik ben áltijd eerlijk (lacht).»

‘Speak Your Mind’ verschijnt op 27 april bij Warner. Anne-Marie treedt op zondag 1 juli op in het voorprogramma van Ed Sheeran in Werchter en staat op donderdag 5 juli op Rock Werchter. Tickets & info: rockwerchter.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234