null Beeld

De nieuwe dEUS: het grote Tom Barman-interview

Geen film, geen reissue, geen concert voor verdraagzaamheid, maar gewoon een nieuwe dEUS-plaat, daarvoor hebben we vandaag met Tom Barman afgesproken. Nu ja, gewoon: 't was alweer drie jaar geleden dat we nog zo'n dEUS-plaat hadden gekregen.

Jürgen Beckers

Enkele quotes van Tom Barman:HUMO Stellen ze in het buitenland andere vragen dan hier?

Barman «Hier gaat het veel over mijn persoon en mijn imago, in het buitenland totaal niet. Gisteren weer een paar keer gedacht: 'Waarom vertel ik dit eigenlijk allemaal?' Journalisten weten dat intussen, dat ik dingen zeg die ik liever niet zou zeggen. Dat zit in mijn natuur. Ik zou het dus uit zelfbehoud willen doen, stoppen met interviews.»

Barman «We hebben de songs dit keer voor het eerst met z'n allen geschreven, en daar is nogal veel over te doen. Sommige mensen vinden dat blijkbaar een soort geste van mij, maar daar heeft het in de verste verte niets mee te maken. Dat was hoe het nu móést gebeuren, en het was vooral plezant voor mij.

»Het was niet minder hard werken, het was anders werken. We willen gewoon schone dingen maken, en het dEUS van nú zijn, niet één of ander gedoe uit het verleden. Dat was bij 'Vantage Point' al de bedoeling, maar door omstandigheden is het er nu pas uitgekomen.»

HUMO In de nieuwe dEUS-bio zeg je: 'We staan dichter bij de groep die ik altijd heb gewild dan ooit tevoren.'

Barman «Dichter bij de groep die ik verdíén, more likely (lacht).
»Ik speel met topmuzikanten, en dat is natuurlijk geweldig. Maar het is ook fragiel - dat is net een deel van de schoonheid ervan. Ik heb geleerd er geen grote uitspraken meer over te doen en gewoon te genieten. Daar gaat 'Constant Now' ook deels over: dat ik mij op de mooie momenten met de groep tegenwoordig echt te pletter amuseer.
»Ik vind het nog altijd het mooiste wat er is, in een groepje spelen. Onlangs las ik over iemand - ik ben vergeten wie - die na jarenlang in een groepje te hebben gespeeld solo was gegaan en zei: 'Ik mis het nog altijd, dat samen spelen.' Dan denk ik: 'Thanks for the advice.'»

Barman «Bij dEUS hechten we belang aan details. Laat ons maar een tegenwicht zijn voor massaproductie en overconsumptie. Ik heb vaak tegen mezelf gezegd: 'Twee jaar in de studio: are you fuckin' nuts, Barman? Je wordt veertig!' Stel dat de mensen die plaat maar niks vinden: dan heb ik er twee van de beste jaren van mijn leven in gestoken, hè.

»Wat als die finesses niet meer gesmaakt worden? Onlangs werd ik geïnterviewd door een journaliste van de Zwitserse nationale radio die per ongeluk toegaf dat ze van elke song maar dertig seconden had gehoord. Dertig seconden: dat is zoals je in iTunes iets voorbeluistert, hè. Twee jaar aan een plaat gewerkt en ze nemen niet eens de moeite om er één keer naar te luisteren?
»Soit, het is gevaarlijk om aan de hand van zulke voorbeelden een hele trend te zien. En toch. Ik heb me tijdens de opnames vaak afgevraagd of het dat allemaal nog wel waard is. Maar als we dan op tournee gaan, weet ik het weer: ja, ja, ja, 't is het waard.»

undefined

dEUS - Keep You Close (2011) by dEUSbe

Het volledige interview leest u op dinsdag 13 september in Humo 3706/37.


Keep You Close: special

Acht, elke dag.

Terug naar Lowlands


Ned 3, zaterdag 17 september, 23.50

dEUS speelt op vrijdag 16 december in de Lotto Arena en daags erna in Vorst Nationaal. Info en tickets: deus.be.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234