null Beeld

De nieuwe geluidsnormen van minister Schauvliege

Ik heb vorige week een klacht ontvangen, van burger tot burger, van muzikant tot journalist. Cédric Maes van El Guapo Stuntteam en The Sore Losers aan de telefoon.

Jürgen Beckers

Dat het om zeep is, dat hij zijn hobby niet meer zal kunnen uitoefenen, dat hele muziekgenres met uitsterven bedreigd zijn. Aanleiding van zijn paniek en apocalyptische wanhoop is de nieuwe regelgeving van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege,die op 1 januari 2013 van kracht wordt. Vlaanderen heeft vanaf dan een geluidsnorm, en wel een bindende en afdwingbare.

Samengevat komt het hierop neer: in cafés zal een artiest niet meer boven de vijfentachtig decibels mogen gaan, op fuiven en in clubs zijn er dat vijfennegentig, op festivals en in grotere zalen honderd. Hoe hoger het decibelniveau, hoe meer bijkomende maatregelen.


Enkele quotes

Cédric Maes « Onze zanger bij The Sore Losers, Jan Straetemans, is vorige week in Hasselt naar een infosessie geweest over de geluidsnormen. Ze lieten slides zien, en op één daarvan stond letterlijk, Jan heeft het mij laten zien: ‘Pas de keuze van muziekgenre aan aan de zaal.’ Verschrikkelijk toch! Weet je wat dat betekent: dat er genres gaan verdwijnen! Het is naar de kloten.
»In zalen van het formaat AB zal je van die nieuwe normen niet veel merken, maar in cafés zul je nog maar vijfentachtig decibels mogen halen, gemeten over een kwartier. Dat is níks. Dan houdt het op, want onder de vijfentachtig dB kan je geen punk, hardcore of grindcore spelen. Waar moeten die groepen naartoe? Vorst Nationaal? Het Sportpaleis? Censuur, dat is het!»

Jeroen Vereecke is een van de mensen achter managementbureau Rock’O Co (Mintzkov, The Van Jets...), organisator van het Boomtown Festival en eigenaar van het Gentse muziek- en concertcafé Video. Vereecke zat mee aan de onderhandelingstafel van Schauvliege.
HUMO Jeroen, ben jij een tevreden man?
Jeroen Vereecke Het kan natuurlijk altijd veel beter, maarja, ik ben redelijk tevreden. Ik heb de indruk dat we tot een resultaat zijn gekomen dat haalbaarder is dan de eerste voorstellen. Moeilijk, maar haalbaar.»
HUMO De beloofde subsidies voor kleine zalen en jeugdhuizen komen er uiteindelijk niet.
Vereecke «Klopt. Er komen voorlopig enkel subsidies voor de gemeentes, om decibelmeters te kopen. Tijdens de onderhandeling heb ik vaak gemerkt dat het plexiglas voor de drummer als de heilige graal werd gezien. Dat kan in sommige gevallen inderdaad veel oplossen, maar in de meeste gevallen is er veel meer nodig, los nog van het feit dat veel drummers, volkomen terecht, geen zin hebben om in zo’n glazen bokaal te gaan zitten.
»Wat ook vaak over het hoofd wordt gezien, is dat in de kleinere jeugdhuizen en cafés een paar honderd euro niet zomaar klaarligt. De meeste van die zaken worden rechtgehouden door vrijwilligers. En het gaat overigens niet over honderden, maar over duizenden euro’s.»

HUMO Mevrouw Schauvliege, er wordt gevreesd dat 1 januari 2013 te vroeg zal komen, dat de jeugdhuizen niet klaar zullen zijn om aan de nieuwe geluidsnormen te voldoen.
Joke Schauvliege « Oorspronkelijk zouden de nieuwe normen al op 1 januari 2012 van kracht zijn gegaan, we hebben iedereen nog een extra jaar de tijd gegeven omdat die vraag en vrees er inderdaad was. Bovendien maken wij ons sterk dat er geen gigantische inspanningen nodig zijn om de regelgeving te kunnen naleven. Kleine clubs hoeven geen grote infrastructuuraanpassingen te doen. De geluidsmeters worden door ons geleverd, via subsidies aan de gemeenten, en enquêtes hebben uitgewezen dat veel clubs en jeugdhuizen nu al beschikken over een limiter. Dat is een toestel dat aan het plafond hangt en ervoor zorgt dat het geluid automatisch wordt gedempt als er over een bepaalde limiet wordt gegaan.»
HUMO Ik ken het. Zeer vervelend.
Schauvliege « Dat is uw mening. Feit is dat zo’n limiter, die vele clubs dus al hebben, ook werkt als geluidsmeter. Dus daar hoeven ze al niet in te investeren.
»Nog een ingreep die een belangrijk effect heeft op het geluidsniveau, is het plexiglas voor de drums. Ook dat hoeft niemand aan te kopen: de groepen zullen dat automatisch bijhebben, of het zal worden meegeleverd als de clubs hun materiaal huren, bijvoorbeeld bij de provinciale uitleendienst. Zo’n plexiglas geeft een verschil van vijf decibel!»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234