De nieuwsexperts van vtm: Pol Van Den Driessche, Faroek Özgünes en Paul D'Hoore
Bij de inhuldiging van het nagelnieuwe decor van 'Het nieuws' van vtm deed Vlaams minister-president Kris Peeters laatst lyrisch over de commerciële zender 'die zoveel investeert in journalistiek'. De vtm-bazen glommen van trots en gooiden er prompt nóg eens drie exclusieve experts tegenaan: Pol Van Den Driessche, Paul D'Hoore en Faroek Özgünes.
Zij zullen voortaan voor de vtm-kijkers de handel en wandel van politiek, economie en justitie becommentariëren. Het blitse decor hebben we inmiddels geïnspecteerd (en goedgekeurd); nu die experts nog.
HUMO Zijn jullie nu de officiële elitetroepen van de vtm-redactie?
Pol Van Den Driessche «Nee, zeker niet. 'Het nieuws' wil een nieuwe richting inslaan en bepaalde onderwerpen beter kaderen en ook becommentariëren. Ik zei bijna: verdiepen en verbreden (lacht). Logisch toch dat men daarvoor mensen met bewezen expertise aantrekt?»
Faroek Özgünes «Ik werk hier twintig jaar, dan hoor je bij de oudere generatie. Ik heb ook zowat alles gedaan: verslaggeving, eindredactie, nieuwsanker. Dat men ons voor deze functie vraagt, heeft vooral met ervaring en maturiteit te maken.»
Paul D'Hoore «Vtm heeft laten onderzoeken wat de kijkers verwachten van het journaal - sorry, het nieuws. Wat bleek: ze verwachten meer duiding bij bepaalde thema's.»
Van Den Driessche «We gaan ook collega's coachen en begeleiden. In de drie jaar dat ik in de politiek heb gezeten (als senator voor CD&V, red.), zijn er op de redactie een pak gedreven en intelligente jongelui aan de slag gegaan. Sommigen waren nog niet geboren toen Leo Tindemans de populairste politicus van het land was.»
Özgünes «Ik volg al jaren alles wat met justitie te maken heeft en ik presenteer ook 'Telefacts Crime'. Dan heb je uiteraard een netwerk, en daar kunnen de collega's hun voordeel mee doen.»
D'Hoore «En collega's die behoefte hebben aan achtergrondinformatie over financiële of economische onderwerpen, kunnen altijd bij mij terecht.»
HUMO Oké, we snappen het. Jullie zijn niet gekozen voor jullie looks maar voor de inhoud.
Van Den Driessche (lacht) «In mijn geval zal het zeker niet met looks te maken hebben.»
HUMO Tv-journalisten hebben nog grotere ego's dan hun schrijvende collega's. Zal dat jonge ambitieuze volk het wel pikken dat jullie meekijken over hun schouder?
Van Den Driessche «Ik heb op de redactie collega's al horen zeggen: 'Vraag het eens aan nonkel Pol.' Zij zijn vragende partij. Ze kunnen me dag en nacht bellen voor tips of extra informatie.
Nogal wat media gooien hun nieuwe mensen zomaar in het diepe, en dat zie je er soms aan. Toen ik 25 jaar geleden bij De Standaard begon, kreeg ik een coach: Ludo Van den Eynden, een uitgetreden jezuïet die me mijn eerste stukjes liet schrijven en hérschrijven tot ze goed zaten. Ik heb daar ongelofelijk veel van geleerd. Ik geef dat soort begeleiding ook zelf graag. Vandaar ook dat ik wil blijven lesgeven aan de studenten journalistiek (Van Den Driessche is praktijkassistent aan de UGent, red.).
Vorige week moest een jonge collega een stuk over Patrice Lumumba maken. Als je zo iemand kunt voeden met wat achtergrond over die figuur, of over het politieke klimaat in België en Congo toen hij aan de macht kwam, dan komt daar een beter stuk uit.»
Özgünes «Een week geleden was de zwarte mars tegen de veroordeling van Els Clottemans. Ik had haar moeder voordien al opgebeld en een interview geregeld; ik heb een collega dan wat suggesties gegeven, en die heeft het stuk dan gemaakt.»
D'Hoore «Ik ben uiteraard helemaal nieuw in dit huis, dus ik ga me niet opdringen, maar ik sta wel ter beschikking. Letterlijk ook, want ik ben een paar dagen per week present op de redactie.»
HUMO Heb je er al een paar sloffen, zoals op de VRT?
D'Hoore (lacht) «Nog niet.»
HUMO Hoofdredacteur Nicholas Lataire zei dat de grootste pompoen en anderen leukigheden niet meer per se in 'Het nieuws' moeten. Moeten jullie voor meer sérieux zorgen?
Özgünes «Nee, dat is het niet. Wij hebben geen hele stoet duidings- en achtergrondprogramma's, dus gaan we duiding en commentaar voortaan in 'Het nieuws' zelf brengen.»
Van Den Driessche «Daarom ook dat we met maar drie experts werken. Als wij naast het nieuwsanker zitten, weten de kijkers meteen dat er iets aan de hand is dat meer uitleg behoeft. We zullen daar dus ook niet elke dag zitten. Paul wellicht nog het meest, want in zijn sector is er altijd wel iets dat moet worden toegelicht.»
D'Hoore «En wat die pompoenen betreft: dat is pure perceptie. Dat verhaal gaat al twintig jaar mee. Het wordt vaak opgerakeld door mensen die niet naar het vtm-nieuws kijken. Toen mijn overstap naar vtm bekend werd, suggereerde Humo in Het Gat van de Wereld toch ook meteen dat ik commentaar zou geven bij de prijs van de wortelen en komkommers?»
HUMO Dat is humor, Paul. Om mee te lachen.
D'Hoore «Ik héb er ook mee gelachen, hoor!
Tot voor kort had ik zelf maar een vaag idee wat vtm deed: ik keek naar 'Het journaal' en de nieuwsuitzendingen op de VRT. Sinds 20 december kijk ik elke dag naar 'Het journaal' én 'Het nieuws', en ik moet zeggen: ik vind dat die programma's inhoudelijk héél dicht bij elkaar liggen.»
Van Den Driessche «Eén van m'n studentes heeft voor haar masterproef de zogenaamde tabloidisering onderzocht van het politieke nieuws op de twee grote zenders. De conclusie was dat er meer gelijkenissen dan verschillen zijn. De VRT volgt in de aanpak in feite vtm, alleen brengt de VRT wat meer buitenlands diplomatiek nieuws. Bij vtm duurt een politiek item gemiddeld 112 seconden, bij VRT 122 seconden. Tien seconden verschil!»
U leest het volledige interview in Humo 3673 van 25-01-2011