'De noodcentrale': 'Vreemde telefoontjes op zaterdagnacht'

Meer van hetzelfde is soms goed genoeg: ‘De noodcentrale’ gaat maandag haar derde seizoen in. Eén van de nieuwe gezichten is Els – achternamen worden in deze wereld om veiligheidsredenen niet prijsgegeven – een 44-jarige Limburgse die u zomaar aan de lijn zou kunnen krijgen als u in de regio Hasselt het noodnummer 101 belt.

Els «Ik werk nu al zeven jaar voor de noodcentrale, maar ik herinner me mijn allereerste oproep nog als de dag van gisteren. ’t Ging over een verdwenen chihuahua, en het blijft me vooral bij omdat ik niet wist hoe je chihuahua schrijft (lacht). Het was ook best spannend, omdat er drie mensen aan het meeluisteren waren. Maar ik heb die mevrouw zo rustig mogelijk de vragen gesteld die je aan iemand stelt die zijn huisdier kwijt is. Is het gechipt? Wanneer heb je het voor het laatst gezien? Hoe heet het? Ik heb dat vermoedelijk niet slecht gedaan, want ik werd aangenomen.»

HUMO Welke eigenschappen moet je in jouw job absoluut bezitten?

Els «Empathie en mensenkennis, dat sowieso. En ook een grote dosis relativeringsvermogen, want je hoort hier wel één en ander. Maar ook daarin word je na verloop van tijd sterker. Iemand die nog in opleiding is, zal sneller aangedaan zijn door een zwaar verkeersongeval, terwijl het dagelijkse kost is voor mensen die al langer meedraaien.

»Je moet ook met rare telefoontjes kunnen omgaan. Zo heb ik op een zaterdagnacht eens iemand aan de lijn gehad die me vroeg welk containerpark er op dat moment nog open was. Heel vreemd. Ten eerste bel je voor zoiets toch niet naar de noodcentrale? En ten tweede: iedereen die bij zinnen is, weet toch dat er ’s nachts geen enkel containerpark open is?»

HUMO Krijg je ondanks je ervaring nog weleens een telefoontje binnen waar je niet goed van bent?

Els «Laatst kreeg ik een 15-jarig meisje aan de lijn dat werd afgeperst om naaktfoto’s door te sturen en het niet tegen haar mama en papa durfde te zeggen. Dat greep me aan, omdat ik zelf een zoon van 15 heb. Ik heb hem al 150.000 keer gezegd geen foto’s door te sturen wanneer ze hem erom vragen.»

HUMO Dat telefoontje zit in de eerste aflevering: je moest even glimlachen toen het meisje vertelde dat zij het niet was op de foto’s die ze had doorgestuurd, maar iemand die ‘heel erg op haar leek’.

Els «Als je een beetje nadenkt, weet je dat dat niet waar is. Niet erg, hoor. ’t Is de taak van een puber om af en toe eens een leugentje te vertellen.»

HUMO Laatste vraagje: hoe schrijf je chihuahua?

Els (lacht) «C-h-i-h-u-a-h-u-a. Ik heb het daarstraks voor alle zekerheid nog eens nagekeken. Als je deze job lang genoeg doet, weet je wel ongeveer wat de mensen je zullen vragen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234