null Beeld

'De ochtend' met Michaël Van Droogenbroeck: 'Ik presenteerde op mijn 13de al bij de vrije radio'

Bij ‘De ochtend’ wordt er ook tijdens de zomermaanden duchtig naar nieuws gespit. Omdat presentator Xavier Taveirne voor hij naar ‘De zevende dag’ trekt nog wat vakantie wou, trommelt de VRT een groepje veelbelovende interimmers op: onder meer Michaël Van Droogenbroeck neemt het in augustus over.

mke

HUMO Meestal ruilen VRT-gezichten de radio na verloop van tijd in voor televisie, maar jij maakt dus de omgekeerde beweging.

Michaël Van Droogenbroeck «Ja. Voor de duidelijkheid: het is maar een tijdelijke vakantiejob, hè. Ik vind mijn job bij ‘Het journaal’ nog altijd zeer fijn om doen. Al is het wel zo dat ik altijd gefascineerd ben geweest door het medium radio. In een ver verleden – noem het gerust een jeugdzonde (lacht) – heb ik nog voor de vrije radio gewerkt bij ons in de streek, in het Pajottenland. Begin jaren 90 stelde zo’n vrije radio natuurlijk nog niet veel voor, maar ik had er als 13-jarige toch maar mooi een muziekprogrammaatje. Dat heb ik toen vijf jaar gepresenteerd – pas toen ik ging studeren in Brussel is die hobby wat naar de achtergrond verdwenen.»

HUMO Het is ook niet je eerste keer op de VRT-radio.

Van Droogenbroeck «Nee, in de paasvakantie heb ik al eens ‘De inspecteur’ van Sven Pichal overgenomen op Radio 2, en toen voelde ik op slag weer dat plezier opbor-

relen dat ik als puber bij de vrije radio beleefde. In het begin van mijn VRT-carrière heb ik trouwens een tijdje op de redactie van Radio 2 Vlaams-Brabant gewerkt, maar daarna kwam die plaats vrij bij de televisie en heb ik natuurlijk niet getwijfeld. Maar als ik langs de radio-studio’s van de VRT wandel, word ik nog weleens overvallen door de aparte magie die daar in de lucht hangt.»

HUMO ‘De ochtend’ is een actualiteitsprogramma, maar valt er in de zomer veel nieuws te rapen?

Van Droogenbroeck «Dat valt doorgaans beter mee dan de meeste mensen denken. Vorige zomer heb ik ook bij ‘Het journaal’ gewerkt en was er, onder andere met de terreuraanslagen, meer dan genoeg om te berichten. Plus: tijdens de zomer besteden ze bij ‘De ochtend’ langer aandacht aan de centrale actualiteitsgast. Persoonlijk kijk ik daarnaar uit: een langer interview afnemen, waarbij je voorbij de waan van de dag kan gaan. Als het over politiek of economie gaat, lukt me dat doorgaans vrij gemakkelijk, maar we zullen ook enkele cultuurgasten over de vloer krijgen. Dan zal ik dus even uit mijn comfortzone moeten treden. Maar dat houdt een mens scherp, toch?»

HUMO Precies. A propos, kan jij op vakantie de actualiteit eigenlijk gemakkelijk loslaten? Of blijf je stiekem de nieuwssites checken?

Van Droogenbroeck «Dat tweede, vrees ik (lacht). Al probeer ik het wel tot een minimum te beperken, om mijn gezinsleden wat te ontzien. Maar even het nieuws checken – of ik nu thuis ben of ergens zit met zicht op de wijnvelden van Piemonte – kan ik gewoon niet laten. Ach ja, ik vermoed dat het een kwaal is waar de meeste journalisten mee kampen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234