null Beeld

De onbekende helden van Arnout Hauben: 'Stijn Coninx had hier acht films uit kunnen puren'

Wat weet u over Joseph Abbeel? Waarschijnlijk helemaal niets, maar als het van Arnout Hauben afhangt, wordt het binnen afzienbare tijd een vraag in ‘De slimste mens ter wereld’. In ‘De helden van Arnout’ trekt de documentairemaker acht weken lang de wereld rond in de voetsporen van enkele vergeten Belgen die een neus voor avontuur hadden, en wel aan de hand van hun dagboeken.

Stefaan Werbrouck

De reis brengt Hauben onder meer in Mongolië en bij de indianen in de Rocky Mountains, maar beginnen doet hij met Abbeel, die als soldaat in het leger van Napoleon in 1812 mee op expeditie ging naar Rusland. ‘Klaar om ten oorlog te trekken!’, zoals de documentairemaker het zegt bij de start van de aflevering.

Arnout Hauben (lacht) «Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, nietwaar: oorlogen vormen nu eenmaal een mooie achtergrond voor grote en kleine verhalen over gewone mensen. Maar ik heb wel geprobeerd om zo ver mogelijk van ‘Ten Oorlog’ te blijven: er is bijvoorbeeld één aflevering die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt – die over het legerkorps dat is gaan vechten in Rusland – maar die brengen we pas helemaal op het einde.

»(Aarzelt) Ik ben wel erg zenuwachtig voor deze reeks, moet ik bekennen. In elke aflevering moet ik een heel nieuw decor schetsen voor het publiek, en dat is niet evident. Probeer maar eens op vijf minuten tijd de geschiedenis van het Mongoolse rijk uit te leggen, of de napoleontische oorlogen. Daarom begin ik ook met Joseph Abbeel: zijn dagboek is het meest rechtlijnig, een spannend verhaal met een begin en een einde over het leven als soldaat bij Napoleon.»

HUMO Hoe letterlijk mag ik die ‘helden’ uit de titel nemen?

Hauben «Ik heb alleszins heel veel bewondering voor hen. Het zijn allemaal Vlamingen en Belgen die bij wijze van spreken van onder hun tractor uit zijn gekropen en de wereld zijn ingetrokken – zonder ‘Lonely Planet’ in hun rugzak – en vervolgens boven zichzelf zijn uitgestegen. De kleine man te midden van de grote geschiedenis: daar hou ik van.»

HUMO Ben je jaloers geweest? Je lijkt me iemand die in andere tijden ook een pionier had kunnen zijn.

Hauben «De tijd van het grote avontuur is voorbij, hè? Als eerste aankomen op een plek die nog volledig ongerept is: dat gevoel kun je vandaag nooit meer bereiken. De mensen die ik gevolgd heb, moesten vaak wekenlang op een boot zitten, sommigen hebben zelfs schipbreuk geleden – dan vond ik het toch niet zo erg dat ik de auto of het vliegtuig kon nemen (lacht)

HUMO Waren er momenten dat je hun ontbering aan den lijve hebt gevoeld?

Hauben «Door de desolate woestijn van Mongolië stappen of ploeteren door de sneeuw in Rusland is niet echt fijn, maar ik zou dat nog geen ontbering noemen. Ik zal bovendien nooit zeggen dat ik weet hoe een oorlog voelt omdat ik toevallig langs de frontlijn gewandeld heb. Maar die moeilijke momenten hielpen me wel om me in te leven in de personages, en om hun verhaal beter te vertellen. Want dat was voor mij het doel van deze reeks: acht verhalen teruggeven aan het collectieve geheugen, over mensen die een bijna hollywoodiaans leven hebben geleid, maar compleet vergeten zijn. Zonder overdrijven: Stijn Coninx had hier acht films uit kunnen puren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234