null Beeld

De onoverwinnelijke elf van Joni Mitchell

Kunnen we dat afspreken? U koopt 'Dreamland', de meest toegankelijke van de drie door Joni Mitchell samengestelde verzamelplaten (de andere zijn 'The Beginning of Survival' en 'Songs of a Prairie Girl'), en haalt aldus in één klap haar bekendste nummers in huis ('Free Man in Paris', 'You Turn Me On I'm a Radio', 'Big Yellow Taxi', 'California', 'Carey' - herlees de recensie in het cd-archief op de Humo-site). Haal vervolgens via iTunes de onoverwinnelijke elf van hieronder binnen, et voilà: de aanzet tot een rijker leven is gegeven!

Redactie

Download de Joni MitchellPod via iTunes

undefined

1. 'Amelia', 1976

De complete 'Hejira' is natuurlijk prachtig, maar 'Amelia' doet zelfs vergeten dat Joni hier een pionier uit de luchtvaartgeschiedenis bezingt: het lijkt de soundtrack bij een liefdesverhaal. Prachtige melodie, supreme muzikaliteit.

2. 'Don't Interrupt the Sorrow', 1975

Doodzonde om uit 'The Hissing of Summer Lawns' één schamel nummer te lichten - vertel niet aan Joni Mitchell dat wij de flow van die langspeelplaat op die manier oneer hebben aangedaan - maar 't is een dot van een song. Mitchell en niet Peter Gabriel was de eerste om wereldmuziek, grandeur en sociaal bewustzijn te verenigen. Op 'The Hissing...' doen de Royal Drums of Burundi mee.

3. 'Cool Water', 1988

Uit 'Chalk Mark in a Rain Storm'. Mitchell slaagt erin een epos van zes minuten sober en te kort te laten klinken. Nooit gedacht dat een liedje over 'koel water' ons tot de laatste seconde zou kunnen boeien.

4. 'Yvette in English', 1994

Uit 'Turbulent Indigo', één van die relatief recente platen die bewijzen hoe kortzichtig het is te beweren dat Mitchell haar hoogtepunt zou hebben gekend anno 1969, 1970. 'Yvette in English' etaleert Joni's superieure gitaarspel, inclusief haar eigen open tunings. Alle gitaristen zijn fans en hebben geleerd van Joni.

5. 'How Do You Stop', 1994

Eveneens uit 'Turbulent Indigo'. Upgrade van een vergeelde evergreen. Hoe met een minimum aan middelen het maximum uit een liedje gehaald kan worden.

6. 'Two Grey Rooms', 1991

Uit 'Night Ride Home'. Een stem, een piano, een inventief arrangement. Prachtige melodie, prachtige tekst. Hoor er de Grand Canyon in. Of denk er het beregende, bewasemde raam van een motelkamer bij. Geen idee hoe iemand hierna nog ooit genoegen kan nemen met Tori Amos of Alanis Morissette.

7. 'A Case of You', 1971 + 2000

Kies beide versies, de originele uit 'Blue' en de orkestrale uit 'Both Sides Now' (gezongen met de hese alt waarvan ze pas op latere leeftijd besefte ze dat 'm hád!). Een oersimpel liefdesliedje met een prachtige tekst. 'You are in my blood like holy wine, you taste so bitter and so sweet. Oh I could drink a case of you, darling, but I'd still be on my feet'. Alleen de dichter W.H. Auden verwoordde het ooit mooier: 'If equal love cannot be, let the more loving one be me'.

8. 'God Must Be a Boogie Man', 1979

Uit het miskende 'Mingus'. Hij daarboven heeft een vreemde voorstelling van wat boogie hoort te zijn, maar dat kan ook aan Zijn tolk Joni Mitchell liggen.

9. 'Come in from the Cold', 1991

De ruim 7 minuten durende versie staat op 'Night Ride Home', de radioversie (een kleine 4 minuten) op de verzamelaar 'Dreamland'. Waarom wij dit nummer gekozen hebben? Omdat het op onze iPod perféct aansluit op 'God Must Be a Boogie Man'.

10. 'Raised on Robbery', 1974

Uit 'Court and Spark', volgens velen haar meesterwerk. Het folkidioom bleek algauw te eng voor de free spirit van Mitchell. Onder andere een woeste sax scheurt die cocon hier helemaal aan flarden.

11. 'Both Sides, Now', 2000

Uit 'Both Sides Now'. Magistrale, orkestrale herbewerking van een niemendalletje uit het hippietijdperk. Wijze, doorleefde, intense, ontroerende versie door een oudere vrouw die na talloze omzwervingen alles van beide kanten heeft gezien.

(ss) & (cp)

undefined

Wedstrijd: Win de volledige back catalogue van Joni Mitchell

Jawadde! Humo doet wedstrijdgewijs de bijna volledige back catalogue van Joni Mitchell cadeau: één keer alle 17 op Reprise/Asylum verschenen studio-, live- en verzamelplaten, plús de kraakverse 'Tribute'-cd! Tegelijk gaan ook nog eens 10 extra exemplaren van de 'Tribute'-cd de deur uit! Het adres van vertrouwen: de wedstrijdrubriek

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234