null Beeld

De onzin van de Mount Everest beklimmen: 'Je moet gewoon naar boven lopen tot je niet meer verder kunt. Dan ben je er'

Het hooggebergte blijft de mens fascineren: elk jaar zijn er honderden alpinisten die hun leven riskeren om de hoogste toppen te bereiken. Onze landgenoot Remco Vanden Bergh klom vorig jaar in mei naar de top van de Mount Everest. Het werd een onvergetelijke ervaring.

HUMO Waarom wilde je de Mount Everest beklimmen?

Remco Vanden Bergh «Op aanraden van vrienden had ik al enkele speciale reizen gemaakt, onder meer een trip van Los Angeles naar San Francisco. Daar vond ik niks aan. Je begint dus in Los Angeles, en waar eindig je? In San Francisco, geeuw. Oersaai. Omdat ik toch eens iets bijzonders wilde doen, heb ik me laten overhalen om de Mount Everest te beklimmen.»

HUMO Dat moet een onvergetelijke ervaring zijn geweest?

Vanden Bergh «Het is vooral geldklopperij. Je bent verplicht om berggidsen in te huren. Maar die sherpa’s zijn totaal overbodig, want daar valt helemaal niks te gidsen. Je moet gewoon naar boven lopen tot je niet meer verder kunt. Dan ben je er. En dan gaat het weer naar omlaag. Je kunt net zo goed te voet de Mont Ventoux op, dat is eigenlijk hetzelfde, maar het duurt minder lang.»

HUMO Hoe lang heb je over de klim gedaan?

Vanden Bergh «Dat duurde alles bij elkaar een paar weken, en onderweg was er werkelijk niks te zien. Je moet al een ziekelijke fascinatie voor sneeuw en stenen hebben om van die trip te kunnen genieten.»

HUMO Zo’n klim is naar verluidt niet ongevaarlijk, elk jaar sterven er klimmers op de flanken van de berg.

Vanden Bergh «Uit verveling. Je loopt de hele dag door dat troosteloze landschap, dan kom je in het volgende kamp en denk je: nu wordt het gezellig! Maar nee, hoor. Die klimmers zitten de hele avond over de weersverwachtingen te zeuren. Dan denk ik: dat kun je thuis ook! Als ik ik geleuter over het weer wil horen, dan parkeer ik mezelf wel een paar uurtjes bij de bakker. Dat is veel eenvoudiger, en veel goedkoper.»

HUMO Heb je de top bereikt?

Vanden Bergh «Ja, en die stelt echt niks voor. Het is gewoon een stomme bergtop. Links zie je bergen, en rechts, en voor en achter je. En die hebben ook allemaal een top. De Mount Everest is dus niet bepaald uniek.»

HUMO Maar het is wel de hoogste berg ter wereld.

Vanden Bergh «Dat klopt, maar dat weet je al voor je vertrekt. Het is dus niet zo dat daarboven je mond openvalt van verbazing omdat al die andere bergen minder hoog zijn.»

HUMO Maar de natuur is er toch overweldigend?

Vanden Bergh «Natuur? Daar is helemaal geen natuur, er groeit niks. Ja, wat schaars mos, en je ziet er weleens een domme kraai die heeft horen vertellen dat er heel wat lijken liggen. Maar die zijn diepgevroren en verpakt in dikke kleren en zuurstofmaskers. Daar heeft zo’n beest niks aan. Er liggen dus wel enkele dooie kraaien.

»Nee, dan is zelfs de parking van een Carrefour op een winteravond duizendmaal idyllischer. Daar groeit nog wat gras tussen de boordstenen, met wat geluk zelfs een paardenbloem.»

HUMO Heb je veel geleerd tijdens die beklimming?

Vanden Bergh «Ja. Ik ben tot het inzicht gekomen dat elke rotsspleet ook een rotspleet is. Want als je daarin dondert, kun je het wel vergeten.»

HUMO Zou je anderen een beklimming van de Mount Everest aanraden?

Vanden Bergh «Pfoeh... Als je echt niks anders te doen hebt, is het misschien wel een aanrader, want íéts doen is nog altijd beter dan nietsdoen. Nu ja, zo’n beklimming is eigenlijk ook een vorm van nietsdoen. Thuis in de sofa hangen of zo’n berg trotseren is dus eigenlijk hetzelfde, of toch bijna.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234