null Beeld

De opbrengst van de war on drugs op Pukkelpop: '20 minnelijke schikkingen, 6 pv's, 4 xtc-pillen en 13 gram weed'

De met veel bombarie aangekondigde nultolerantie van het Limburgse parket tegenover drugsgebruik op Pukkelpop is uitgedraaid op een sof: de mobiele betaalterminal voor de minnelijke schikkingen werkte niet. Er mag al eens gelachen worden.

sso

Les één in communicatie: kondig nooit iets aan wat op voorhand niet is getest. Het lik-op-stukbeleid waarmee het parket van Limburg justitie sneller wil laten draaien – minder administratieve rompslomp, meer tijd voor politie en magistraten – zou haar vuurdoop krijgen op Pukkelpop. Enkele dagen voor de start van het festival kondigde de Limburgse procureur Guido Vermeiren aan dat wie op en rond de wei in Kiewit betrapt werd op drugsgebruik, dat onmiddellijk zou kunnen regelen via Bancontact.

Kaart bovenhalen en klaar: ziedaar het gemak waarmee de Limburgse justitie het falende drugsbeleid in ons land op de gebruiker zou verhalen. Al was er ook plaats voor amnestie: wie zich bijtijds bedacht, kon zijn stuff aan de ingang in twee opvallende bussen droppen. Was er op Pukkelpop een probleem met drugs? Niet echt. Was het om de overlast van zich massaal begaaiende jongeren aan te pakken? Ook niet – in de Hasseltse stationsbuurt is het risico dat je over een junk struikelt, veel groter.

Waar het dan wel om ging? Om een ondoordachte aankondigingspolitiek en een dito beleid. In Limburg krijgt justitie maar geen vat op de bendes die wietplantages opzetten in huizen – élke dag wordt er in de provincie wel een kwekerij opgedoekt. Ook de synthetische drugslabs blijven onder de radar van politie en justitie, met nu ook burgerslachtoffers als gevolg: afgelopen zomer raakten kinderen zwaar verbrand toen ze in de bossen van Zutendaal door een plas met bijtende producten – afval van een synthetisch lab – waren gefietst. Pakken wat we kunnen: dan zijn minderjarigen en festivalgangers een wel érg gemakkelijke schietschijf.

Dat de Pukkelpop-hetze een scheet in een fles was, bewijzen ook de cijfers. Volgens Dominique Renotte, woordvoerder van het Limburgse parket, werden er tussen de 300 en 3.000 festivalgangers gecontroleerd op drugs.

null Beeld

HUMO Tussen de 300 en 3.000?

Dominique Renotte «De marge is zo groot omdat we de oppervlakkige controles door drugshonden hebben meegeteld. Tijdens die controles zijn vaststellingen van drugsbezit gebeurd, maar de minnelijke schikkingen konden niet worden afgehandeld met de mobiele betaalterminal: die werkte niet omdat het toestel niet het juiste kaartje bevatte.»

HUMO Pardon?

Renotte «Pukkelpop wordt gesponsord door Proximus, wij werken met een andere operator. Bovendien waren de telefoonlijnen voortdurend bezet. Maar goed: iedereen die betrapt werd, vroeg uitstel van betaling.»

HUMO Over hoeveel mensen gaat het dan?

Renotte «In totaal zijn er twintig overschrijvingen voor een minnelijke schikking uitgeschreven. De politie heeft ook zes processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit bij minderjarigen. Voorts was er één pv wegens handel in lachgas, één voor slagen en verwondingen, en één persoon werd geverbaliseerd omdat hij zonder toelating met een parachutemotor op het terrein was geland.»

HUMO Hebben de amnestiebussen dan tenminste iets opgeleverd?

Renotte «Die waren geen groot succes. We hebben er vier ecstacypillen en 13 gram marihuana in teruggevonden.»

HUMO Indrukwekkend.

Renotte «Ja, kijk... Het doel van onze actie was niet: drugsgebruikers pakken of de goede naam van Pukkelpop in twijfel trekken en zo het festival boycotten. Wij zijn ook niet achterlijk: er zijn 70.000 mensen op Pukkelpop, ik ga ervan uit dat daar duizenden drugsgebruikers tussenzitten. De aanwezige politie is in de eerste plaats bezig met de ordehandhaving: soms moeten ze tussenkomen bij vechtpartijen of dronkenschap. Hoeveel agenten blijven er dan nog over om op drugs te controleren?

»Wij wilden in de eerste plaats een positieve, preventieve actie voeren.»

HUMO Preventieve actie door repressief op te treden? Dat moet u toch even uitleggen.

Renotte «Onze actie was een signaal naar de mensen die nog geen drugs gebruikt hebben of die voor de eerste keer op Pukkelpop waren – opdat die niet meteen drugs zouden beginnen te gebruiken. Onze aanpak was trouwens niet nieuw: wij hebben op Pukkelpop altijd gecontroleerd op drugs.»

HUMO Vindt u dat jullie erin geslaagd zijn Pukkelpop drugsvrij te houden?

Renotte «Dat weet ik niet, dat moet je aan Chokri vragen. Maar of we de strijd tegen de drugs hebben gewonnen? Dat denk ik niet, nee. Wat niet betekent dat we die strijd nu gaan opgeven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234