Rebecca Gomperts. Beeld EPA
Rebecca Gomperts.Beeld EPA

Activist & artsRebecca Gomperts

‘De opmars van de abortuspil is niet meer te stoppen’

De Nederlandse arts Rebecca Gomperts is volgens Time Magazine één van de invloedrijkste mensen ter wereld. Al decennialang voert ze, onder meer met haar abortusboot, de strijd aan om vrouwen wereldwijd veilig abortus te laten uitvoeren.

De witte doktersjas paste haar naar eigen zeggen niet, en dus belandde Rebecca Gomperts in het activisme. De 54-jarige Amsterdammer staat aan het roer van Women on Waves, de stichting waarvoor ze met een boot de wereld overtrok, naar landen waar abortussen niet zijn toegestaan. Vanwege haar inzet om vrouwen te helpen, verkoos het Amerikaanse tijdschrift Time haar deze week tot één van de invloedrijkste mensen ter wereld.

– Een vermelding in Time Magazine, dat u ‘een baken van hoop’ noemde. Hoe voelt dat?

REBECCA GOMPERTS (lacht) «Ik vind het zeer interessant dat Time die keuze heeft gemaakt. Er staan meer mensen op de lijst die zich inzetten voor mensenrechten, de Hongkongse activist Nathan Law bijvoorbeeld, en documentairemaakster Waad al Kateab, die de oorlog in Syrië filmde. Time heeft kennelijk besloten dat invloed niet alleen gaat over macht, maar ook over het verzet tegen machtsmisbruik. Dat is een statement.»

– Waarom past u in dat rijtje?

GOMPERTS «Twintig jaar geleden richtte ik de stichting Women on Waves op en voeren we met onze boot naar landen waar abortus niet is toegestaan. We pikten er vrouwen in nood op, voeren naar internationale wateren en gaven ze daar een abortuspil, die toen net in Nederland was gelegaliseerd. In de jaren daarna breidden we onze acties uit. Zo lieten we twee robots, met daaraan flink wat abortuspillen vastgebonden, de grens met Noord-Ierland oversteken. Eentje werd helaas geconfisqueerd, maar de andere wist de medicijnen bij de vrouwen te krijgen. Women on Waves is heel goed in het vinden van de gaten in de wet. Helaas was de laatste keer dat we uitvoeren in 2017, naar Guatemala. We kwamen het land niet in en werden weggestuurd met oorlogsschepen. Ook in Portugal en Marokko, trouwens.»

– U klinkt bijna laconiek.

GOMPERTS «De spannendste campagne was in Polen in 2003. Zeer agressieve demonstranten bekogelden het schip met verf. Maar over het algemeen weten we goed waar de grenzen liggen. Het inzetten van oorlogsschepen is een teken van overmacht, er is juridisch gezien geen enkele basis om dat te doen. Portugal werd door de rechtbank teruggefloten.»

– Er waait een conservatieve wind over de wereld. Wat voor effect heeft dat op uw werk?

GOMPERTS «De andere stichting die ik heb opgericht, Women on Web, die helpt vrouwen met een pil zelf een abortus uit te voeren, wordt door veel landen gecensureerd. Momenteel voeren we een rechtszaak tegen de Spaanse regering. Censuur is heel gevaarlijk, want iederéén zit online en je hebt geen idee wat je níét te zien krijgt. Ook Instagram en Facebook censureerden ons, al is nooit opgehelderd waarom.»

– Er is veel controverse over wat jullie doen. Zo zei de Nederlandse staatssecretaris van Volksgezondheid ooit dat de boot niet aan de eisen voldoet. ‘We voeren ook geen abortussen uit in schimmige keldertjes bij mensen thuis in de slaapkamer,’ zei ze in de Volkskrant.

GOMPERTS «Die uitspraak vond ik heel kwalijk. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Maar de opmars van de abortuspil is niet meer te stoppen, wat regeringen of artsen ook willen. Zoals een Franse minister al zei; die pil is moreel eigendom van vrouwen. Tegenwerking ervan gaat puur om het controleren van vrouwen.»

(Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234