null Beeld

De Pappenheimers

Zet in die vreugdedans: de immer aimabele Tom Lenaerts, die de kazoo bespeelt zoals Lou Reed de gitaar, begint vanavond aan het negende seizoen van 'De pappenheimers'. U weet hoe het gaat: de kandidaten worden bijgestaan door een BV, en met wat geluk en stressbestendigheid kunnen ze daar op het einde van de avond nog iets aan verdienen ook.

Katrien Depecker

Enkele bijzondere gasten die voor het eerst meedoen dit jaar: Alexander De Croo, Jan Peumans en Wouter Van Besien. Geef hen een daverend applaus!

Tom Lenaerts «Ik blijf het bewonderenswaardig vinden dat politici hun reputatie op het spel durven te zetten door aan een quiz mee te doen. Verder zijn ook de vrouwen weer goed vertegenwoordigd dit jaar. Om er maar een paar te noemen: Maaike Neuville, Nathalie Meskens en Rani De Coninck


HUMO Nog geprobeerd om Annelies Beck te pakken te krijgen?

Lenaerts «Neen, op dat vlak ben ik geen volhouder, om jaar na jaar te proberen dezelfde vrouw te strikken (lacht). De BV's moeten vooral zelf graag willen meedoen.»


HUMO De onbekende Vlamingen daarentegen staan te springen om te mogen deelnemen. Uit hoeveel kandidaten hebben jullie dit jaar een selectie gemaakt?

Lenaerts «Het exacte cijfer heb ik hier niet bij me liggen, maar het waren er toch weer een paar duizend. Slechts 5% overleeft de eerste selectieronde, en na de tweede selectie valt er nog eens 90% van de kandidaten af.»


HUMO Krijg je wel eens te maken met kandidaten van wie je denkt: 'Wat komen díé hier doen'?

Lenaerts «De selectie gebeurt door Vera (Grootaers) en Tineke (Van Cauwenberghe, zijn echtgenote, red.), dus de hopeloze gevallen krijg ik nooit zelf te zien (lacht). Er zijn veel mensen die dénken dat ze geschikt zijn voor het programma, terwijl het toch niet zo eenvoudig is. 'De pappenheimers' is geen simpele quiz, je hebt er een minimum aan algemene kennis voor nodig.

»In de eerste selectieronde testen we louter daarop: de kandidaten moeten 50 vragen beantwoorden en wie 25 op 50 haalt, gaat door naar de tweede ronde. Die bestaat uit een gesprek, waarin vooral gefocust wordt op de verbaliteit, authenticiteit en spontaneïteit van de kandidaten. Ze komen 50 minuten lang in beeld, dus je moet toch graag naar hen kijken.

»Dan heb ik het niet over hun uiterlijk, maar ze moeten de kijker op een bepaalde manier intrigeren. Vera en Tineke zeggen altijd: 'Als we met de kandidaten geen autorit naar het zuiden van Frankrijk zouden willen maken, dan komen ze ook niet in het programma.'

»Maar laat dat vooral geen vaders en dochters, grootmoeders met kleinkinderen of geestelijken met nazaten tegenhouden om zich alsnog in te schrijven. De selecties zijn nog verre van afgerond.»


HUMO Genoteerd! Is er wat veranderd aan de formule van de quiz?

Lenaerts «Nee. Althans: technisch en inhoudelijk zijn er kleine dingen veranderd die de modale kijker niet zal merken, maar die voor ons een wereld van verschil maken. Ik zou je dat kunnen uitleggen, maar dat is niet zo interessant (lacht).

»We hebben vorig jaar wel een nieuwe ronde uitgeprobeerd, maar uiteindelijk hebben we toch beslist om alles bij het oude te laten. Die nieuwe ronde was wel goed, maar maakte het programma niet beter.

»Eveneens een blijver: de panfluit! Vorig jaar heb ik me voor het eerst aan dat ding gewaagd, en ik heb daar zoveel positieve reacties op gekregen dat we het de kijker in dit nieuwe seizoen niet willen ontzeggen. Er komt ook opnieuw een eindejaarsspecial voor het goede doel, waarmee we geld zullen inzamelen voor SOS Kinderdorpen.»


HUMO Wanneer de kandidaten kennismaken met de BV's in de koker, zijn er vaak lichtjes foute nummers te horen. Wat heeft een nummer nodig om het tot 'kokerliedje' te schoppen?

Lenaerts «Het moet een spontane glimlach op je gezicht toveren wanneer je het hoort. Vaak zijn dat nostalgische nummers uit de jaren 70, 80 en 90: 'Ding-a-dong' van Teach-in is er zo eentje. Of 'Crucified' van Army of Lovers! Nummers waar ik keer op keer goedgezind van word.»


HUMO Hoeveel seizoenen van 'De pappenheimers' plan je nog te presenteren? Heb je geen zin wat anders te gaan doen?

Lenaerts «Na het tweede seizoen twijfelden we al of we ermee zouden doorgaan. We hebben dan toch een derde reeks gemaakt, en die vonden we béter dan de tweede. We beginnen altijd aan de opnames met het idee dat het de laatste reeks wordt, maar ondertussen zijn we toch al tien jaar bezig (lacht).

»'De pappenheimers' neemt dankzij de beste redactie van het land bovendien maar een deel van mijn jaar in beslag, dus ik heb ruimte om ernaast nog andere dingen doen - denk maar aan 'De parelvissers' en 'Voor eens & voor altijd'.»


HUMO In dat geval: nog nieuwe projecten in het vooruitzicht?

Lenaerts «Ik ben samen met Tom Van Dyck een fictiereeks aan het schrijven, waarvan de opnames in mei starten. Ik wil er nog niet te veel over verklappen, alleen dat het een tragikomische serie wordt. Tom speelt zelf ook mee, en ik kan nu al verklappen dat de rest van de cast zeker niet voor hem moet onderdoen.»

HUMO We kijken er al naar uit!

Bekijk een compilatie van vorige seizoenen:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234