null Beeld

De parachutemoord: het proces tegen Els Clottemans

Haar jongere vriendinnen vonden dat haar leven een soap was. Els Clottemans, eenentwintig jaar, had een minnaar van ruim twintig jaar ouder dan zijzelf, met wie ze in het weekend ging parachutespringen. Nog spannender was dat ze die minnaar deelde met haar beste vriendin Els Van Doren (37), die lid was van dezelfde parachuteclub. De driehoeksverhouding staat centraal in het nu al ophefmakende assisenproces van 'de parachutemoord', dat eind volgende week van start gaat in Tongeren.

Annemie Bulté

Een fragment uit 'De Parachutemoord'

Het wordt een megaproces vergelijkbaar met het Dutroux-proces, maar dan in Vlaanderen. De zaak heeft een hoog whodunit-gehalte en de mediabelangstelling is enorm, ook vanuit het buitenland.

Verdachte Els Clottemans is altijd staalhard blijven ontkennen dat ze de dader is, en er is geen enkel materieel bewijs tegen haar gevonden. Er zijn ook geen ooggetuigen. Deed ze het of deed ze het niet?

De waarheid zal moeten blijken tijdens het assisenproces, dat minstens een maand zal duren en waarvoor maar liefst honderdzeventig getuigen zijn opgeroepen.

Het belooft een keiharde clash te worden tussen aan de ene kant Vic Van Aelst en Katrien Van der Straeten, advocaten van de beschuldigde, en aan de andere het Openbaar Ministerie en Jef Vermassen, raadsman voor de familie van het slachtoffer.


Els Van Doren sprong op zaterdag 18 november 2006 samen met Els Clottemans, hun beider minnaar Marcel S. en een vierde parachutist Tom B. uit een vliegtuig om in een formatie vanaf dertienduizend voet, zo'n vierduizend meter hoog, een vrije val te maken.
Van Doren stortte te pletter in een tuin in Opglabbeek. Vijf dagen later bleek dat haar parachute en reserveparachute waren gesaboteerd. Vanaf het begin was Clottemans voor de speurders de hoofdverdachte, omdat zij volgens hen de enige was met een motief: de jaloerse minnares die haar rivale uit de weg wilde ruimen om haar grote liefde Marcel helemaal voor zichzelf te hebben.
Het proces wordt niet alleen een clash tussen advocaten, maar ook één tussen psychiaters. Een college van gerechtspsychiaters onder leiding van Chris Dillen concludeerde dat Clottemans een psychopate is, een pathologische leugenaarster die geen enkel schuldgevoel heeft en bovendien een gevaar is voor de maatschappij, omdat het risico groot is dat ze zal recidiveren.
Lijnrecht daartegenover staat de expertise van psychiater Lieve Dams, die vindt dat Clottemans niet onoprecht is, geen pathologische leugenaar is en geen gebrek aan berouw heeft - ze voelt zich integendeel snel schuldig. Een psychopate is Clottemans volgens Dams allerminst, wel ziet ze de kenmerken van een borderliner met theatrale en narcistische trekken.
Clottemans doet aan zelfverminking en heeft last van vraatzucht. Ze denkt zwart-wit: je bent ofwel ingoed ofwel doorslecht. Om haar kwetsbare persoonlijkheid af te schermen kan ze erg hard, verwijtend, hautain en denigrerend uit de hoek komen als ze zich aangevallen voelt. Dat was meermaals het geval tijdens de ondervragingen door de Tongerse speurders, die haar op behoorlijk onder druk zetten.
Ze reageerde fel, waardoor ze nog meer verdenkingen op zichzelf laadde. De verdachte verweet de speurders 'tunnelvisie': ze probeerden haar op de knieën te krijgen en volgden geen enkel ander spoor. Op den duur weigerde ze uit haar cel te komen voor een verhoor in aanwezigheid van één van de hoofdondervragers die 'haar en haar omgeving intimideerde'.
Dat ze psychologische problemen heeft, geeft ze zonder moeite toe. 'Er is iets mis met mij, maar ik ben geen moordenaar.'

U leest het volledige artikel op dinsdag 14 september in Humo 3654/37.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234