null Beeld

De parachutemoord: Lieve Dams, de psychiater van Els Clottemans

De jury kwam vorige week woensdag tot de conclusie dat Els Clottemans schuldig is aan moord met voorbedachten rade op haar vriendin en liefdesrivale Els Van Doren, wier parachute ze had gesaboteerd uit jaloezie. Lieve Dams, die al twaalf jaar psychiatrische expertises doet voor het gerecht, was zo geschokt door de uitspraak van de assisenjury dat ze woensdagavond haar afscheid aankondigde als gerechtspychiater.

Annemie Bulté

Enkele quotes uit het artikel

Lieve Dams «Voor mij was het zaak om haar levend door het proces te krijgen. Ik heb vaak gevreesd dat ze zelfmoord zou plegen, dat ze het niet meer zou kunnen dragen. Ze belde bijna iedere dag. Tot het einde bleef ze ook hopen dat het toch nog goed zou aflopen voor haar. Dat moest ze ook van mij. Ze moest zich optrekken aan de positieve elementen, aan mensen die haar wél steunen. Want als je dat niet doet, kan je maar beter meteen zelfmoord plegen.»

Lieve Dams «Woensdagavond na de uitspraak belde ze me op. Wenen, wenen, wenen. Dat had ze bij mij nog nooit gedaan. 'Het is alsof ik droom,' zei ze. 'Het is echt, Els, ze hebben je schuldig verklaard' antwoordde ik. 'Dat zal dan wel zeker,' zuchtte ze nog.»

Gerechtspsychiater Johan Baeke «Psychiatrische verslagen dienen in een assisenprocedure in de eerste plaats om te bepalen of een verdachte toerekeningsvatbaar is of niet. In dat rapport zit ook een persoonlijkheidsbeschrijving, die eventueel in aanmerking kan worden genomen bij het bepalen van de strafmaat. Maar met schuld of onschuld heeft zo'n persoonlijkheidsprofiel niets te maken.»

Lieve Dams «Ik twijfel niet aan de goede intenties van de jury. Ik denk dat die mensen oprecht hun best gedaan hebben. Maar ik vraag me af of zij wel in staat zijn om een psychiatrisch rapport te beoordelen. De jury zegt: 'De feiten passen perfect in haar persoonlijkheidsstructuur.' Dat is toch te gek voor woorden? Waarop baseren die mensen zich als ze dat zeggen? Hebben ze tijdens het proces misschien forensische psychiatrie zitten studeren?»

Lieve Dams «Gerechtspsychiatrie is echt een passie van mij en ik heb altijd geprobeerd om het goed te doen, maar ik kan niet tegen de show die er in de rechtszaal rond hangt. Ik kan niet tegen de willekeur en de haast waarmee sommige van mijn collega's te werk gaan, de gretigheid waarmee de term psychopaat te grabbel wordt gegooid, het dedain waarmee gerechtspsychiaters die een tegenexpertise doen worden behandeld in sommige rechtbanken. Nee, ik stop ermee. Ik maak de zaken waar ik aan begonnen ben nog af, en daarna zal ik nooit meer optreden als gerechtspsychiater in een assisenzaak. Het voelt eigenlijk als een enorme opluchting.»

Lieve Dams «Els Clottemans is een 'high level' borderliner, iemand die wel goed in de maatschappij kan functioneren. Ik denk dat we elke dag wel met zulke mensen in contact komen, terwijl we het niet eens doorhebben. Af en toe vliegen ze eens uit, en het is moeilijk om met ze bevriend te blijven, maar voor de rest kunnen ze perfect een beroep uitoefenen en hun leven leiden.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3660 van dinsdag 26 oktober 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234