null Beeld

De paus treedt af: verandering in zendschema op Canvas!

Paus Benedictus XVI heeft vanmorgen aangekondigd dat hij zal aftreden als paus. Canvas vervangt daarom de geplande uitzending van '56 Up' door de documentaire 'God's Rottweiler' uit 2005. Ook de uitzending van Terzake staat vanavond volledig in het teken van het aftreden van de paus.

Stijn Van Osch

'God's Rottweiler' kijkt achter het rookgordijn van ceremonie en traditie naar de echte Benedictus de Zestiende. Gesprekken met de mensen die in het verleden de tanden van de 'rottweiler' hebben gevoeld, leren ons een man kennen die met verbazende hardnekkigheid de conservatieve, zelfs reactionaire doctrine van de kerk heeft verdedigd. Nochtans was hij als jonge, begaafde theoloog een vurig voorstander van de revolutionaire vernieuwingen die het concilie van Vaticaan II heeft geïntroduceerd in de jaren zestig. Maar de opvattingen van de opstandige studenten van 1968 vond hij een gruwel en Ratzinger sloeg om. Spoedig verdiende hij in Duitsland zijn eerste bijnaam, die van 'Pantzerkardinaal'. Hij kwam in Rome aan het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer (de opvolger van de vroegere inquisitie) en drukte elke zweem van modernistische hervormingen in de kerk meedogenloos de kop in.

Dit is het nieuwe programmaschema:

21u35: Extra Time

22u25: God's Rottweiler

23u10: Breaking Bad

Ook morgen en woensdag gaat de geplande uitzending van '56 Up' niet door. In de plaats zendt Canva 'Extreme Cities' uit, een tweedelige documentairereeks over twee zeer noordelijk gelegen steden met extreme levensomstandigheden tot gevolg.

Aflevering 1: "Yakutsk" (dinsdag 12/02 om 22u20)

Yakoetsk is een stedelijk eiland met 300.000 inwoners in het hart van Oost-Siberië. Het is de hoofdstad van Yakoetië en veruit de koudste stad ter wereld. Bij de val van Sovjet-Unie werd Yakoetië de autonomen republiek Sakha. De winter duurt er makkelijk 9 tot 10 maanden en het kwik daalt er tot -70° C. De hele stad is op permafrost gebouwd: diepgevroren grond die nooit ontdooit. Dat vergt bouwtechnische huzarenstukjes van architecten en aannemers. En het is meteen ook de zwakte vanYakutsk: door de opwarming van de aarde dreigt de hele stad in te storten...

Aflevering 2: "Hammerfest" (woensdag 13/02 om 22u20)

Een novemberavond boven de fjord van Hammerfest in Noorwegen, de meest noordelijke stad ter wereld: vandaag gaat de zon voor het laatst onder; pas eind januari zal ze opnieuw tevoorschijn komen. Twee maanden lang is het pikdonker in Hammerfest, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Voor de kust ligt het eiland Melkoya, waar een enorme overslaghaven voor aardgas is gevestigd. Het is een waar energie-walhalla dat van de streek een van de rijkste ter wereld maakt. Maar zelfs met al dat geld kunnen de inwoners van Hammerfest niet verhinderen dat ze twee maanden lang in totale duisternis moeten leven.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234