null Beeld

De pedaalridders

Zelf zitten we nu al voor élke veldrit en élke wielerwedstrijd die op tv wordt uitgezonden aan de buis gekluisterd (we hebben zelfs de hele Eneco Tour met Renaat Schotte gevolgd!), maar het mag uiteraard nog altijd iets meer zijn.

Geert Op de Beeck

Gelukkig is VT4 op het idee gekomen twee buikige, rokende en bier hijsende wielertoeristenteams te volgen, de Dazalgoans uit Roeselare en Forza Picasso uit Lochristi. Allebei moeten ze met amper vier maanden training in de benen proberen een zware bergrit uit de Tour tot een goed einde te brengen: de Dazalgoans zullen daarbij gecoacht worden door Johan Museeuw, hun tegenstanders door Ludo Dierckxsens, u welbekend van zijn gewonnen Tourrit, zijn kamerbrede glimlach en zijn glansrol als vipchauffeur in 'De Ronde'.

Ludo Dierckxsens «Toen ik die mannen voor het eerst zag, wist ik meteen: hier is nog enorm veel werk aan (lacht). Er zaten er een paar bij die nog nooit echt gefietst hadden: hun conditie was... niet echt optimaal, zullen we maar zeggen. Dat moet je dan rustig opbouwen.»


HUMO En jouw conditie? Fiets je zelf nog veel?

Dierckxsens «De fiets heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven, en ik doe dat nog altijd heel graag: dus ja, ik probeer nog altijd één keer per week te gaan fietsen. Niet zomaar wat rondrijden, hè, maar echt trainen, met een deftig tempoke: 32 à 33 gemiddeld. Om dat te halen moet je toch al een tandje bijsteken.

»Mijn enige probleem is tijd, want sinds ik gestopt ben met de koers, ben ik mede-eigenaar van MOOZES: wij fabriceren zelf fietsen en wielerkledij. Waardoor ik dus nog wel veel in contact kom met de wielertoeristen, want zij vormen echt onze doelmarkt.»


HUMO Wat is de grootste fout die beginnende wielertoeristen maken?

Dierckxsens «Op onaangepaste fietsen rondrijden, want goed op de fiets zitten is heel belangrijk voor de beginnende fietser. En daarvoor doen we bij MOOZES vooraf volledige lichaamsmetingen: we meten niet alleen de beenlengte, maar ook de armlengte, schouderbreedte enzovoort, zodat je op een fiets zit die eigenlijk echt voor jou gemaakt is.»


HUMO Misschien is het maar best dat we eerst ook het lichaamsgewicht meten, want Kevin van Forza Picasso scheen toen de opnames begonnen nog 126 kilo te wegen. Kan zo'n vederlichte koersfiets zo'n zware mens wel veilig dragen?

Dierckxsens «Ja hoor, de moderne techniek staat niet stil: wij hebben bij MOOZES carbonfietsen die zonder problemen 120 kilo aankunnen.»


HUMO Van de doorsneewielertoerist weten we dat hij na de tocht graag een pintje drinkt, maar tijdens de Eneco Tour konden we ook Philippe Gilbert twee Jupilers naar binnen zien kappen. Mag alcohol voor een wielrenner?

Dierckxsens «Voor een wedstrijd absoluut niet, neen. Maar één pintje, achteraf: waarom niet? Na een overwinning dronken wij vroeger ook altijd een glas champagne.

»En ik heb vier jaar in Italië gekoerst: daar kregen we 's avonds bij het eten altijd één glas wijn van de ploegleiding. Eén glas, hè - en niemand van de renners die daar misbruik van maakte, want die zelfdiscipline moet je natuurlijk wel hebben.»


HUMO Enkele leden van Forza Picasso steken ook graag een sigaretje op. Ken jij coureurs die roken?

Dierckxsens «Nooit gezien, neen. Er zijn voetballers die roken, maar als coureur is het compleet uit den boze, want je hebt toch écht wel je hele longinhoud nodig. Maar bij ex-renners gebeurt het weleens: Nico Mattan heb ik bijvoorbeeld al eens zien roken. En toeristen kun je moeilijk gaan verbieden te roken, hè.»


HUMO De coach van jullie tegenstanders is Johan Museeuw, tegenwoordig fabrikant van MUSEEUW BIKES. Welke fietsen zijn de beste: die van Museeuw of die van Dierckxsens?

Dierckxsens «Onze MOOZES-fietsen, natuurlijk! (lacht) We moeten dat niet onder stoelen of banken steken: zo'n programma is ook interessant om je eigen kindje extra onder de aandacht te brengen.»


HUMO MOOZES-fietsen!

Dierckxsens «En wieleruitrustingen! Is het mogelijk ook nog de website vermelden?www.moozes.com


HUMO Is al gebeurd, Ludo. Welbedankt!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234