De Persgroep laat Humo in de kou staan: het stroomplan van Christian Van Thillo

Als een goede huisvader stelde ze een externe energie-expert aan om het elektriciteitsverbruik op de Humo-redactie – de slechtste leerling van het hele gebouw, zo bleek na een eerste analyse – als test gedurende een week te doen dalen. Wij konden het verslag van de expert onderscheppen.


Maandag

10.00 De stekker van het koffieapparaat is, weliswaar na hevig protest, uit het stopcontact getrokken. Koffie zal voortaan energievriendelijk gebrouwen worden op de redactie. Het zwaarste redactielid moet tijdens het typen plaatsnemen op een warmwaterkruik en warmt zo het koude water op.

11.30 Ook de koelkast van de redactie is uitgeschakeld en de centrale verwarming, traditioneel de grootste energievreter in een huishouden, dichtgedraaid. Oude Humo’s worden uit het archief gehaald en verbrand in vuurkorven op de redactie. Zo is meteen ook het probleem van het overvolle archief opgelost.

15.15 Na de verbranding van de jaargangen 1975 en 1976 rijst het vermoeden dat drukinkt toen niet zo milieuvriendelijk was als vandaag. Twee redacteurs worden afgevoerd met ademhalingsmoeilijkheden.

15.30 De centrale verwarming wordt weer opengedraaid. Ter compensatie wordt de thermostaat van de met neonlampen ingelegde redactiejacuzzi 10 graden lager gedraaid.


Dinsdag

11.15 De webredactie mort, want op de antieke Remingtons die uit het archief zijn gehaald ter vervanging van de energieverslindende laptops, valt de Humo-website niet te bezoeken. Kijkje genomen in het lokaal van de boekenrecensenten: alleen een groep bleke mannen aangetroffen die rond een kaars zaten te lezen. Geen mogelijkheid tot besparen.

16.20 Ontdekt waarom het energieverbruik ondanks alle ingrepen toch zo hoog bleef: de cryogene diepvriezer waarin Humo-coryfeeën tot het einde der tijden bewaard worden. Nu uitgeschakeld. Nu Guy Mortier 75 is geworden, kan hij evengoed de 100 halen, en dat spaart toch een kwarteeuw aan stroom uit.


Woensdag

10.00 Nog altijd niet genoeg vrijwilligers gevonden om de batterij hometrainers aan te drijven die op milieuvriendelijke wijze stroom zullen leveren voor de drukpersen. Slechts één kandidaat, maar aangezien het om de redacteur gaat die instaat voor de warme koffie, mag die onder geen beding afvallen door lichaamsbeweging.

14.45 Oplossing gevonden: dankzij de op til staande samenwerking met Humo een paar redacteurs van De Morgen kunnen inlijven voor de drukpersen. Naar verluidt hebben zij na het trappen voor hun eigen oplage nog tijd over.

15.00 Ophef in de vergaderzaal. Aangezien er geen Powerpointpresentaties meer getoond kunnen worden, is een duidelijk misnoegde Kamagurka opgevorderd om live illustraties te voorzien bij de voorstelling van het nieuwe, energiezuinige redactiesysteem. Na een halfuur heeft hij er echter genoeg van en kan hij alleen nog bereid gevonden worden om een brede waaier aan fallussen te tekenen op de lichtplaat. Vergadering uitgesteld.


Donderdag

10.00 Eindelijk goed nieuws. De bron van de duffe geur die al sinds gisteren voor overlast zorgt, is gevonden. Nota voor toekomstige besparingen: eerst alle etensresten uit de koelkast verwijderen alvorens die uit te schakelen.

13.25 Stennis wanneer een ziedende en cafeïne-afkickverschijnselen vertonende Uitlaatcommentator terugkeert van zijn rookpauze en ontdekt dat iemand zijn stiekem binnengesmokkelde laptop uit het stopcontact heeft getrokken. Een week aan inzendingen die niet opgeslagen waren, zijn verloren. Ons argument, dat 10 procent van alle stroom nodeloos wordt verbruikt door toestellen in sluimermodus, kan de gemoederen niet bedaren.

13.30 De bedrijfsarts zegt dat het slechts om een lichte kneuzing van de oogkas gaat. Ik hervat de werkzaamheden.

17.15 De maatregel van dinsdag betreffende de cryogene diepvriezer teruggedraaid. Een al grotendeels ontdooide Willy Courteaux bleek al halfweg een nieuwe herziening van zijn Shakespeare-vertaling toen hij werd ontdekt.


Vrijdag

10.30 Deadlinedag, dénken we. De maandag geleverde zonnewijzer weigert al een hele week dienst door regenweer. Eén lay-outer, met schaar en lijm zwaaiend, blijft beweren dat het nog maar woensdag is.

16.00 De laatste loodjes blijken loodzwaar. De postduiven die de afgewerkte kopij naar de drukkerij hadden moeten brengen, blijken gisteravond geroosterd boven een archiefvuur en opgepeuzeld.

19.30 Afronding van de proefweek. Bij gebrek aan postduif een rolletje papier om de poot gebonden van één van de kippen die sinds maandag in het lokaal van de eindredactie scharrelen. In het onwaarschijnlijke geval dat de kip het Persgroep-hoofdkwartier bereikt: gelieve via die weg mijn ontslagbrief te aanvaarden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234