null Beeld

De Pfaffs

Roddels over relatieproblemen, de sluiting van de winkel van dochter Kelly, esbattementen met de fiscus, jeuk op moeilijk te bereiken plaatsen: néé, 2009 was niet bepaald een annus mirabilis voor de gezelligste familie van Vlaanderen.

Frederick Vandromme

Maar the show must go on, en dus kunt u vanavond alweer kijken naar de 191ste aflevering van 'De Pfaffs', tevens de aftrap van het tiende seizoen.

undefined

HUMO Als we alle berichten mogen geloven, was 2009 niet het béste jaar voor de familie. Men vindt het soms vreemd dat dát soort dingen nooit te zien is in 'De Pfaffs'.

Pfaff «Nog eens: dat beslissen wij niet, hè. Dat hangt af van wat de monteurs bij vtm erin steken. Bij ons wordt niets in scène gezet. Dat levert echte tv op, maar het nadeel is dat sommige dingen er niet op staan, omdat de cameraploeg er simpelweg niet was. Als er bijvoorbeeld geen draaidagen zijn toen dat gebeurde met de winkel van mijn zus, kunnen wij daar niets aan doen. En straks denken jullie nog dat mijn mama expres is gevallen voor de camera!»

HUMO Er werd geschreven dat vtm met het idee speelde om 'De Pfaffs' te schrappen. Dus vroeg ik me af...

Pfaff «Er wordt zovéél geschreven, Frederick. Maar met de hand op het hart: zelfs al mocht vtm daar ooit over nagedacht hebben, dat bericht heeft Brasschaat alleszins nog nooit bereikt. In de tien jaar dat 'De Pfaffs' wordt uitgezonden, was er werkelijk élk jaar wel iemand die dat gerucht verspreidde, en er was nooit iets van aan. Wij weten toch wel wat in ons contract staat, zeker?»

HUMO De kijkcijfers...

Pfaff «Ja, de mensen zeggen: 'De kijkcijfers zijn niet meer wat ze geweest zijn.' Ook onzin. Vtm heeft ons al op zondag geprogrammeerd, op vrijdag, en vorig seizoen op zaterdag. Wel, toen waren acht van de tien afleveringen het best bekeken zaterdagprogramma. Dát is belangrijk: marktaandeel. Daar kijken ook de adverteerders naar. Daarbij: een zanger maakt toch ook niet elk jaar een hit? Soms is het toch eens een jaar wat minder? Dat mág toch?

»Wat de mensen soms ook vergeten: in Nederland hebben wij óók nog eens 900.000 kijkers. Mijn vader zit tegenwoordig vaker ginder dan in België, 'De Pfaffs' is een hype in Nederland. Onlangs deed ik een kleine acte de présence in een Nederlandse kinderwinkel: er was 120 man samengepropt en buiten stonden ze ook nog eens aan te schuiven in de kou.

»Toen ik dat achteraf tegen papa vertelde, zei hij: 'Als je maar goed blijft beseffen dat dat níét normaal is.' Daar is hij heel goed in: zorgen dat we niet gaan zweven. 'Altijd de mensen blijven respecteren,' dat is ons van kindsbeen ingepeperd. Papa zou zelfs een hond goeiendag zeggen; hij is gewoon zo (lacht)

HUMO Is die open instelling, samen met zijn internationale uitstraling, de reden waarom Jean-Marie gevraagd is als ambassadeur voor het WK 2018, denk je?

Pfaff «Ongetwijfeld. Papa ként ook nog altijd ontzettend veel mensen in de internationale voetbalwereld, en hij heeft er nog steeds veel contact mee. Ik kan het weten, want ik ben degene bij wie ze doorgaans terechtkomen als ze hem willen bellen. Engels, Duits, Frans, ik zit op één dag soms zoveel talen te spreken dat ik zelf niet meer kan volgen.

»Onlangs ben ik ermee begonnen om zijn 12.000 adreskaartjes te sorteren - zie ik daar plots het gsm-nummer van Maradona tussenzitten. Dan moet je je toch inhouden om je gsm niet te nemen: 'Hey Pluisje, hoe gaat het daar aan de andere kant van de wereld, man?' (lacht)


»Het omgekeerde is ook waar: de mensen kennen hém nog. Onlangs was papa in Afrika voor dat WK 2018 en toevallig kwam hij er David Beckham tegen. Anders dan je misschien zou verwachten kwam Beckham op papa afgestapt - die mens zal hem herkend hebben aan zijn blonde krullen. Hij zei: 'I know you, you played against my team when I was a little boy.'

»Waarna hij zijn zeven bodyguards van zich afschudde en op de foto ging met mijn vader. Kort daarna belde papa ons: 'Weet je wat er net gebeurd is!' Hij denkt niet: 'Ik ben Jean-Marie Pfaff, ik heb zoveel gepresteerd, het is maar normaal dat dit mij overkomt.' Hij is nog altijd zo blij als een kind dat een wereldster hem herkent.»

HUMO Hoe gaan jullie om met alle roddels en leugens die over jullie verteld worden? Hoge bomen vangen veel wind, maar soms kan er ook te véél wind zijn.

Pfaff «Heel mooi gezegd, en de nagel op de kop. Natúúrlijk doet het pijn als mensen flagrante onwaarheden schrijven over mijn familie. Ik ben niet van ijzer, hè. Als er morgen een wat labiele vrouw met een tekort aan aandacht naar jouw redactie belt om te vertellen dat ze 'de aanhoudster van Jean-Marie Pfaff' is, dan publicéér je dat toch niet zomaar?

»Ik weet ook wel dat er goede journalisten zijn die hun bronnen wél checken - je hebt kwakzalvers en je hebt chirurgen - maar op de duur ga je iedereen over één kam scheren. Ik heb zelfs ergens gelezen dat ik een derde kind ga krijgen: te gek voor woorden, want dat kán fysiek zelfs niet meer.

(Blaast)»Ik weet één ding: heel veel bekende Vlamingen zijn blij dat wij bestaan. Wij worden overal zo vaak opgevoerd dat er geen plaats meer is om slechte dingen over hén te publiceren.»

vtm: De Pfaffs

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234