null Beeld

De Premiejagers

Terug voor een tweede jaargang: 'De premiejagers', de pretentieloze maar charmante Eén-quiz die vorig jaar aan het front werd geroepen om het zomerreces van 'Blokken' op te vangen (iemand die zich voorganger 'Quix' nog herinnert? Nee? Houden zo!) en zowaar een bescheiden kijkcijferhit werd. Presentator is ook dit keer Bruno Wyndaele, de Filistijnenkoning die zich - met ook 'De slimste mens' en 'De nieuwste quiz' op zijn cv - zo zoetjesaan een gelouterd quizmaster mag noemen.


Zou hij zich wel eens aan binnen- of buitenlandse collegae spiegelen?

Bruno Wyndaele «Als je mij vraagt naar welke quizmasters ik opkijk, dan denk ik in de eerste plaats aan Ben Crabbé. Om het simpel te stellen: voor mij is Ben Crabbé nog altijd de beste Ben Crabbé ter wereld. Hij is de man die midden jaren 90 de naturel introduceerde in de geformatteerde Vlaamse quiz, en die naturel vervolgens heeft geperfectioneerd. Vóór Crabbé had je Luk Appermont: een uitstekend quizmaster in 'Waagstuk', maar 't was allemaal wel heel erg rigide en volgens het boekje. Ben heeft laten zien dat je een quiz niet per se als een robot hoeft te presenteren, en dat je oprecht verontwaardigd mag zijn als iemand het antwoord op een simpele vraag schuldig moet blijven. Overigens ben ik van mening dat vtm 'Waagstuk' nooit had mogen afvoeren - 't was de ideale quiz voor de vooravond - maar dat is een andere zaak.

»Ten tweede: Herman Van Molle. Herman is altijd al fantastisch geweest, en dan wordt hij ook nog eens beter met de jaren. De manier waarop hij nu 'De Canvascrack' presenteert, dat is áf. Ik ken ook geen enkele andere quizmaster die zo heerlijk ongedwongen kan meedeinen wanneer er een muziekje wordt gedraaid.

»En ik zou het ook niet erg vinden om het talent van Angus Deayton te bezitten. Deayton presenteerde tot 2002 'Have I Got News For You' op de BBC, maar werd dan door The Daily Mail of weet ik welk strontblad (News of the World, red.) klik-klak-kodak betrapt met hoeren en cocaïne, waardoor zijn positie als presentator van een actuele nieuwsquiz onmogelijk werd: hij werd zélf het voorwerp van spot. Jammer, want ik vond hem outstanding. Een zeldzaam ontwikkeld gevoel voor humor, gecombineerd met zo'n muurvaste stiff upper lip dat de rest van zijn lijf zich evenmin verroerde. Hij bezat ook het vermogen om anderen te laten scoren, iets wat ik van hem heb geleerd. En ik meen met 'De commissie Wyndaele' en 'De laatste show' ook te hebben bewezen dat ik het kan.»

HUMO Is er iets veranderd aan de formule van 'De premiejagers' - twee kandidatenduo's, drie voorrondes, één finale?

Wyndaele «Er is niets veranderd, want vorig seizoen liep het goed. Beter dan verwacht zelfs, want we hadden absoluut niet verwacht dat we zo'n hoog marktaandeel zouden halen en zoveel kijkers zouden trekken - op de piekmomenten bijna een miljoen. Het bleek ook in alle leeftijdscategorieën even goed te scoren: van kinderen tot bejaarden, en alles wat daartussen zit.»

HUMO Hou je daar rekening mee als je zo'n programma uitdenkt: 'Het moet in alle leeftijdscategorieën scoren'?

Wyndaele «Ja. We hebben 'De premiejagers' bewust voor het grootst denkbare publiek gemaakt. Kinderen incluis, want het was oorspronkelijk de bedoeling om het om halfzeven uit te zenden. 't Is uiteindelijk naar acht uur verschoven, maar acht uur in de zomer, dat is wat de vooravond in het jaar is. Maar eigenlijk is het dus bedacht voor het tijdstip waarop programma's - zoals dat in marketingtermen heet - instapbaar dienen te zijn: op welk moment je ook binnenvalt, het moet altijd meteen duidelijk zijn wat er aan de hand is.»

HUMO Zou 'De premiejagers' geen gedroomde vervanger voor 'Blokken' kunnen zijn, mocht Ben Crabbés moppenbron definitief opdrogen?

Wyndaele «Daar beslis ik niet over; dat is aan de VRT. Ik denk niet dat het technisch onmogelijk zou zijn om tweehonderd afleveringen per jaar in te blikken, maar ik betwijfel of ik het zelf zou volhouden. Om zoals Ben vijftien jaar aan een stuk iedere weekdag aan de bak te moeten: daar zou ik voor passen. Ik raak dingen sneller beu dan hij, denk ik. En 'Blokken' overnemen zou ik zeker niet doen: stopt Ben ermee, dan moet ook het programma stoppen.»

HUMO De grote vondst van 'De premiejagers' waren de cryptische beeldpuzzels, de zogeheten premies. Wat vond je zelf de sterkste van het eerste seizoen?

Wyndaele «Wat ik zelf toch wel een heel geslaagde vond, waren die drie meisjes die met blote borsten op het strand lagen, met een klein zwart streepje over hun tepels. Dat was dan de tripartite (lacht). Niet slecht gevonden, me dunkt, en dan waren het ook nog eens tieten zoals tieten bedoeld zijn: geen obscene of problematische tieten - hangtieten of zo - maar mooie, vrolijke, toffe meisjestietjes.»

HUMO Fijn. En werd het antwoord geraden?

Wyndaele «Weet ik niet meer. Maar ik meen mij wel te herinneren dat de kandidaten er verdacht lang over deden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234