De puber in Jonas Govaerts kiest 'Donnie Darko' in 'Cinema Canvas'

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) is een getroebleerde tiener die visioenen heeft over een enorm zwart konijn dat hem vertelt dat het einde van de wereld nadert. Wanneer een vliegtuigmotor in zijn slaapkamer neerstort, begint hij pas echt te flippen.

Jonas Govaerts «Mijn appreciatie van een film hangt vaak sterk af van wanneer ik ’m precies heb gezien. ‘Donnie Darko’ is uitgekomen in 2001, op het moment dat ik net uit mijn puberjaren kwam. Belangrijk, want ik vind dat de film, veel meer dan de meeste coming of age-verhalen à la ‘Stand by Me’, perfect het gevoel van de puberteit weet te vatten. Als je naar ‘Donnie Darko’ kijkt, voel je hoe het is om tiener te zijn.»

HUMO Afgaand op het sfeertje in de film heb jij een donkere puberteit achter de rug.

Govaerts «Ha, maar de puberteit is altijd donker. Iedereen moet zich erdoor worstelen en je hebt er zelden goede herinneringen aan.»

HUMO Ik neem aan dat je er nu anders naar kijkt dan in 2001.

Govaerts «Het is een rijke film, die bij elke visie iets anders prijsgeeft. Ik begrijp ’m steeds beter. Toegegeven, het heeft wel vier à vijf kijkbeurten geduurd voor ik een beetje doorhad wat er allemaal gaande was (lacht).»

HUMO Je bent een grote horrorfan. Zou je ‘Donnie Darko’ als horror omschrijven?

Govaerts «Ik heb het afgeleerd om films in genrevakjes te duwen. ‘Donnie Darko’ heeft horrorelementen – in de film kijken de personages naar ‘The Evil Dead’, dus regisseur Richard Kelly is duidelijk fan van het genre – maar tegelijk is het een sf-film, een komedie en nog veel meer: net als het leven zelf is het een mengelmoes van alles en nog wat.»

HUMO Jammer dat Richard Kelly’s carrière daarna is uitgedoofd.

Govaerts «Die mens heeft al zijn ideeën in zijn eerste film gestopt: hij is een echt onehitwonder. Er zit veel te veel in voor een film van 90 minuten, maar om de één of andere reden werkt het. Toeval, denk ik: zijn latere werk is heel rommelig.»

HUMO Eerlijk: ik had gehoopt dat jij de meerwaardezoeker van Canvas een wildere filmkeuze in de maag zou splitsen. ‘Evil Dead II’ of zo.

Govaerts «Ik moet toegeven dat ‘Donnie Darko’ niet mijn eerste keuze was. Hij stond zelfs niet in de top vijf (lacht). Ik had eerst mijn favoriete film aller tijden doorgegeven: het zotte ‘Dellamorte Dellamore’ van de Italiaanse regisseur Michele Soavi. Helaas raakte de selectieheer niet verder dan de eerste tien minuten.»

HUMO Er zitten nochtans een paar smakelijke scènes in met actrice Anna Falchi.

Govaerts «Ha, ik praat met een kenner! Ja, de grote ironie was dat Anna Falchi, het mooiste supermodel van Italië, haar liefdesscènes moest spelen met Rupert Everett, de beruchtste homo van Engeland (lacht). Kijk, dat vind ik grappig.»

HUMO Wat kun je tot slot nog vertellen over je op til staande tv-serie ‘Tabula rasa’, met Veerle Baetens in de hoofdrol?

Govaerts «Alleszins dat het keigoed wordt. Ik ben nu met de geluidsmix bezig, en we mikken op een uitzenddatum rond Halloween. Voorts mag ik van de VRT niet zeggen dat het een horrorserie is, dus dat ga ik bij dezen zeker niet doen.»

HUMO Waarvoor dank!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234