null Beeld

De Qatarese connectie tussen Eupen en Moeskroen. 'Gokken zit in het DNA van Moeskroen, en deze nederlaag hebben ze ingenieus in elkaar gezet'

Opnieuw is opschudding ontstaan na de degradatiestrijd in het Belgische voetbal, en net als de vorige twee seizoenen is Moeskroen erbij betrokken. Tegen het met degradatie bedreigde Eupen liet het zich wel erg makkelijk in de vernieling spelen. Maar waarom zou Moeskroen Eupen een plezier willen doen?

Jan Hauspie

'Gokken zit in het DNA van Moeskroen, en deze nederlaag hebben ze ingenieus in elkaar gezet'

Nog even de feiten: KV Mechelen en Eupen beginnen met evenveel punten aan de laatste speeldag van de Jupiler Pro League. Mechelen speelt tegen Waasland-Beveren, Eupen tegen Moeskroen. Als beide ploegen hun wedstrijd winnen, moet Eupen dat met minstens één doelpunt meer doen dan Mechelen. Anders degradeert het. Mechelen wint met 2-0, Eupen met 4-0, na vier doelpunten in een absurde laatste 20 minuten. Niet Eupen, maar Mechelen degradeert.

‘Moeskroen en Eupen liggen 250km uit elkaar, wat is dan de connectie?’ Filip Joos scheen het oprecht niet te weten toen hij er Dennis van Wijk daags nadien in ‘Extra Time’ toe aanzette het achterste van zijn tong te laten zien. Van Wijk, de trainer van KV Mechelen, had grote twijfels geuit bij het correcte verloop van Eupen-Moeskroen. Ook nu kwam hij niet verder dan te wijzen op de kwalijke rol van spelersmakelaars.

Maar wat zijn nu de lijntjes tussen Eupen en Moeskroen? Alles begint in 2012, wanneer Eupen wordt overgenomen door Aspire Zone Foundation, een groots opgezet project van de Qatarese overheid. Het land organiseert in 2022 het WK voetbal en wil zich op de internationale voetbalkaart zetten. Aspire opent voetbalacademies in Senegal en Qatar. Met de voetballers die het daar opleidt, hoopt de oliestaat in 2022 wereldkampioen te worden. Of op z’n minst toch enkele lucratieve transfers te realiseren.

Om de beste talenten uit de Senegalese academie verder te laten ontwikkelen, wil Aspire ze in een Europese competitie laten spelen. Het oog valt op België, wegens het gunstige loonstatuut: een niet-EU-speler in dienst nemen, kost hier stukken minder dan elders in Europa. Het kleine Eupen lijkt hen ideaal, mede door de centrale ligging dicht bij Duitsland, Nederland en Luxemburg. Dat een hoog bestuurslid van Aspire een Duitser is – Andreas Bleicher – vergemakkelijkt de gesprekken. Zijn eerste aanwerving is die van een nieuwe directeur: Christoph Henkel, ook een Duitser. Beiden bekleden vandaag nog steeds hun leidinggevende positie bij Eupen.

Eupen is niet de enige club van de Qatarezen in Europa. Ook Paris Saint-Germain is sinds 2011 in dezelfde overheidshanden. Assistent-sportief directeur bij de Parijse topclub is Humberto Paiva, en die kennen we nog van bij Moeskroen. Daar was hij sportief directeur nadat de club in 2015 in handen van een Maltese vennootschap was gekomen. Die vennootschap – Gol Football Malta – is van Pini Zahavi en Fali Ramadani, twee spelersmakelaars. Juridisch gezien mogen makelaars geen clubeigenaar zijn, maar ook nadat Pini Zahavi zijn aandelen in Moeskroen heeft overgedragen aan zijn neef, bestaat er weinig twijfel over dat hij achter de schermen aan de touwtjes trekt bij de club. Maar de invloed van Zahavi, één van de machtigste makelaars ter wereld, reikt veel verder. Nadat hij vorige zomer de Braziliaanse topvoetballer Neymar voor 220 miljoen euro had getransfereerd naar PSG, kreeg hij er een stevige voet tussen de deur. Even later stalde hij ook ex-Moeskroen-directeur Paiva bij de Parijse club.

Voor wie er nog aan twijfelt: dat er lijntjes lopen tussen Eupen en Moeskroen, staat buiten kijf. Vaak lopen ze via Parijs, waar ook Eupens trainer Claude Makélélé zijn strepen verdiende. Bewijzen dat Moeskroen Eupen hielp de degradatie te ontlopen, doet het allemaal niet. Hooguit maakt het aannemelijk dat men ook in Moeskroen Eupen liever niet zag degraderen.


Gokken op eigen matchen

Maar vanwaar komt dan toch de aanhoudende sfeer van verdachtmaking rond Moeskroen? Sinds ze in makelaarshanden is, is de club bezig zich een weinig benijdenswaardige reputatie op te bouwen. Vorig seizoen stelde Moeskroen zijn eigen behoud in de Jupiler Pro League pas op de laatste speeldag veilig door met 0-2 te gaan winnen op het veld van KV Kortrijk. Een overwinning die er kwam na opzichtig knoeiwerk door de thuisploeg. Spelers liepen vrolijk uit positie, trokken hun voet terug, en trapten de bal dan maar in het eigen doel. In de Kortrijkse kleedkamer ging het al snel rond: sommige spelers hadden zich laten omkopen. ‘Er is een gerechtelijk onderzoek geweest, maar dat heeft niets opgeleverd,’ verdedigde Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck zich vorige week. Dat laatste is voorbarig: het onderzoek naar die wedstrijd is nog niet afgesloten.

Ook twee seizoenen geleden redde Moeskroen zijn vel in verdachte omstandigheden. Tegen Oud-Heverlee Leuven – dat uiteindelijk zou zakken – boog het een 0-1-achterstand in tien dolle slotminuten om in een 3-1-overwinning. Bij alle drie de doelpunten gingen de aanvoerder en de doelman van OHL niet vrijuit. Twee dagen na de vreemde nederlaag kwamen in Leuven de tongen los. Aanvoerder Romain Reynaud bleek te gokken op wedstrijden van de eigen club. OHL riep hem ter verantwoording en lichtte de voetbalbond in. Reynaud kwam er van af met een boete, en de zaak stierf een stille dood. Na ook nog een miraculeuze zege tegen Anderlecht redde Moeskroen zich.

Wat zich nu in Eupen voltrok, ging volgens kenners nog een stap verder. ‘Fixing the Italian way’ wordt het genoemd, verwijzend naar een gekende praktijk uit de Italiaanse tweede klasse: 60, 70 of zelfs 80 minuten normaal spelen, om dan helemaal in elkaar te stuiken. Het wekt minder argwaan, en met voorkennis van zaken is het een ideaal scenario voor het plaatsen van live weddenschappen. Voorlopig wijst niets erop dat er opvallend veel is gegokt op Eupen-Moeskroen, al doken er wel meteen berichten op over gokkende spelers van Eupen. Het parket opende een onderzoek.

Anonieme Gokker «Bij Moeskroen zit gokken in het DNA. Ditmaal was het ingenieus in elkaar gezet. De truc is om niet van bij het begin op zoek te gaan naar de nodige doelpunten.

»Stel dat Eupen al vroeg had gescoord tegen Moeskroen, dan kreeg Mechelen die tussenstand door, en was het ook meteen op zoek gegaan naar extra doelpunten. Door de score zo lang op 0-0 te laten, werd Mechelen in slaap gewiegd. Eupen liet KVM in de waan dat het aan 2-0 genoeg had, en niet meer hoefde door te duwen. Toen Eupen op het eind dan tóch begon te scoren, had Mechelen de tijd niet meer om terug te slaan. Al moet ik zeggen dat ze nog kansen hebben gehad. Alleen sprong Davy Roef (de jonge doelman van Waasland-Beveren, red.) voor elke bal: die jongen kon het zich niet veroorloven de ballen zomaar langs zich heen te laten glippen. Dat kan helaas niet gezegd worden van die keeper van Moeskroen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234