'De rechtbank' is terug: 'Beschuldigde, sta op'

Schuld en boete... en camera’s: in het nieuwe uitzendschema van VIER krijgt ook gouwe ouwe ‘De rechtbank’ opnieuw een plaatsje.

'Spanning en emoties: een rechtszaak is altijd een stukje theater'

HUMO Staan er dit najaar nieuwe rechtbanken op het programma?

Ann Dieudonné (eindredactrice) «Ja, we filmen elk seizoen in nieuwe rechtbanken, met nieuwe rechters. Grappig hoe weinig kijkers dat doorhebben: hoe vaak mensen me al niet zijn komen vragen ‘of die geweldige rechter er dit seizoen ook weer in zit’! Terwijl de cast elk seizoen volledig hernieuwd wordt.»

HUMO Waarom elke keer die tabula rasa?

Dieudonné «Het is ons doel om de werking van justitie te tonen, en dat gaat niet als je elk jaar weer dezelfde rechtbanken bezoekt. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld voor de eerste keer gefilmd in de arbeidsrechtbank, waar geschillen over werkloosheidsuitkeringen en collectieve schuldenregelingen worden beslecht. Later in het seizoen komt het hof van beroep aan bod – ook een primeur. Net als de twee Waalse onderzoeksrechters die we deze keer mochten volgen. Dat was niet zo evident, want over de taalgrens kenden ze ‘De rechtbank’ natuurlijk niet. Maar daar komt verandering in: ook de RTBF gaat ‘De rechtbank’ uitzenden, weliswaar in een ingekorte versie met voornamelijk Franstalige zaken. Van die twee Waalse rechters zetelt eentje in Charleroi, de andere is een vrouwelijke onderzoeksrechter in Bergen met een totaal andere aanpak. Net als hier in Vlaanderen blinken de rechters en onderzoekrechters in Wallonië dus vooral uit in verscheidenheid.»

[LOGIN_SCREEN]

HUMO Zitten er tussen dat bonte allegaartje weer rechters met hitpotentieel?

Dieudonné «Waarschijnlijk wel, maar dat is voor ons als makers erg moeilijk te voorspellen. Vaak pikt het publiek er ook een totaal andere rechter uit als lieveling dan wij hadden gedacht. Vorig jaar viel het eens samen: Lieven Schotsaert, de vrederechter uit Aalst, bleek, zoals we hadden verwacht, een schot in de roos. Maar het succes van Philippe Van Linthout (de onderzoeksrechter uit Mechelen, red.) – vooral bij de vrouwen dan – hadden we niet zien aankomen. We proberen er dus elk jaar een goede mix van te maken, ook dit jaar weer met succes.»

HUMO Wie naar ‘De rechtbank’ kijkt, krijgt de indruk dat élke rechtszaak een boeiend verhaal oplevert. Is dat ook zo?

Dieudonné «Nee, we moeten vaak heel wat geduld oefenen om aan voldoende variatie te komen. En dan moet de beklaagde ons ook nog eens de toestemming geven om zijn zaak uit te zenden – wat de meesten níét doen. In het vredegerecht gaat dat iets makkelijker: dat zijn vooral zaken waarin bemiddeld wordt. En een bezoekje aan de politierechtbank, omdat ze bijvoorbeeld een boete niet betaald hebben, vinden mensen vaak ook niet erg om te tonen. Maar in de correctionele rechtbank vangen we vaak bot.»

HUMO Naast wanbetalers en snelheidsduivels krijgt ons rechtssysteem tegenwoordig ook met terreurverdachten te maken. Sijpelt dat al door in ‘De rechtbank’?

Dieudonné «Nee, het is evident dat we daar zeer omzichtig mee omspringen om het onderzoek niet te schaden. Je voelt het wel hoor, de impact van dat terrorisme, vooral bij de onderzoeksrechters.»

HUMO Hebt u zelf eigenlijk een juridische achtergrond?

Dieudonné «Nee, het eerste jaar bij ‘De rechtbank’ hoorde ik het dus geregeld in Keulen donderen (lacht). Maar het is onze bedoeling om human interest te maken, met veel menselijke verhalen, geen droge les rechten.»

HUMO En dat slaat nog steeds aan: vorig jaar klopten jullie geregeld ‘Het sterkste netwerk’, het programma dat de openbare omroep gelijktijdig uitzond.

Dieudonné «Ja, zelf merk ik ook dat ik na al die jaren nog steeds geboeid blijf luisteren in de rechtszaal. Ik krijg nog bijna wekelijks het gevoel dat ik een stukje theater te zien krijg: die spanning, die hoogoplopende emoties... ‘De rechtbank’ is ook een beetje zap-tv, omdat de verschillende cases elkaar heel snel opvolgen. Als de ene zaak je niet meteen boeit, weet je dat er snel een nieuwe aankomt die je misschien wel interesseert. Daarnaast voel je ook dat ‘De rechtbank’ alleen maar registreert – en dus levensecht is. Plus: het kan iedereen overkomen, eens voor de rechtbank moeten verschijnen.»

HUMO A propos, is het jou al overkomen?

Dieudonné (lacht) «Ja, zoals zovelen ben ik ook ooit voor de politierechter moeten verschijnen. ‘De rechtbank’ bestond toen nog niet, en ik was behoorlijk geïntimideerd. Ik was zeker niet trots op mezelf, maar het is wel een levensles geweest.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234